Tips för dig som lider av social ångest eller agorafobi

Tips för dig som lider av social ångest eller agorafobi

2022-12-09 | Psykisk hälsa

Att ha en stark ångest för sociala situationer, eller rädsla för att befinna sig i folksamlingar, kan vara väldigt jobbigt och begränsande i vardagen. Vården.se har samlat några tips på hur du kan hantera din fobi, och info om vart du kan vända dig om du behöver professionell hjälp.

Kvinna sitter utanför lägenhetsdörr med benen uppdragna mot kroppen.

Vad är social ångest och agorafobi?

Social ångest och agorafobi är olika typer av fobier.

Social ångest, eller social fobi, innebär att tanken på situationer och interaktioner med människor framkallar ett starkt obehag. Ofta handlar det om rädsla för att göra bort sig eller känna sig granskad. 

Agorafobi, eller torgskräck i folkmun, har en stark rädsla för att lämna hemmet och befinna sig i främmande situationer. Att till exempel befinna sig i folksamlingar eller åka i kommunaltrafiken kan kännas mycket skrämmande, eftersom man tror att något farligt ska hända. 

Symtom vid social fobi och agorafobi

Social fobi och agorafobi kan ge liknande symtom, som till exempel

  • stark nervositet eller rädsla
  • klump i halsen
  • ångest
  • panikkänslor
  • hjärtklappning
  • tryck över bröstet
  • yrsel
  • rodnad
  • darrningar
  • muntorrhet.

Det starka obehaget, som både social fobi och torgskräck innebära, kan leda till att du blir skygg, drar dig undan, flyr eller inte ens vågar lämna ditt hem. I värsta fall blir du helt isolerad från omvärlden, vilket i sin tur kan leda till andra besvär, som till exempel depression.

Vad kan man själv göra för att komma över sin fobi?

Det finns en del saker man kan göra själv för att hantera sin fobi. Nedan listas några tips.

Utmana dig själv att stanna kvar i situationen

När man lider av en fobi vill man göra saker för att undvika den jobbiga situationen, vilket kallas för säkerhetsbeteenden. Detta gör inte fobin bättre i längden, snarare tvärtom. Därför bör du försöka utmana dig själv att stanna i den jobbiga situationen eller miljön – lite längre varje gång. Men kom ihåg att vara snäll och förlåtande mot dig själv!

Ta hjälp av en närstående

För att lyckas förändra ett beteende kan det vara bra med hjälp och stöd från en person som du litar på. Prata med en vän eller familjemedlem, eller hör av dig till en stödlinje – som till exempel ÅSS.

Se över dina levnadsvanor

Vid all typ av ångestproblematik är det viktigt att röra på sig regelbundet, eftersom endorfiner utsöndras när vi motionerar. Det är även av hög vikt att få ordentligt med sömn och återhämtning. 

Behandling av social fobi eller torgskräck

Precis som andra ångesttillstånd kan både social ångest och agorafobi behandlas. Den vanligaste behandlingsformen är KBT, men har du långdragna besvär kan du få behandling med läkemedel. Om du behöver professionell hjälp att hantera din fobi, kan du vända dig till en psykolog, psykoterapeut, psykiatriker eller vårdcentral. Många mottagningar erbjuder samtal online!


Publicerad: 9 december 2022 kl 14:36
Uppdaterad: 9 december 2022 kl 14:36

Författare:

1 Kommentar

2023-05-05

Annsofie skrev:

Intressant. Vill lära mig mer.

svara

Skriv kommentar