Vanliga frågor och svar om fettsugning

Vanliga frågor och svar om fettsugning

Innehåll från Estetikum.
2024-01-30 | Skönhet

Fettsugning är ett populärt ingrepp som syftar till att minska lokala ansamlingar av fett under huden, och därmed ge ett mer proportionerligt utseende. Men hur går behandlingen till? Och vad ska man tänka på innan man gör en fettsugning? Vi svarar på de vanligaste frågorna, tillsammans med Estetikum, en av Sveriges främsta kliniker inom området.

Vad är fettsugning?

Fettsugning är en behandling där man med hjälp av ett kirurgiskt ingrepp avlägsnar lokala fettdepåer från ett specifikt område på kroppen. Behandlingen passar bra för att bli av med fett som inte svarar på andra typer av behandlingar, som träning eller diet. Ofta ger fettsugning kroppen ett mer proportionerligt utseende.

Hur går fettsugning till?

Det finns en rad olika metoder för fettsugning, men de har alla gemensamt att fettet som finns under huden lösgörs och förs ut ur kroppen. Några metoder är:

Traditionell fettsugning

Vid traditionell fettsugning slås fettcellerna sönder med fysisk kraft, med hjälp av kanyler som förs fram och tillbaka under huden. Kanylerna är kopplade till en sug som sedan suger ut fettcellerna. Behandlingen inleds för det mesta med att man sprutar in en saltvattenlösning som innehåller lokalbedövning och adrenalin i området som ska behandlas, vilket gör det lättare att lösgöra cellerna och minskar risken för blödningar. Traditionell fettsugning genomförs i princip alltid under narkos.

Fettsugning med laser

Vid laserassisterad fettsugning används laserljus för att värma upp fettcellerna och på så sätt lösgöra dem. Man inleder med att injicera lokalbedövning och en liten mängd adrenalin i området som ska behandlas. Efter det används en mycket tunn kanyl som innehåller en laserfiber för att värma upp cellerna under huden. Dessa kan sedan enkelt sugas ut. Ingreppet görs i lokalbedövning, vilket innebär att du kan gå hem samma dag. Lasern har även en huduppstramande effekt, vilket minskar risken för hängande hud efter behandlingen.

Fettsugning med radiovågsteknik

Vid denna teknik används radiovågor för att bryta sönder fettcellerna. En kanyl som avger radiovågor förs in i området som ska behandlas genom små snitt i huden. Radiovågorna kan sedan styras med hjälp av en platta på huden, så att de koncentreras till fettdepåerna. Dessa smälter och kan sedan sugas ut med kanylen. Behandlingen görs oftast i lokalbedövning, men kan också genomföras under narkos.

Vattenassisterad fettsugning

Vid vattenassisterad fettsugning injiceras en lösning som består av koksalt och lokalbedövning i fettvävnaden, under högt tryck. Trycket gör att fettcellerna “spolas loss” från fettdepån och kan sedan sugas ut tillsammans med vätskan. Denna behandling passar bra om man också vill fylla ut andra områden på kroppen, eftersom fettcellerna som sugs ut går att använda för detta. Vattenassisterad fettsugning görs för det mesta under narkos, men kan i vissa fall göras i vaket tillstånd med lokalbedövning.

Vilken metod man väljer beror på flera saker, till exempel vilken del av kroppen som ska behandlas. Estetikum i Danderyd erbjuder idag alla tekniker på marknaden, men rekommenderar i första hand fettsugning med laser, Smartlipo, som de var först med att lansera redan 2004.

Varför ska man välja fettsugning med Smartlipo?

Laserfettsugning med Smartlipo har flera fördelar, jämfört med andra metoder. Eftersom ingreppet kan genomföras i lokalbedövning är återhämtningen betydligt snabbare än vid en traditionell fettsugning, som görs under narkos. Smartlipo är också skonsammare, vilket ger ett jämnare resultat och snabbar på återhämtningen ytterligare. En annan viktig fördel med Smartlipo är att huden vid det behandlade området drar ihop sig mer än vid andra ingrepp, vilket förhindrar överflödig och hängande hud.

“Kombinationen av snabb återhämtning, minimala blödningar, god huduppstramning och möjligheten att slippa narkos, gör Smartlipo till en utmärkt metod för fettsugning”, säger Vilyam Melki, överläkare och grundare av Estetikum.

Vilka områden kan behandlas med fettsugning?

De flesta områden på kroppen kan behandlas genom fettsugning, för att bli av med fett som ligger under huden. Vanliga behandlingarna är:

  • fettsugning mage
  • fettsugning haka
  • fettsugning lår
  • fettsugning armar
  • fettsugning rygg
  • fettsugning midja (kärlekshandtag)

Vad ska man tänka på innan man gör en fettsugning?

Innan du genomgår en fettsugning är det viktigt att du tänker igenom dina förväntningar. Kom ihåg att fettsugning inte är en behandling som är till för viktnedgång, utan som kan behandla lokala fettdepåer som inte påverkas av träning eller kost. Det finns dessutom mycket som påverkar slutresultatet, till exempel ålder och hudkvalitet, så det gäller att ha realistiska förväntningar. I vissa fall kan du också behöva kompletterande behandlingar, för att nå det bästa resultatet.

Fettsugning risker

Vid alla kirurgiska ingrepp finns det naturligtvis en risk för komplikationer. Riskerna ser lite olika ut, beroende på vilken metod som används, så det är bra att läsa på innan. Det är också mycket viktigt att välja en klinik som har lång erfarenhet och specialistkunskap när det gäller fettsugning. Går du till en kunnig läkare kan du få hjälp med rådgivning, så att du hittar rätt behandling för just dig.

Vad kostar fettsugning?

Som med många estetiska ingrepp är det svårt att säga ett generellt pris, eftersom det varierar beroende på många faktorer, till exempel vilket område som ska behandlas och hur just dina förutsättningar ser ut. Vid ett mindre ingrepp kan det kosta runt 10 000 kr, men rör det sig om större områden kan priset gå upp mot 50 000 kr eller mer. Ett populärt område att fettsuga är magen, och det brukar kosta mellan 30 000–50 000 kr. För att få ett exakt pris behöver du genomgå en noggrann konsultation hos en läkare, som gör en bedömning av just dina förutsättningar och önskemål.

Källor:

Estetikum (Om fettsugning)

Estetikum (Fettsugning FAQ)

Skönhetsoperationer.se

Plastikoperationer.net


Publicerad: 10 februari 2021 kl 16:42
Uppdaterad: 30 januari 2024 kl 16:35

Författare:

1 Kommentar

2021-05-08

Susanna skrev:

Vill göra laser fettsugning i Örebro om de gör behandlingar där

svara

Skriv kommentar