Det här bör du tänka på när restriktionerna för covid-19 har släppt

Det här bör du tänka på när restriktionerna för covid-19 har släppt

2022-06-28 | Covid-19

Den 29 september togs många av de tidigare restriktionerna bort, vilket gör att allt fler är tillbaka på sina arbetsplatser igen. Även om många av oss har sett fram emot att träffas igen, innebär det samtidigt en ökad risk att utsättas för covid-19 och andra virus. Vad bör man tänka på, och vilka restriktioner finns fortfarande kvar?

Så ser restriktionerna ut idag

Som en följd av den höga vaccinationstäckningen har många av de tidigare restriktionerna kunnat tas bort. Det innebär att samhället till stora delar har kunnat öppna upp igen, helt utan begränsningar för maxantal på allmänna sammankomster och offentliga evenemang.

Restauranger och dansgolv har åter kunnat hålla öppet, utan krav som avstånd mellan bord eller maxantal för personer i varje sällskap. Rekommendationen om att arbeta hemifrån har också tagits bort. 

Det finns dock fortfarande en viktig rekommendation kvar, nämligen det allmänna rådet om att stanna hemma och testa sig om man får symtom på covid-19. För de personer som inte är fullvaccinerade gäller dessutom fortfarande rådet om att hålla avstånd och undvika större evenemang.  

Den 1 november väntar dessutom nya restriktioner. Rekommendationerna om att stanna hemma vid symtom och att testa sig kommer att se lite annorlunda ut. Du som är vaccinerad eller haft bekräftat covid-19 under det senaste halvåret behöver i regel inte testa dig. Du bör däremot stanna hemma om du har symtom på luftvägsinfektion såsom halsont, feber, hosta och allmän sjukdomskänsla. Du kan läsa mer om vad som gäller från den 1 november på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Tänk på det här när restriktionerna släpper 

  • Fortsätt tvätta dina händer ofta

Att tvätta händerna är ett av de mest effektiva sätten att förhindra smitta av virus och bakterier. Därför är det viktigt att vi fortsätter ha en god handhygien, så att vi kan hålla en fortsatt låg smittspridning av virus. 

  • Gå inte till arbete eller skola om du har symtom

Även om rekommendationen om att arbeta hemifrån har tagits bort, är det viktigt att du stannar hemma om du har symtom på covid-19. På så sätt skyddar du andra från smitta. Det gäller både dig som är vaccinerad eller inte. 

  • Ta ett PCR-test om du misstänker covid-19 smitta

Om du är sjuk bör du följa det allmänna rådet om att testa dig för covid-19. Det kan du göra genom ett så kallat PCR-test, som visar om du bär på covid-19 eller inte. Du kan själv beställa hem ett test från 1177 Vårdguiden. Glöm inte att välja din region högst upp på sidan. Du kan även få hjälp av sjukvårdspersonal genom att boka tid för drive-in eller upphämtning på apotek. Det finns även provtagningsbussar som har drop-in.

  • Beställ ett Covid-bevis om du ska resa

Om du ska resa inom EU behöver du ett covidbevis, som visar att du är vaccinerad mot covid-19. Bevisen är utformade på samma sätt inom hela EU och möjliggör att du kan resa in i det land du vill besöka. Du kan beställa ett digitalt bevis på covidbevis.se.

  • Ta ditt ansvar om du ska resa

Om du ska ut och resa är det viktigt att hålla koll på vilka restriktioner som gäller för det land du ska besöka, då de lokala myndigheternas regler för covid-19 kan vara olika. Om du vill läsa mer om vad som gäller för just ditt resmål hittar du mer information här. Vi har också skrivit ett blogginlägg på vad du bör tänka på inför en utlandsresa. 

  • Vaccinera dig mot årets säsongsinfluensa 

Förutom covid-19 och alla andra virus som florerar, går vi också mot influensatider. Om du tillhör en riskgrupp kan det därför vara klokt att du vaccinerar dig mot den vanliga säsongsinfluensan också. 

Källor:

Folkhälsomyndigheten – Det här gäller kring covid-19 från 29 september

Folkhälsomyndigheten – Det här gäller från den 1 november

SVT

1177 Vårdguiden


Publicerad: 20 oktober 2021 kl 14:39
Uppdaterad: 28 juni 2022 kl 14:28

Författare:

Skriv kommentar