Eltandborste eller vanlig tandborste?

Eltandborste eller vanlig tandborste?

Innehåll från Be Lucent.
2024-02-19 | Tandvård

Alla vet hur viktigt det är att borsta tänderna för att upprätthålla en bra munhälsa. Men vilken tandborste ska man välja? Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste? Vi tar upp de vanligaste funderingarna!

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

När du använder en vanlig tandborste ska du “gnugga rent” tänderna, medan fördelen med en eltandborste är att den gör jobbet åt dig – utan att du behöver trycka, pressa eller gnugga tänderna. Men faktum är att dina tänder kan bli precis lika rena med en vanlig tandborste om du använder rätt teknik

Tänk på detta när du väljer tandborste

Oavsett vilken typ av tandborste du väljer, så är det viktigaste att ha ett mjukt tandborsthuvud. Om du har ett alltför hårt borsthuvud kan det medföra tandborstskador ifall du nöter för hårt på tänderna.

Tänk på att varken en vanlig tandborste eller en eltandborste kommer åt mellan tänderna. Därför är det bra om du även kan använda tandtråd/tandsticka eller en mellanrumsborste för att göra rent mellan tänderna.

Nedan har vi listat alla skillnader mellan en vanlig tandborste och eltandborste, så att du kan välja det som passar dig bäst!

Om du använder en vanlig tandborste – läs på tandborstens förpackning för att se vad som gäller. Oftast sorteras vanliga tandborstar som plast.

Vilken eltandborste är bäst?

Idag finns ett gäng olika eltandborstar på marknaden som alla erbjuder olika funktionaliteter. Letar du efter en snygg och effektiv eltandborste med lång batteritid? Då erbjuder Be Lucent något som passar dig. Med deras PRISM Sonic får du en smart eltandborste med en optimal rengöringsupplevelse. Du kan borsta dina tänder utifrån tre olika program som fokuserar på:

  • Grundlig rengöring
  • Skonsam rengöring
  • Borttagning av plack.

Förutom deras tidlösa design så håller den i 60 dagar på en enda laddning.

PRISM Sonic eltandborste från Be Lucent

Skillnaderna mellan vanlig tandborste och eltandborste

Borttagning av plack

Plack innebär att du fått bakteriebeläggning på tänderna. Studier har visat att en eltandborste tar bort mer plack än en vanlig tandborste. 

Mängden tandkräm som används

När du använder en vanlig tandborste kan du oftast få ut 2 cm tandkräm på en gång. Borstar du med eltandborste är tandborsthuvudet oftast mycket mindre. Då är det klokt att dosera tandkrämen i två omgångar – en för överkäken och en för underkäken.  

Åtkomst i munnen

Fördelen med eltandborsten är att den kommer åt överallt i munnen, och oftast kan ta bort smuts bakom den sista kindtanden. Om du har en vanlig tandborste ska du helst ha ett så litet borsthuvud som möjligt för att komma åt längst bak. Du kan använda en barntandborste om det är svårt med en vanlig tandborste. 

Pris – vanlig tandborste vs eltandborste

Den största skillnaden mellan vanliga tandborstar och eltandborstar är priset. Den billigaste vanliga tandborsten går att hitta från så lite som 11 kr styck*, medan den billigaste eltandborsten kostar från 253 kr*.

Tandläkare rekommenderar att du byter din tandborste var tredje månad. När du använder en eltandborste är det därför precis lika viktigt att byta tandborsthuvudet, som det är att byta ut en vanlig tandborste. Det är enkelt att köpa refill-paket med tandborsthuvuden till eltandborsten.

Utbud

Om du är i akut behov av en ny tandborste är sannolikheten större att du hittar en vanlig tandborste i din mataffär, än en eltandborste. Det finns dessutom en större variation hos vanliga tandborstar, till exempel när det kommer till mjukhet på tandborsten eller vilka färger och utformningar som finns. Men även om det generellt finns dubbelt så många vanliga tandborstar som eltandborstar, finns ett stort utbud av båda att hitta på apotek – både i butik och online.

Hållbarhet

Det kanske låter ganska självklart – men för att använda en eltandborste behöver du el. Eltandborsten behöver laddas emellanåt för att hålla igång. Laddningstiden, och hur länge batteriet håller efter en laddning, skiljer sig åt mellan olika varumärken och typer. Om du tar god hand om din eltandborste kan den hålla väldigt länge! Om din tandborste slutar fungera är det viktigt att du återvinner den på rätt sätt. Eltandborstar behöver oftast återvinnas som elavfall hos din lokala återvinningscentral.

Så borstar du tänderna – oavsett tandborste

I vårt inlägg om tandborstning beskriver vi med hjälp av en tandläkare, hur du bäst borstar dina tänder. Det viktigaste att ta med sig är 3×2-metoden, det vill säga att:

  • Borsta tänderna 2 gånger om dagen
  • Se till att du borstar i 2 minuter (en minut per käke)
  • Använd cirka 2 cm tandkräm med fluor på din tandborste

Efter att du har borstat klart ska du helst undvika att dricka vatten direkt, eftersom det kan ta bort den skyddande effekten som fluor har på dina tänder.

*Enligt prisnivåer från april 2023

Källor

Solna Dental

Folktandvården Stockholm

Philips


Publicerad: 26 april 2023 kl 13:40
Uppdaterad: 19 februari 2024 kl 10:19

Författare:

Skriv kommentar