Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Har du fått vinterkräksjukan?

Varje år under vintern får många svenskar kräksjukan. Det är en väldigt smittsam virussjukdom och det är inte ovanligt att hela familjen insjuknar om en familjemedlem blivit smittad. Vinterkräksjukan kan förekomma året om men de flesta brukar bli sjuka mellan januari och mars. Vissa personer får aldrig vinterkräksjuka även om de blir utsatta för viruset och det beror troligtvis på en medfödd motståndskraft.

sjuk i soffan

Sjukdomsförloppet vid vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan orsakas av ett mycket smittsamt virus, calicivirus, och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Vid vinterkräksjuka insjuknar man väldigt fort och får kräkningar, häftiga diarréer och magont. För barn är kräkningar det vanligaste symtomet medan vuxna oftare får diarré. Det tar vanligtvis mellan 12-48 timmar från det att man blir smittad tills att man blir sjuk. Oftast är man sjuk i ett till tre dygn och under tiden kan man också få feber, huvudvärk och muskelvärk.

Trots att man kan ha svåra besvär brukar magsjuka vara helt ofarligt. För de flesta brukar det räcka med att vila och att dricka mycket. Vissa kan däremot behöva söka vård, exempelvis barn under ett år, äldre och personer som har en allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar. Eftersom viruset är väldigt smittsamt är det viktigt att kontakta mottagningen du ska besöka innan du/ni åker dit så att de kan förbereda så andra inte blir smittade.

tvättar händerna

Så smittar vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan smittar genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Du kan också bli sjuk om du har närkontakt med kräkningar och om maten du äter har hanterats av någon som är smittad. Virussjukdomen kan också smitta genom dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats.

För att undvika att bli sjuk ska du därför försöka undvika att träffa de som är smittade. Du ska också tvätta händerna noga med tvål och vatten efter att du varit på toa samt innan du ska äta. Om du besöker en offentlig toalett ska du använda flytande tvål och torka händerna med pappershanddukar. Det är också bra att undvika att äta på matbufféer.

Eftersom viruset är så smittsamt är det viktigt att stanna hemma i ett till två dygn efter att du är symtomfri, för att förhindra att smitta andra. Om någon i din familj blir sjuk är det viktigt att ni är noggranna med handhygienen och att personen som är sjuk inte lagar mat. Den som är sjuk bör också vara extra noga med den personliga hygienen.

Text: Moa Wikström

Källor:
www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vinterkraksjuka
www.magsjuka.se/vinterkraksjukan

15:13 - 01 feb, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!