Prostatacancer – Sveriges vanligaste cancerform

Prostatacancer – Sveriges vanligaste cancerform

2022-07-01 | Folksjukdomar

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år upptäcks ungefär 10 000 nya fall av sjukdomen. Risken för att få prostatacancer ökar med åldern, då den främst drabbar äldre män.

Prostatacancer utgör en tredjedel av all cancer som drabbar män. Hälften av de som drabbas är över 70 år när de diagnosticeras. Det är ovanligt att få prostatacancer innan man fyllt 50 år och sjukdomen förekommer extremt sällan före 40 års åldern.

Om prostatacancer

Prostatacancer innebär att man har fått en cancertumör i prostatan. Så länge tumören växer inuti prostatakörteln så märker man inte av sjukdomen. Det kan ta 10-15 år innan cancern sprider sig och ger symtom, men ibland går det snabbare än så. Ibland är sjukdomen ärftlig, men för det mesta vet man inte varför den uppstår.

Hur vet man att man har fått prostatacancer? 

Vi listar några av de vanligaste symtomen på prostatacancer nedan.

  • Du behöver kissa ofta.
  • Trots att du är kissnödig tar det en stund innan urinen kommer.
  • Din urinstråle är svag.
  • Ditt kiss innehåller blod. 

Om prostatacancern har spridit sig kan den även ge dessa symtom:

  • Du har ont någonstans i skelettet utan att ha skadat dig.
  • Du känner dig trött.
  • Du tappar matlusten och går ner i vikt. 

Om du misstänker att du har fått prostatacancer så ska du kontakta din husläkare/vårdcentral där en läkare kan undersöka prostatan och fastställa en diagnos. 

Hur behandlas prostatacancer?

Några av de vanligaste behandlingarna är operation, strålning och hormonbehandling. Om cancern inte har spridit sig så kan man genomföra behandlingar som botar sjukdomen helt. Har cancern istället spridit sig går den inte att bota, men den går att bromsa.

Att få ett cancerbesked

Det är svårt att få reda på att man har cancer. De flesta blir oroliga och ledsna. Det är därför viktigt att prata med någon som kan ge dig stöd. En läkare kan förklara mer ingående om vad sjukdomen innebär för just dig. Du kan också få känslomässigt stöd av närstående eller telefonlinjer, såsom cancerlinjen

Det är också viktigt att komma ihåg att, jämfört med andra cancerdiagnoser, så brukar prognosen för prostatacancer vara god. Många behöver inte ens få behandling, utan får istället gå på regelbundna kontroller. Dessutom blir de flesta som behandlas i ett tidigt stadie friska från cancern.

Källor:

1177 Vårdguiden

Cancerfonden


Publicerad: 30 oktober 2020 kl 12:03
Uppdaterad: 1 juli 2022 kl 16:44

Författare:

Skriv kommentar