5 vanliga frågor och svar om diabetes

5 vanliga frågor och svar om diabetes

2022-09-27 | Folksjukdomar

Diabetes är en av Sveriges vanligaste folksjukdomar – man räknar med att ungefär en halv miljon svenskar har diabetes. Av dessa har cirka 90% diabetes typ 2 och cirka 10% diabetes typ 1. Här samlar vi vanliga frågor och svar om sjukdomen.

Vad är diabetes och varför får man sjukdomen?

Det finns flera olika typer av diabetes, och gemensamt för alla är att de leder till att sockerhalten i blodet blir för hög. Man talar främst om diabetes typ 1 och typ 2. Dessa skiljer sig åt på flera olika sätt.

Har man diabetes typ 1 så innebär det att kroppen inte kan producera insulin, vilket behövs för att glukos (socker) ska överföras från blodet till cellerna i kroppen. Det leder till att blodsockret stiger. Diabetes typ 1 får man leva med hela livet och kräver att man regelbundet tillsätter insulin i blodet. Insulin hjälper kroppens celler att ta upp sockret, vilket minskar blodsockervärdet.

Har man istället diabetes typ 2 så innebär det att kroppen fortfarande producerar insulin, men inte tillräckligt mycket för att ta upp sockret, vilket gör att blodsockervärdet stiger.

Både diabetes typ 1 och diabetes typ 2 har delvis med ärftlighet att göra. Diabetes typ 2 påverkas även av din livsstil, såsom fysisk aktivitet och matvanor.

Hur många diabetessjukdomar finns det?

Utöver diabetes typ 1 och typ 2, så finns det flera, mindre vanliga diabetessjukdomar. Vi beskriver två av dessa nedan.

Prediabetes

Om man har prediabetes så innebär det att man ligger i riskzonen för att utveckla diabetes, då man lätt får förhöjda blodsockervärden. Det ökar risken för att utveckla diabetes typ 2. Risken för att få prediabetes ökar bland annat om du har förhöjt blodtryck, förhöjda blodfetter, röker eller utövar för lite fysisk aktivitet.

Graviditetsdiabetes

När du är gravid behöver kroppen mer insulin. Om insulinet som din kropp bildar inte räcker till så kan ditt blodsockervärde bli för högt. Då kan du få diagnosen graviditetsdiabetes. Efter förlossningen går graviditetsdiabetes över. För att minska risken för graviditetsdiabetes så kan du bland annat vara fysiskt aktiv och äta regelbundet.

Vilka drabbas av diabetes?

Diabetes typ 1 har tidigare kallats för barn och ungdomsdiabetes, men kan uppkomma i alla åldrar. 

Diabetes typ 2 kallades tidigare för åldersdiabetes och risken att drabbas ökar med åldern. Det blir däremot allt vanligare att även yngre personer drabbas. Risken att få diabetes typ 2 ökas av faktorer som högt blodtryck, stillasittande och övervikt.

Är diabetes farligt?

Diabetes kan orsaka komplikationer och följdsjukdomar. Har du diabetes ökar också risken för bland annat hjärtinfarkt, stroke, njursjukdomar, nedsatt syn och bensår. Har man diabetes typ 1 kan det vara livsfarligt om man får alldeles för höga eller för låga blodsockernivåer. Det är därför viktigt att ta insulin regelbundet för att hålla nivåerna jämna.

Hur behandlar man diabetes?

Diabetes typ 1 behandlas genom att man kontrollerar och håller blodsockervärdet så jämnt som möjligt, genom att ta insulin. Hur mycket insulin du behöver är individuellt. 

Diabetes typ 2 behandlas genom att försöka få ner blodsockervärdet på olika sätt. Det kan man göra genom fysisk aktivitet, bra matvanor och ibland även med hjälp av läkemedel.

Källor:

1177 Vårdguiden

Kry.se

Netdoktor 

Netdoktor

Hjärt- och lungfonden

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin


Publicerad: 6 november 2020 kl 11:37
Uppdaterad: 27 september 2022 kl 16:15

Författare:

Skriv kommentar