Vaccin mot covid-19

Vaccin mot covid-19

I slutet av 2020 påbörjade Sverige vaccineringen mot covid-19, och under våren har vaccinationerna fortsatt i snabb takt. I den här guiden har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring vaccinet för covid-19.

Ett av de viktigaste sätten att motverka smittspridning av sjukdomar är vaccin. Därför är vaccinet mot covid-19 ett mycket viktigt steg på vägen mot att minska spridningen i världen.

När började Sverige vaccinera mot covid-19?

Den 22 december 2020 meddelade socialministern att Sverige skulle börja vaccinera befolkningen mot covid-19. Under 2021 har vaccineringen pågått i olika faser, och nu har regionerna börjat erbjuda en tredje dos. När du får din påfyllnadsdos beror på vart i landet du befinner dig och vilken grupp du tillhör. Se vad som gäller i din region här.

Vem ansvarar för vaccineringen mot covid-19?

Folkhälsomyndigheten arbetar tillsammans med bland annat regionerna och Läkemedelsverket för hur insatsen av all vaccination ska ske. Det är sedan regionerna som sköter och genomför vaccinationerna.

Vilka vaccineras först mot covid-19?

Alla personer i Sverige har rätt att vaccineras mot covid-19. Vaccinet ges i två doser för att ge ett bra skydd, och tas med ett visst tidsintervall. Intervallet brukar vara cirka 3-7 veckor, beroende på vilket vaccin du fått. För de som fått de två första doserna erbjuds man även en påfyllnadsdos för att behålla ett högt skydd. Det ska ha gått minst fem månader efter du fått dos 2 för att du ska få din påfyllnadsdos.

Påfyllnadsdosen ges i en prioriteringsordning där de som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida får vaccinet först:

  • Personer som är 80 år eller äldre, har hemtjänst eller bor i SÄBO.
  • Personer som är mellan 65-79 år samt personal som arbetar inom SÄBO, hemtjänst eller hemsjukvård.
  • De personer som har en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.
  • Personer mellan 50-64 år.
  • Personer mellan 18-49 år.

Du får tillgång till din påfyllnadsdos när en viss vaccinationstäckning har uppnåtts i din region. För att veta mer om när du får din påfyllnadsdos kan du läsa Folkhälsomyndighetens plan här.

Är vaccinet mot covid-19 säkert?

Ja. Alla vacciner som är godkända att användas mot covid-19 ger ett effektivt skydd. Vaccination är ett viktigt redskap för att motverka smittspridningen av covid-19. Idag är vacciner är något av de säkraste typerna av läkemedel som har utvecklats. Det ställs mycket höga säkerhetskrav på vaccin då den ges till friska individer. Först testas vacciner i kliniska studier och sedan studerar man vaccinernas effekt och säkerhet över tid i vaccinationsprogram.

Kostar det att vaccinera sig mot covid-19?

Nej. Alla som vill vaccinera sig mot covid-19 kommer att erbjudas vaccinet gratis.

Hur går vaccinationen mot covid-19 till?

När du ska vaccinera dig mot covid-19 kommer du att gå igenom följande steg:

  1. Innan du ska vaccinera dig ska du fylla i en hälsodeklaration.
  2. En sjuksköterska ger dig vaccinet genom en spruta i överarmen. Det är vanligt att du behöver ta två doser, vilket i så fall meddelas av sjuksköterskan.
  3. Det kan kännas ömt på överarmen där du fått sticket. Det är vanligt att få röd och svullen arm runt sticket efter vaccinationen. Vissa får ont i huvudet eller kortvarig feber. Dessa reaktioner är helt naturliga för kroppen och oftast är besvären milda och går över efter någon dag.

Läs mer om hur/när du kan boka tid för vaccination här. Glöm inte att välja din region högst upp på sidan!

Var kan man ta vaccin mot covid-19?

I dagsläget kan du boka en tid hos en covid-19 vaccinatör genom att ladda ner och använda appen “Alltid öppet”. Du kan också besöka en drop-in vaccination som har öppet vissa tider i veckan.

Ibland erbjuder också vårdcentraler vaccination mot covid-19. Det gäller dock enbart för vissa grupper, såsom äldre som har svårt att ta sig till en covid-19 vaccinatör, eller om du saknar svenskt personnummer.

Om du behöver hjälp med att boka kan du också ringa 1177s telefonbokning. Telefonbokningen finns tillgänglig på 10 olika språk. Du måste ha svenskt personnummer för att boka via telefon, och numren gäller enbart tidsbokning.

Du kan läsa mer om vad som gäller i just din region på 1177s hemsida. Se till att välja din region högst upp på sidan!

Kan jag få biverkningar av vaccinet mot covid-19?

Vaccin mot covid-19 kan ge biverkningar, precis som alla andra läkemedel. Det är vanligt att uppleva ömhet, svullnad och rodnad där du fått sprutan. Du kan även få feber, muskelvärk, huvudvärk och känna dig allmänt sjuk. Alla dessa reaktioner är naturliga och går över efter någon dag. Ett fåtal drabbas av en allergisk reaktion efter att ha tagit vaccinet, men det är mycket ovanligt. Du kan rapportera eventuella biverkningar direkt till Läkemedelsverket här.

Ifall du har symtom efter vaccineringen i flera dagar, så ska du testa dig för covid-19. Det är dock viktigt att du stannar hemma så länge du har symtom!

Källor:

Folkhälsomyndigheten

SVT Nyheter (När vaccinationen inleds)

SVT Nyheter (Om coronavaccin)

1177 Vårdguiden

Läkemedelsverket

Krisinformation


Publicerad: 22 december 2020 kl 16:27
Uppdaterad: 29 september 2022 kl 17:10

Författare:

Relaterade blogginlägg

Dr Mikael svarar på vanliga frågor om omikron

Vården.se får många frågor om covid-19 och den nya varianten av coronaviruset, omikron. Vår egen husläkare Dr Mikael ger svar på de allra vanligaste frågorna.

Det här bör du tänka på när restriktionerna för covid-19 har släppt

I september togs många av restriktionerna för covid-19 bort. Vi sammanfattar vad som gäller just nu och ger dig våra bästa tips på hur du undviker smitta.

Dags för semester? Skaffa reseintyg inför sommarens utlandsresa!

Vi på Vården.se har sammanfattat matnyttig information kring reseintyg och vaccinationer inför utlandssemestern och hur du kan resa tryggt i sommar.

Ett steg närmare utlandsresan med digitalt covidbevis

Ska du ut och resa? Då kan du behöva ett covidbevis. Här kan du läsa mer om covidbeviset och hur du skaffar det.


Snabba fakta

Om vaccinet för covid-19

  • Vaccinationen mot covid-19 är frivillig och kostnadsfri.
  • Vaccineringen inleddes den 27 december 2020 i Sverige.
  • Sverige har köpt in doser för vaccinet från fem vaccintillverkare.
  • Sverige har avtalat om att köpa in totalt 23,3 miljoner doser – vilket ska räcka till cirka 11,6 miljoner personer.