Allt du behöver veta inför vaccinationen mot säsongsinfluensan 2020

2020-10-13 | influensa, vaccination

Med hösten kommer inte bara höstmys och vackra färger utan även den årliga säsongsinfluensan. Många känner oro för att ta sig till en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för att vaccinera sig mitt i pandemin. Vi har därför sammanställt en lista med information om säsongsinfluensan och vad du ska tänka på innan du vaccinerar dig.

På grund av den rådande covid-19 pandemin så är det extra viktigt att du som är i riskgrupp vaccinerar dig mot den kommande säsongsinfluensan. Detta för att skydda både dig själv och andra som löper risk att bli svårt sjuka om de smittas av influensan. Vårdgivare har vidtagit noggranna hygienåtgärder i samband med pandemin, så du behöver inte vara orolig för att gå och vaccinera dig på en vårdcentral, vaccinationsmottagning eller vaccinationsverksamhet.

Vad är säsongsinfluensa?

Säsongsinfluensa är en smittsam virusinfektion som återkommer varje år, främst under vinterhalvåret. Vanliga symtom är:

 • Muskelvärk
 • Feber och huvudvärk
 • Trötthet 
 • Halsont och torrhosta
 • Att du känner dig mycket sjuk och utmattad

Symtomen för säsongsinfluensan är väldigt lika symtomen för covid-19. Det är därför viktigt att du stannar hemma om du har något av dessa symtom. 

Vilka rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensan?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att dessa grupper vaccinerar sig mot säsongsinfluensan:

 • Personer som är över 65 år
 • Personer som är gravida i vecka 16 eller mer
 • Vuxna eller barn från 6 månader som har:
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Kronisk lungsjukdom som KOL och svår astma
  • Nedsatt lungfunktion som uppstått på grund av exempelvis extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder
  • Kronisk lever- eller njursvikt 
  • Diabetes
  • Nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
 • Personer som jobbar eller bor nära personer med nedsatt immunförsvar, exempelvis vårdpersonal. 

Vilka rekommenderas att INTE vaccinera sig?

Vissa grupper ska inte vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Det gäller:

 • Dig som har en pågående infektion i kroppen.
 • Barn under 6 månader.

Rådfråga en läkare om…

 • Du är väldigt allergisk mot ägg eller kyckling. Influensavacciner framställs i hönsägg, vilket gör att det finns spår av ägg i alla influensavacciner.
 • Du använder blodförtunnande medicin.

När ska man vaccinera sig mot säsongsinfluensan?

Folkhälsomyndigheten uppmanar att man vaccinerar sig på hösten, innan influensaviruset hinner sprida sig i större omfattning. Den generella rekommendationen är att du vaccinerar dig innan året är slut för att få ett så bra skydd som möjligt.

Du som är i riskgrupp erbjuds gratis vaccination från den 3 november. Övriga grupper kan börja vaccinera sig från den 1 december. Om du inte är i riskgrupp får du bekosta vaccinationen själv.

Var kan man vaccinera sig?

Du kan vaccinera dig på en vårdcentral, vaccinationsmottagning eller vaccinationsverksamhet.

Vad kostar det att vaccinera sig mot säsongsinfluensan?

Det är gratis att vaccinera sig om du är över 65 år eller om du tillhör någon riskgrupp. Priser för övriga grupper varierar, kontakta den enskilda vårdcentralen eller vaccinationsmottagningen för prisuppgifter. 

Så går vaccinationen mot säsongsinfluensan till

Du får influensavaccinet genom en spruta i armen. Barn under 3 år får oftast sprutan i låret. Vaccinet ger fullbordat skydd efter 2 veckor och skyddar i ungefär 6-9 månader, vilket innebär att du behöver vaccineras igen nästa säsong.

Att tänka på när du tar dig till vaccinationsmottagningen

 • Håll avstånd till andra människor. Undvik att vara ute i rusningstrafik eller på platser där många människor samlas.
 • Försök att undvika kollektivtrafik genom att ta bil, taxi eller att promenera till vaccinationsmottagningen.
 • Undvik att röra dina ögon, näsa och mun när du är på plats.
 • Hosta och nys i armvecket.

Kom ihåg! Vaccinera dig inte om du känner dig sjuk.

Källor:

Folkhälsomyndigheten (Frågor och svar om influensavaccination och Prioritering behövs när vaccination mot säsongsinfluensa startar)

1177

Vaccin.se


Publicerad: 8 oktober 2020 kl 11:47
Uppdaterad: 13 oktober 2020 kl 10:10

Författare:

6 Kommentarer

2020-11-06

Bo skrev:

Jag har inte hittat ngn information här eller ngn annan stans om min vårdcentrals i Eda hantering av influencavaccinering. Är 74 år och livrädd att få Covid och/eller influenca.

svara
2020-11-06

Vården.se skrev:

Hej Bo!

Vården.se är en samlingsplats för all vård och hälsa i Sverige och har inte en direkt koppling till vårdgivare. Vill du veta mer om vaccination på just din vårdcentral kan du läsa mer på 1177.se här: https://www.1177.se/Varmland/behandling–hjalpmedel/vaccinationer/vaccinationstider-varmland/. Hoppas det hjälper dig!

Vänligen,
Vården.se

svara
2020-11-06

Margareta skrev:

Hej. Får jag en spruta mot lunginflammation i samband med influensasprutan v47 i Filipstads vårdcentral. Eller ska det förbokas. Andra har fått den vid influensav.

svara
2020-11-06

Vården.se skrev:

Hej Margareta!

Tack för din fråga! Vården.se är en samlingsplats för vård och hälsa och vi har ingen direkt koppling till vårdgivare. Därför rekommenderar vi att du kontaktar din specifika vårdcentral direkt för att kunna få rätt information om vaccineringen.

Vänligen,
Vården.se

svara
2021-02-16

Peder skrev:

Kan jag ta covidvaccin fast jag äter acetylsalicylsyra?

svara
2021-02-17

Vården.se skrev:

Hej Peder!

Tack för din fråga! Enligt 1177 Vårdguiden så ska du kunna ta covid-19 vaccinet fast du äter blodförtunnande medel. Det är dock viktigt att du påpekar detta till den som vaccinerar dig. Du fyller i en hälsodeklaration innan du vaccinerar dig och då ska du även uppge det där. Mer information hittar du här: https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19–coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/fragor-och-svar-om-vaccination-mot-covid-19/.

Vänligen,
Vården.se

svara

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.