Därför har din bebis ont i magen – 5 möjliga orsaker!

Därför har din bebis ont i magen – 5 möjliga orsaker!

2023-06-12 | Nytt på Vården.se

Bebisar får lätt ont i magen, och det finns många olika orsaker som kan ligga bakom det. Vården.se har listat 5 vanliga orsaker, och 3 tips för att lindra din bebis magknip! Om du är mycket orolig för ditt barn ska du söka rådgivning från en barnläkare.

Person sitter i en säng och håller i en skrikande bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Apoteket samt Sporttema

Magsmärtor är vanligt hos bebisar – särskilt under bebisens första år. Även om din bebis ännu inte kan berätta för dig när magen gör ont, kan du märka några tecken på obehag. De kan till exempel handla om att bebisen spänner sina ben, blir röd och/eller har en förändring i avföring, sömn eller ätmönster.

5 orsaker till varför din bebis har ont i magen

1. Kolik

Kolik drabbar ungefär ett av fem spädbarn. Om barnet skriker intensivt flera timmar i sträck, minst tre gånger i veckan, räknas det som spädbarnskolik. Kolik börjar vanligtvis några veckor efter att bebisen föds och brukar gå över när barnet är ungefär tre månader gammalt.

2. Gaser

Att din bebis har ont i magen kan bero på gaser. Ansamlingen av gas orsakar obehag för bebisen, men det är inte farligt. Smärtan av gaser i magen är oftast som värst när barnet är 6-8 veckor, och brukar minska betydligt vid 3 månaders ålder.

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för gaser i magen hos din bebis. Undvik att mata en alltför hungrig bebis – om barnet äter väldigt snabbt kan det svälja luft som bildar gaser. Rapa ditt barn före, halvvägs och efter en matning. Att hålla bebisen upprätt efter matning kan hjälpa barnets mage att tömmas.

Det kan också hjälpa med magmassage, eller att cykla med bebisens ben när den ligger på rygg.

3. Mjölkproteinallergi

Komjölksproteinintolerans, även kallad mjölkproteinallergi, innebär att du är allergisk mot ett eller flera proteiner som finns i mjölken. Mjölkproteinallergi är mycket vanligt hos spädbarn och kan göra att bebisen får ont i magen.

Det går att undersöka om bebisen har mjölkproteinallergi med hjälp av ett blodprov, men inga tester kan ge exakta svar. Mjölkproteinallergi diagnostiseras bäst utifrån bebisens symtom. Vanliga symtom är smärta vid matning, kräkningar och viktminskning/dålig viktökning.

Behandling för mjölkproteinallergi börjar ofta med att ta bort mjölkprotein från din bebis kost. Om du ammar ditt barn – ta bort mejeriprodukter från din kost också, så det är fritt från dessa proteiner. Det kan ta upp till 2-3 veckor för proteinet att lämna bröstmjölken efter att du tagit det ur kosten.

De flesta spädbarn kommer att växa ur komjölksallergi vid cirka ett års ålder.

4. Förstoppning hos spädbarn

Om bebisens avföring ändras till att bli hård och det gör ont för barnet att bajsa kan det vara en förstoppning. Om barnet har förstoppning kan det få ont i magen, kräkningar och/eller rött blod i avföringen. Nämn alltid eventuellt blod i ditt barns avföring för barnläkaren.

Förstoppning kan utlösas av sjukdom, uttorkning, förändringar i kosten och förändringar i bebisens dagsrutiner.

Ofta går förstoppningen över av sig själv efter några dagar, men ibland kan det ta längre tid.

5. Reflux

När maginnehåll stöts upp från magsäcken till matstrupen kallas det för reflux. 

Barn upp till ett år kräks ofta efter att ha ätit. Det beror på att den övre magmunnen inte är färdigutvecklad när barnet föds. Maginnehållet kan då åka tillbaka upp till matstrupen och munnen efter en måltid – så kallat reflux. Det är nästan alltid normalt och sällan allvarligt. Barnet kan få ont i mitten av magens översta del vid reflux.

Har din bebis ont i magen? 3 tips för att lindra magknip!

  1. Ge din bebis magdroppar.

Magdroppar är fullproppade med snälla bakterier som är bra för bebisens mage då det har en lugnande effekt. Köp dessa magdroppar för 149 kr!

2. Använd pysventil på din bebis!

Pysventil för små barn ger omedelbar lindring vid gasbesvär eller kolik. En pysventil är en engångspip som används för att lindra gasbesvär hos barn. Vid användning förs ventilen in i barnets stjärt, likt en rumptermometer, och passerar därmed slutmuskeln i ändtarmen för att ge gaserna fri väg ut ur kroppen. Köp pysventil här för endast 99 kr!

  1. Håll din bebis tätt intill dig med bärsjal!

Med en bärsjal kan bebisens ben lättare dras upp mot magen, vilket är en bra position när magen gör ont. Denna bärsjal i 100% bomull kan användas från nyfödd upp till 16 kg i flera olika positioner. Köp här för endast 529 kr!

Källor:

1177

Rikshandboken


Publicerad: 9 juni 2023 kl 09:27
Uppdaterad: 12 juni 2023 kl 11:11

Författare:

Skriv kommentar