Det här behöver du veta om HPV och cellprov

Det här behöver du veta om HPV och cellprov

2022-06-29 | Allmän hälsa, Sexuell hälsa, Vaccination

Du har säkert hört talas om HPV tidigare. Men vad vet du egentligen om viruset? Vi reder ut vad HPV innebär och vad du kan göra för att undvika att bli smittad.

Vad är HPV?

HPV står för humant papillomvirus och är ett mycket vanligt virus som finns i över 200 olika sorter. Vissa av dessa kan orsaka vårtor på händerna, fötterna eller i underlivet. Några av dem kan även orsaka cellförändringar i livmodern, som i ovanliga fall kan leda till cancer – framförallt i livmoderhalsen. 

Hur smittar HPV och hur skyddar jag mig?

HPV smittas mellan personer om deras hud eller slemhinnor rör varandra. Det innebär att HPV kan överföras vid alla typer av sex. 

För att minska risken att smittas av HPV kan du använda kondom och vaccinera dig. Är du rökare löper du högre risk att få cellförändringar och livmoderhalscancer, om du skulle få en HPV infektion. Det beror på att rökning försvårar och förlänger läkningsprocessen av infektionen.

Hur behandlas HPV?

Det finns ingen behandling mot HPV, då infektionen oftast läker av sig själv. Det är vanligt att det tar ungefär ett år innan infektionen är läkt. Om du får vårtor som inte försvinner så finns det läkemedel som du kan stryka på vårtorna. De går även att behandla genom att en läkare skär, fryser eller bränner bort dem.

Om du har fått cellförändringar av en HPV infektion och de riskerar att utvecklas till cancer erbjuds du en operation för att ta bort förändringarna.

Blir man kallad till cellprovtagning under pandemin? 

I vanliga fall kallas alla som är registrerade som kvinnor och är mellan 23-64 år regelbundet till cellprovtagning. Med hjälp av cellprov kan man i god tid upptäcka HPV och eventuella cellförändringar. Under pandemin har många regioner dessvärre inte kunnat genomföra cellprovtagningar som vanligt. Därför erbjuder många istället egenprovtagning för HPV. Läs mer om vad som gäller i din region på 1177. Glöm inte att välja din region högst upp på sidan.

Här hittar du bokningsbara vårdgivare som erbjuder cellprovtagning.

Källor: 

1177
UMO
Socialstyrelsen


Publicerad: 14 april 2021 kl 14:41
Uppdaterad: 29 juni 2022 kl 16:44

Författare:

Skriv kommentar