Glöm inte cellprovet!

Glöm inte cellprovet!

2022-06-21 | Sexuell hälsa

Kvinnor mellan 23-64 år får regelbundna kallelser till att gå på gynekologisk cellprovtagning. Med hjälp av Kristina Müller, chefsbarnmorska på BB Stockholm Family City, reder vi ut vad cellprovtagning egentligen innebär och varför det är så viktigt att gå på det.

Vad innebär gynekologisk cellprovtagning?

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen vilket är den nedersta delen av livmoderhalsen. Provet tas för att kunna upptäcka eventuella cellförändringar som skulle kunna leda till livmoderhalscancer.

– Ungefär 95 av 100 prov är normala, alltså utan cellförändringar, säger Kristina Müller, chefsbarnmorska på BB Stockholm Family City. Om provet visar på cellförändringar får man en uppföljningstid hos en gynekolog för att utreda dem vidare.

De flesta cellförändringar är lättare förändringar som läker av sig själv, med en del behöver tas bort. Det brukar dock ta lång tid innan cellförändringar utvecklas till cancer, vanligtvis tio till femton år.

Hur går cellprovet till?

Provet tas under en gynekologisk undersökning av en barnmorska. Provet tas från två ställen, på livmodertappen med en plastspatel som stryks över livmodertappen för att få med lite celler samt med en liten borste i livmoderhalskanalen. Det går fort och brukar inte göra ont.

cellprov-drop-in-mottagning

Vem ska ta cellprov?

Kvinnor blir kallade mellan 23-64 års ålder. Var tredje år när du är mellan 23-49 och därefter var femte år upp till 64. Om du är över 50 år kan tiden mellan kallelserna variera lite beroende på var du bor i landet. Kallelsen skickas till den adress där du är folkbokförd och provet tas av en barnmorska på närmaste barnmorskemottagning.

– Du kallas till cellprovtagning en bestämd tid men önskar du byta tid eller val av mottagning går det bra att gå på drop-in på mottagningen du valt säger Kristina. Medtag bara kallelsen. Mellan fyra till sex veckor efter provtagningen får du svar på posten, oavsett om svaret är positivt eller negativt.

Vad beror cellförändringar på?

De flesta cellförändringar beror på en mycket vanlig virusgrupp som heter HPV – humant papillomvirus. Det finns över 100 sorters HPV-virus och några av dessa kan ge cellförändringar.

– Det finns idag ett vaccin mot HPV som är jättebra att ta, säger Kristina. Men även om du tagit vaccinet är det viktigt att gå på cellprovtagningar eftersom det inte skyddar mot alla virustyper som kan orsaka cellförändringar.

receptionist-patient

Varför är det viktigt att ta cellprov?

Att ta cellprov är frivilligt men det är en väldigt bra livförsäkring eftersom det tidigt kan visa om du har cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Om du har den typen av cellförändringar så kan de enkelt tas bort genom en behandling där livmodertappens yttersta vävnad tas bort. Under behandlingen är du bedövad i livmoderhalsen eller får en lätt narkos och behandlingen påverkar inte förmågan att bli gravid i framtiden.

– Att gå och ta cellprov är alltså ett enkelt sätt att förebygga att livmoderhalscancer utvecklas, säger Kristina. Tack vare cellprovtagningen har livmoderhalscancer blivit betydligt ovanligare.

Här kan du gå och ta cellprov!


Publicerad: 30 mars 2017 kl 16:08
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 13:39

Författare:

Skriv kommentar