Vaccin mot covid-19

I slutet av 2020 stod det klart att Sverige skulle börja vaccinera mot coronaviruset covid-19. Vilka kommer att vaccineras först? Är vaccinet mot covid-19 säkert? För att hjälpa dig har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring vaccinet för covid-19.

Ett av de viktigaste sätten att motverka smittspridning av sjukdomar är vaccin. Därför är vaccinet mot covid-19 ett viktigt steg på vägen mot att minska spridningen i världen.

När börjar Sverige vaccinera mot covid-19?

Den 22 december 2020 meddelade socialministern att Sverige skulle börja vaccinera befolkningen mot covid-19 med start söndagen den 27 december.

Vem ansvarar för vaccineringen mot covid-19?

Folkhälsomyndigheten arbetar tillsammans med bland annat regionerna och Läkemedelsverket för hur insatsen av all vaccination ska ske. Det är sedan regionerna som kommer att sköta och genomföra vaccinationerna.

Vilka kommer att vaccineras först mot covid-19?

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en plan för vaccineringen av covid-19. Först kommer vaccinet rekommenderas till de som löper störst risk att drabbas av vår sjukdom eller död. Planen för vaccineringen är uppdelad i fyra faser. Idag är det bara fas 1 som är beslutad; de andra faserna är under utredning.

Fas 1 (pågår just nu). Du kommer att prioriteras för att vaccineras först mot covid-19 om du:

 • bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst* i ordinärt boende.
 • arbetar inom äldreomsorg och arbetar nära boende och omsorgstagare.
 • är en hushållskontakt, det vill säga en vuxen som bor tillsammans med någon som tillhör en riskgrupp.

* Detta ska gälla alla som har hemtjänst, men det kan ske lokala prioriteringar ifall det är brist på vaccin.

Fas 2 och 3 (fortfarande under utredning). I andra och tredje fasen kan dessa komma att vaccineras:

 • Alla övriga personer som är 70 år och äldre.
 • All övrig personal som arbetar inom vård och omsorg och är nära patienter och omsorgstagare som har ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
 • Övriga personer mellan 18–69 år som tillhör en riskgrupp.

Fas 4 (fortfarande under utredning). I sista fasen kan du som är mellan 18-69 år och inte tillhör en riskgrupp vaccineras mot covid-19.

För att veta mer kan du läsa Folkhälsomyndighetens plan här.

Är vaccinet mot covid-19 säkert?

Vaccination är ett viktigt redskap för att motverka smittspridningen av covid-19. Idag är vacciner är något av de säkraste typerna av läkemedel som har utvecklats. Det ställs mycket höga säkerhetskrav på vaccin då den ges till friska individer. Först testas vacciner i kliniska studier och sedan studerar man vaccinernas effekt och säkerhet över tid i vaccinationsprogram.

Kommer det att kosta något att vaccinera sig mot covid-19?

Nej. Det kommer att vara gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Hur går vaccinationen mot covid-19 till?

När du ska vaccinera dig mot covid-19 kommer du att gå igenom följande steg:

 1. Innan du ska vaccinera dig ska du fylla i en hälsodeklaration.
 2. En sjuksköterska ger dig vaccinet genom en spruta i överarmen. Du kan behöva ta det två gånger, vilket i så fall meddelas av sjuksköterskan.
 3. Det kan kännas ömt på överarmen där du fått sticket. Det är vanligt att det svullnar, kliar eller blir rött runt sticket. Vissa får ont i huvudet eller kortvarig feber. Dessa reaktioner är helt naturliga för kroppen och oftast är besvären milda och går över efter någon dag.

Kan jag få biverkningar av vaccinet mot covid-19?

Man vet inte ännu exakt vilka biverkningar vaccinet kan ha, i och med att vaccinationerna inte har påbörjats i större skalor ännu. Däremot är vaccin bland de säkraste typerna av läkemedel som utvecklas. Säkerhetskraven är väldigt höga och vaccinet testas i flera olika faser för att kontinuerligt utvärderas innan det släpps på marknaden. Som med alla vaccin kan det finnas biverkningar, men oftast är symtomen milda och går över efter någon dag. Det är mycket ovanligt att drabbas av en allergisk reaktion efter att ha tagit vaccinet. Däremot måste du meddela sjukvården om du har drabbats av en biverkning. Du kan även rapportera eventuella biverkningar direkt till Läkemedelsverket här.

Källor:

Folkhälsomyndigheten

SVT Nyheter (När vaccinationen inleds)

SVT Nyheter (Om coronavaccin)

1177 Vårdguiden

Läkemedelsverket

Relaterade blogginlägg

Vi har intervjuat Per Godenius från vårdcentralen Omtanken för att få svar på vanliga frågor och vad vi hittills vet om vaccinet mot covid-19.

Läs mer

Här berättar vi mer om vilka vaccin mot covid-19 som finns tillgängliga idag och hur det går till att ta fram vaccin.

Läs mer

Publicerad: 22 december 2020 kl 16:27
Uppdaterad: 19 januari 2021 kl 16:35

Författare:

Snabba fakta

Om vaccinet för covid-19

 • Vaccinationen mot covid-19 är frivillig.
 • Vaccineringen inleds den 27 december 2020 i Sverige.
 • Sverige har köpt in doser för vaccinet från fem vaccintillverkare.
 • Sverige har avtalat om att köpa in totalt 23,3 miljoner doser – vilket ska räcka till cirka 11,6 miljoner personer.
Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.