Vad betyder vobba och vem får göra det?

Vad betyder vobba och vem får göra det?

2023-03-17 | Barn och Gravid

Har du hört talas om att vobba och undrar vad det betyder? Eller har du kanske ett sjukt barn hemma och undrar vad som gäller för dig som anställd? I detta inlägg har vi sammanställt allt du behöver veta om vobb!

Förälder jobbar vid datorn samtidigt som ett sjukt barn ligger bredvid i soffan.

Vad är vobb? 

Att vobba är ett relativt nytt koncept som innebär att du är hemma med ett sjukt barn samtidigt som du jobbar hemifrån och får lön från din arbetsgivare. Konceptet växte fram som en följd av covid-19 pandemin, i samband med att det blev vanligare att jobba på distans.

Det är vanligare att vobba än att vabba

För många fungerar det bra att kombinera föräldraskap och arbetsliv, men för andra kan det vara knepigt. En undersökning som Novus sammanställt under 2023 på uppdrag av Unionen, visar att

  • mer än hälften (52%) vobbar oftare än vad de vabbar.
  • 2 av 3 (67%) tycker att det fungerar bra att vobba.
  • fler kvinnor känner sig otillräckliga när de vobbar (67%), till skillnad från männen där 37 % känner sig otillräckliga när de jobbar hemma med sjukt barn.

Vobb – får alla göra det?

Vobb är ingenting som finns reglerat och ska inte vara ett tvång för den anställda, men med rätt förutsättningar kan det underlätta för både arbetet och familjelivet.  

Många arbetsplatser saknar fortfarande rutiner för vobb, trots att mycket tyder på att det är här för att stanna. Det kan därför vara bra att komma överens med din arbetsgivare om det fungerar att arbeta med sjuka barn hemma, då varje situation kan behöva en enskild bedömning. 

Källor: 

Fremia.se 

Unionen


Publicerad: 17 mars 2023 kl 13:29
Uppdaterad: 17 mars 2023 kl 13:29

Författare:

1 Kommentar

2023-10-06

Jan skrev:

Det finns ett attat perspektiv av Vobbandet som sällan eller aldrig uppmärksammas. Alla yrkeskategorier kan inte Vobba, utan är tvugna att Vabba. Alltså inte bibehålla full lön av arbetsgivaren. För anställda i offentlig verksamhet borde detta beaktas på ett annat sätt än för de privatanställda. Vi ska vara vaksamma och inte skapa “gräddfiler” i onödan.

svara

Skriv kommentar