Slipp stressen efter semestern! Skapa din bästa jobbhöst med 8 smarta knep

Slipp stressen efter semestern! Skapa din bästa jobbhöst med 8 smarta knep

2022-09-07 | Allmän hälsa, Psykisk hälsa

Att vara tillbaka på jobbet efter semestern förknippar de flesta med hektiska jobbdagar och oändliga att göra-listor. Ta istället tillfället i akt att få en nytändning efter lugna, lediga dagar i solstolen. Genom att ändra ditt mindset och göra små förändringar gällande vardagsliv, träning och kost kan du få en hälsosammare och mer motiverande jobbhöst. Vi vet hur!

mindrestressjobbeftersemester

1. Börja morgonen på rätt sätt

Om du stressar på morgonen för att komma iväg till jobbet kan känslan följa med resten av dagen. Se gärna till att få en så smidig start som möjligt. Det går att förbereda mycket kvällen innan. Lägg fram kläderna, ladda kaffekokaren och gör i ordning matlådan. Undvik att kolla sociala medier det första du gör när du vaknar. Ägna istället en kvart eller halvtimme till att blicka inåt och sätta ett positivt mål för dagen. Många uppskattar att göra yoga eller stretchövningar för att mjuka upp stela leder. Om du jobbar hemifrån kan en lugn morgonpromenad hjälpa kroppen att vakna till liv.

2. Sätt tydliga jobbmål efter semestern

Bli inte överväldigad av alla mail i inkorgen eller uppstartsmöten när du är tillbaka på kontoret efter semestern. Sätt dig i stället i lugn och ro och gör listor, där du tydligt benar ut vad som behövs göras just nu och vad som kan vänta. Förutom att planera in möten i kalendern rekommenderas du också att avsätta tid för administration, reflektion eller andra lösa trådar. Tid som bara är din, helt enkelt. Kanske blir det här också hösten du låter din privata mobil ligga kvar i väskan under dagen och inreder en trivsammare kontorsplats med en grön växt.

3. Hantera stress på jobbet

Glöm inte att ta pauser under jobbdagen för att orka med arbetsuppgifterna. Det kan vara allt från att ta en mikropaus där du tittar bort från skärmen och dricker vatten eller kaffe till att resa på dig och ta en kaffe med kollegorna längre ner i korridoren. Det är speciellt viktigt att vara medveten kring pauser om du jobbar hemifrån. Passa på att ta en bensträckare och vattna blommorna eller släng in en omgång tvätt i tvättmaskinen. Tänk på att djupandas då och då eftersom vi har en tendens att andas mer ytligt när vi är stressade.

4. Behåll dina goda semestervanor

Om du kommit igång med träningen på semestern är det viktigt att hålla igång de goda vanorna och inte sluta med löpningen eller simningen under hösten. Försök också att tänka lösningsfokuserat. Du kanske inte har tillgång till utomhusbad utan kan istället skaffa ett klippkort på det lokala badhuset. Löpträningen utomhus kan bytas ut mot löpbandet på gymmet, eller så köper du varmare funktionskläder.

5. Skapa nya rutiner

Under semestern får de flesta tid över för reflektion och en chans till att reda ut vad som fungerar bra eller mindre bra i livet. Se därför hösten som en nystart där du sätter upp nya mål, både på det privata och professionella planet och fullföljer dem. Det finns flera sätt att komma ut ur dina inrutade rutiner och bryta oönskade vanor. Skriv ner något du skulle vilja bli bättre på. Försök att sätta ord på allt som du inte är nöjd med och bryt ner det till konkreta mål. Handlar det om att bli lugnare och mer accepterande? Eller att uppskatta de små sakerna? En del skriver tacksamhetsdagbok för att få perspektiv på tillvaron. Om du tycker att vardagen är alltför grå finns det till exempel en mängd kurser du kan testa på. Vi mår bra av att lära oss något nytt! 

6. Ha något att se fram emot

De allra flesta uppskattar att ha något att se fram emot när dagarna känns tunga. Boka därför in något kul efter ett par veckor på jobbet. Kanske en träff med en god vän, en spadag där du kopplar av med massage, en efterlängtad fotbollsmatch eller varför inte prova att slappna av med film och spel.

7. Ställ om till goda kost- och dryckesvanor

Sommarens sociala sammankomster och trevliga restaurangbesök kan göra att alkoholkonsumtionen går upp. Passa därför på att undvika alkohol i ett par veckor för att ge kroppen återhämtning. Ta med dig nyttiga snacks eller frukt till kontoret i stället för söta fikabröd eller godis. En jämn blodsockernivå bidrar till att humöret är mer stabilt under dagen.

8. Undvik känslan av ekorrhjul

Det är lätt att hamna i ett negativt tänk om att livet bara rullar på och att det inte går att påverka det i rätt riktning. Semestern kanske är över, men inte de sköna kvällarna. Ta en härlig kvällspromenad, måla med barnen eller sköt om rabatterna i trädgården efter arbetsdagen. Beställ hämtmat från din favoritrestaurang på en tisdag. Det går att hitta fram till ljusglimtarna även på en vanlig vardag. 

Källor:

Doktorn.com

Motivation.se

Stress.se


Publicerad: 6 augusti 2021 kl 17:30
Uppdaterad: 7 september 2022 kl 09:53

Författare:

Skriv kommentar