När ska du kontakta vårdcentralen? Så gör du

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdcentraler på Vården.se.
Vill du snabbt se alternativ där du bor? Då kan du börja här: Hitta och jämför vårdcentral nära dig.
Vårdcentralen passar ofta när du har nya besvär som inte känns akut livshotande, eller när du behöver hjälp som kan kräva uppföljning.
Du kan till exempel kontakta vårdcentralen om du:
har symtom som inte går över, eller som kommer tillbaka
behöver bedömning av infektion, hosta, feber eller urinbesvär
har ont någonstans och vill få en medicinsk bedömning
mår psykiskt dåligt, har stress eller sömnproblem
behöver hjälp med levnadsvanor, som rökning eller vikt
Om du är osäker på vart du ska vända dig kan du också ringa 1177 för rådgivning.
Sök vård akut om du får bröstsmärta, svår andnöd, plötslig svaghet i ansikte/arm/ben, eller om du blir snabbt mycket sämre.
Välj vårdcentral (om du vill) och se hur du kontaktar den.
Beskriv dina symtom kort: när det började, hur det känns och om något gör det bättre eller sämre.
Boka på det sätt som mottagningen erbjuder: telefon, e-tjänster eller digital kontakt.
Fråga om du behöver provtagning eller förberedelser innan besöket.
Skriv ner dina frågor så att du får med det viktigaste på besöket.
Du kan också boka direkt via Vården.se: Boka tid hos vårdcentral.
Nej, du behöver normalt ingen remiss för att kontakta en vårdcentral. Om du behöver specialistvård hjälper vårdcentralen dig vidare, till exempel med remiss när det behövs.
Patientavgiften varierar mellan regioner och kan också skilja mellan fysiska och digitala besök. Avgiften kan ingå i högkostnadsskyddet (tak för hur mycket du betalar under en period), och när du når taket får du frikort.
Ett praktiskt tips:
Fråga mottagningen vad besöket kostar i din region.
Spara kvitton om du behöver visa dina avgifter.
Om du vill läsa mer utifrån dina besvär kan de här sidorna vara en bra start:
Det här är generell hälsoinformation baserad på granskade medicinska källor. Innehållet ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.
Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.
Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!
Patientlagen (Riksdagen)
Om patientnämnden (Inspektionen för vård och omsorg)
Ny medicinsk bedömning (1177 Vårdguiden)
Tolkning till mitt språk (1177 Vårdguiden)
Om du inte är nöjd med vården (Socialstyrelsen)
Inspektionen för vård och omsorg
IVOs upplysningstjänst. Där kan du få information, råd och vägledning på generell nivå när det gäller tillståndsprövning, tillsyn, regler som styr hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS. Du kan också anmäla dina synpunkter om brister i vården.
Patientlagen (Riksdagen)
Om patientnämnden (Inspektionen för vård och omsorg)
Ny medicinsk bedömning (1177 Vårdguiden)
Tolkning till mitt språk (1177 Vårdguiden)
Om du inte är nöjd med vården (Socialstyrelsen)
Inspektionen för vård och omsorg

Att upptäcka förändringar i kroppen kan väcka oro, och tanken på cancer kan kännas skrämmande. Läs mer om cancer här.

Hyperhidros orsakar överdriven svettning, ofta utan koppling till någon aktivitet.

ANNONS