Vanliga frågor och svar om sjukdomen fibromyalgi

Vanliga frågor och svar om sjukdomen fibromyalgi

2022-06-29 | Allmän hälsa

Fibromyalgi är en sjukdom som kännetecknas av långvarig smärta i flera olika muskler och leder i kroppen. Sjukdomen ökar din smärtkänslighet, men med hjälp av läkemedel, träning och beteendeterapi kan du lära dig hantera smärtan och leva ett bra liv.

Vad är fibromyalgi?

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som orsakar långvarig smärta i olika delar av kroppens muskler och leder. Fibromyalgi gör nervsystemet känsligare, vilket leder till en sänkt smärttröskel hos den som är drabbad. För vissa som har fibromyalgi kan minsta tryck eller belastning uppfattas som smärta. 

Cirka 2-4 % av Sveriges befolkning är drabbade av fibromyalgi och sjukdomen är störst bland kvinnor.

Varför får man fibromyalgi?

Det är inte helt klarlagt varför man får fibromyalgi, men obalanser i kroppens hormonella system kan vara en bidragande faktor till att man drabbas av sjukdomen. Det finns även forskning som tyder på att fibromyalgi kan orsakas av förändringar i kroppens muskelvävnad. 

Det finns även en ökad risk att drabbas av fibromyalgi om du har har eller haft:

  • Långvarig smärta någonstans i kroppen
  • Långvariga infektioner i kroppen
  • Sömnproblem
  • Stress
  • Traumatiska upplevelser

Hur får man diagnosen fibromyalgi?

Det kan vara svårt att diagnosticera sjukdomen, men om du misstänker att du är drabbad ska du ta kontakt med en läkare. Läkaren gör en utredning av dina smärtsymtom och undersöker ömma punkter på kroppen. Ibland tas blodprov och i vissa fall även röntgenbilder. Det kan hjälpa till att säkerställa sjukdomen, alternativt utesluta andra sjukdomar.

Hur behandlar man fibromyalgi?

Idag finns det inget botemedel mot fibromyalgi, men det finns behandling som lindrar besvären. Behandlingen kan bland annat bestå av läkemedel och individanpassad träning hos exempelvis en fysioterapeut. Även KBT, kognitiv beteendeterapi, kan vara ett effektivt sätt att lära sig hantera smärtan som fibromyalgin orsakar. 

Källor:

Kry

1177

Fibromyalgiförbundet


Publicerad: 4 maj 2021 kl 10:57
Uppdaterad: 29 juni 2022 kl 16:43

Författare:

Skriv kommentar