Vaccinera dig mot influensa 2022 hos Legehuset!

Vaccinera dig mot influensa 2022 hos Legehuset!

ANNONS. Innehåll från Legehuset.

Influensa är ett vanligt virus som cirkulerar under vinterhalvåret, och smittar väldigt lätt. Personer som befinner sig i riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig mot influensa, eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka. Hos Legehuset kan du vaccinera dig mot influensa, oavsett om du är i riskgrupp eller inte!

30 november 2022 kl 14:58

Influensa är en vanlig infektion som orsakas av ett virus, och är som mest smittsam på vintern. Därför kallas den också för säsongsinfluensa. Influensa smittar väldigt lätt, och viruset kan sprida sig via luften. Vissa blir svårt sjuka i influensa, och kan behöva sjukhusvård. 

Du som befinner dig i riskgrupp, eller är anhörig till någon som riskerar att bli svårt sjuk, rekommenderas att vaccinera dig mot årets influensa.

Hur vet man att man har fått influensa och inte covid?

Influensa liknar många andra virus, som till exempel covid-19, och ibland kan det vara svårt att veta om det är just influensa man fått. Här är symtom som är typiska för influensa: 

  • Du har hög feber, vanligen runt 39-40 grader, i uppemot en vecka. 
  • Du har ont i musklerna, och känner dig trött och frusen. 
  • Du har ont i halsen och får torrhosta. 
  • Du har huvudvärk. 

Covid-19 (corona) ger ofta liknande symtom, men kan i vissa fall dessutom ge andningspåverkan och/eller svårt att andas, illamående och nedsatt smak- och luktsinne. Symtomen och hur svårt sjuk man blir kan dock variera mellan olika individer.

Influensasäsongen 2022 väntas bli intensiv 

Antalet fall av influensa har börjat öka i Sverige, och Folkhälsomyndigheten varnar om att spridningen av influensa väntas bli hög under vintern 2022-2023. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför alla personer i riskgrupp att vaccinera sig mot säsongsinfluensa, för att hålla sig skyddade. 

Varför ska man vaccinera sig mot influensa?

Varje år dör hundratals personer av influensa, och desto fler blir inlagda på sjukhus till följd av svåra symtom. Om du befinner dig i riskgrupp för att bli allvarligt sjuk av influensa, rekommenderas du därför att vaccinera dig. Det gäller även dig som behöver skydda någon i din närhet som har nedsatt immunförsvar.

Du är i riskgrupp för influensa om du: 

  • är gravid efter vecka 12
  • är 65 år eller äldre 
  • har lungsjukdom, såsom astma eller KOL
  • är kraftigt överviktig 
  • har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • har kraftigt nedsatt immunförsvar
  • har kronisk njursvikt eller leversvikt
  • har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • har flera funktionsnedsättningar
  • har en hjärtsjukdom.

Kan man vaccinera sig samtidigt mot covid och influensa?

Bra att veta är att du som är över 18 år oftast kan bli vaccinerad mot både säsongsinfluensa och covid-19 samtidigt. Barn under 18 år behöver däremot vänta sju dagar mellan vaccinationerna. 

Legehuset erbjuder gratis vaccination mot influensa i Stockholm – och förmånligt pris på övriga kliniker i landet!

Du kan boka en tid för vaccination av influensa på någon av Legehusets fysiska mottagningar runt om i landet, eller besöka Vårdbussen på drop in.

Personer som bor i Stockholm och är äldre än 65 år eller är i riskgrupp, vaccinerar sig helt gratis mot influensa. För övriga kostar vaccin mot influensa 245 kr. 

Boka vaccination mot influensa hos Legehuset idag

Boka en tid för influensavaccin hos Legehuset redan idag genom att välja en mottagning nära dig, och en ledig tid som passar dig.