Ortoped, ortopedingenjör eller ortopedtekniker?

Ortoped, ortopedingenjör eller ortopedtekniker?

2022-06-21 | Så funkar vården

Vet du vad skillnaden är mellan en ortoped, ortopedingenjör och ortopedtekniker? Med hjälp av Azim Osman, ortopedspecialist på Bromma Ortopedmottagning, ortopedtekniker Paul Lemoure och ortopedingenjör Erik Dickson på Ortopedteknik vid Sophiahemmet samt Camp Pro, får vi veta mer om deras olika yrken och hur de hänger ihop!

Vad gör en ortoped?

En ortoped är en legitimerad läkare med specialistutbildning inom ortopedisk kirurgi. Ortopeden diagnosticerar och behandlar sjukdomar inom rörelseorganen (skelett, muskler, mjukdelar och leder) ända från nacke till tå på både vuxna och barn. Det kan vara både medfödda skador eller senare tillkomna som till exempel arbetsskador eller olyckor. Oftast behandlas sjukdomarna med kirurgiska ingrepp men även farmakologisk behandling, rehabilitering och fysikalisk behandling förekommer.

– En läkarundersökning hos en ortoped inleds med ett samtal där man pratar om sjukdomshistorik, läkemedel och livsstilsfrågor för att få en bild av patienten, säger Azim Osman, ortopedspecialist på Bromma Ortopedmottagning. Sedan pratar vi om aktuella besvär eller skador från rörelseorganen och läkaren utför en kroppsundersökning. Till sist ställs diagnos och tillsammans med patienten diskuteras behandling och uppföljning.

Vad gör en ortopedingenjör?

En ortopedingenjör har en ortopedingenjörsexamen med huvudområdet ortopedteknik. Ortopedingenjören arbetar med hjälpmedel som sitter utanpå kroppen och som ersätter eller assisterar någon kroppsdel som inte fungerar som den ska. Det kan vara en protes som ersätter en förlorad kroppsdel eller ortos som ersätter en förlorad funktion. Tekniken som används i yrket är unik och fokuserar på att hjälpa människor med funktionsnedsättningar. En ortopedingenjör arbetar oftast på en ortopedteknisk avdelning.

– Hur undersökningen hos ortopedingenjören går till beror helt på vilken typ av diagnos och smärtproblematik du har, säger Erik Dickson, ortopedingenjör på Ortopedteknik vid Sophiahemmet. Men en grundlig undersökning av rörelsemönster, rörelseomfång, anatomi och förutsättningar görs. Det vanligaste är fotrelaterade problem, men även problem i knä, höft, arm och rygg är vanligt. Inom ortopedtekniken är inlägg och skor de vanligaste hjälpmedlen, därefter kommer olika ortoser för fot, ben, arm, hand och rygg.

Vad gör en ortopedtekniker?

En ortopedtekniker har ett stort fokus på materiallära och praktiskt kunnande. Ortopedteknikern har ett mycket nära samarbete med ortopedingenjören och man arbetar tillsammans för att anpassa och tillverka ortopedtekniska hjälpmedel unikt anpassade för varje patient.

Arbetet som ortopedtekniker kräver hög teknisk kompetens i produktions- och tillverkningsteknik där tekniken måste anpassas till individuella lösningar. En ortopedtekniker arbetar oftast på en ortopedteknisk avdelning och är specialiserad på att tillverka ortopedtekniska hjälpmedel.

Skelett av fot, gjuter sulor

Vilka är de vanligaste skadorna/problemen inom ortopedi?

Av de som söker hjälp hos en ortoped i Sverige är de största diagnosgrupperna frakturer och andra traumatiska skador, artros och reumatoid artrit, ryggsjukdomar och problem relaterade till idrotts- och annan fysisk aktivitet.

De patienter som besöker en ortopedteknisk avdelning är bland annat patienter med neurologiska diagnoser såsom stroke, ALS, MS och Alzheimers. Även diabetiker, traumapatienter, CP, skolios, reumatiker och patienter med idrottsrelaterade skador.

– Ytterligare en grupp patienter är de med till exempel hälsporre, och metatarsalgi, säger ortopedtekniker Paul Lemoure på Ortopedteknik vid Sophiahemmet. De kan genom tejpning och inlägg få hjälp på den ortopedtekniska avdelningen. Alla typer av människor i olika åldrar besöker en ortopedteknisk avdelning, men som i vården i stort är det fler äldre än yngre patienter.

Undersökning av knä

Hur går jag tillväga för att söka hjälp?

Har du sjukdom eller smärta i skelett eller rörelseorgan och du vill ha en diagnos ställd bör du söka hjälp hos en ortoped. Om du behöver hjälp att prova ut ett hjälpmedel som till exempel en ortos, protes, skor eller ortopediska fotbäddar, söker du däremot hjälp av en ortopedingenjör på en ortopedteknisk avdelning.

– Oftast behövs en remiss från vårdcentralen, men vissa privata ortopeder kräver ingen remiss, säger Azim på Bromma Ortopedmottagning. Du kan även söka direkt till en ortoped om du har en egen sjukvårdsförsäkring.

Har du rätt att få ett hjälpmedel via landstinget skrivs en remiss från en specialistläkare eller i vissa fall en fysioterapeut. Många söker hjälp och betalar själv eller via sin sjukvårdsförsäkring för till exempel enklare ortoser för stöd och avlastning av knän, handled eller för olika fotproblem som avlastas med ortopediska fotbäddar.


Publicerad: 22 maj 2017 kl 09:53
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 13:52

Författare:

Skriv kommentar