Guide för den som är i riskgrupp för covid-19

Guide för den som är i riskgrupp för covid-19

2022-07-01 | Covid-19

Hur håller man humöret och glädjen uppe när man befinner sig mitt i en pandemi? För dig som är i riskgrupp så kan det kännas särskilt tungt och svårt att hantera den nya vardagen, som kantas av riktlinjer om att hålla avstånd från sina nära och kära. I det här blogginlägget har vi samlat information och råd till dig som befinner dig i riskgrupp.

Du som är över 70 år eller har en underliggande sjukdom såsom hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes tillhör en riskgrupp. Det innebär alltså att det finns en ökad risk att bli allvarligt sjuk om du skulle få covid-19.

Att känna oro för covid-19 pandemin

Många som tillhör en riskgrupp känner sig ensamma och isolerade under pandemin. Det är helt normalt att känna sig uppgiven och ledsen över situationen som råder. Några av de vanligaste reaktionerna i samband med oro för covid-19 kan vara:

  • Att känna oro och rädsla för att bli smittad eller göra saker man vanligtvis gör.
  • Att känna sig rastlös och få koncentrationssvårigheter.
  • Att känna sig lättirriterad på grund av oro och ovissheten i vardagen.
  • Att antingen vilja vara ensam eller undvika ensamhet.
  • Att uppleva sömnsvårigheter.

Hur kan jag lindra min oro inför covid-19?

Det finns flera saker som du kan göra för att lindra oro och psykisk ohälsa som uppstått på grund av covid-19.

  • Sluta inte umgås med dina nära och kära
    Det är viktigt att inte isolera sig helt. Se till att hålla kontakten genom telefon eller digitala kanaler. Enligt Folkhälsomyndigheten går det bra att umgås fysiskt med nära och kära, men då är det viktigt att ni håller avstånd. Detta är särskilt viktigt när ni befinner er inomhus.

  • Försök att behålla fasta rutiner
    Det är viktigt hålla igång sina vanliga rutiner. Det kan du göra genom att sova och äta på regelbundna tider och röra på dig utomhus.

  • Gör saker som du vet att du mår bra av
    Fundera ut vad du mår bra av att göra och försök att ägna så mycket tid som möjligt åt att göra just det.

  • Minska intaget av nyheter
    Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men om du känner att oron tar över så kan det vara bra att begränsa sig till att läsa nyheter max en gång om dagen.

  • Prata med någon om hur du mår
    Det känns ofta bättre om man berättar för någon att man är orolig och mår dåligt. Det kan antingen vara en vän, släkting eller en stödlinje.

Telefonnummer att ringa om du behöver psykiskt stöd

Om du känner att oron tar över din vardag och välmående kan det vara bra att prata med någon utomstående för råd och stöd. Människorna på andra sidan luren är ofta utbildade och har erfarenhet att möta människor i behov av stöd.

  • Röda Korsets stödtelefon efter utbrottet av covid-19. Röda Korset har en stödtelefon dit du kan ringa om du behöver stöd att hantera situationen som uppstått efter covid-19 utbrottet.
    Telefonnummer: 0771-900 800.

  • Äldrelinjen. Organisationen Minds äldrelinje riktar sig till dig som är över 65 år och behöver medmänskligt stöd.
    Telefonnummer: 020-22 22 33.

  • Jourhavande medmänniska. Här kan du få medmänskligt stöd och någon som lyssnar på dina tankar och känslor.
    Telefonnummer: 08-702 16 80.

  • Telefonlinje om covid-19 på flera språk. Du kan få svar på dina frågor om covid-19 på andra språk än svenska om du ringer denna telefonlinje. Just nu kan du få svar på arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska. 
    Telefonnummer: 08-123 680 00.

Pandemin kommer inte att pågå för alltid

Det är lätt att känna sig uppgiven när man befinner sig i en situation som man inte kan kontrollera. Men det är viktigt att försöka tänka på att pandemin inte kommer att pågå för alltid. Det pågår intensiv forskning för att utveckla ett säkert vaccin så snabbt som möjligt och antalet dödsfall har gått ner i Sverige de senaste månaderna. Håll ut för att skydda dig själv och dina medmänniskor. Kom ihåg att det är en “tillfällig” situation vi befinner oss i. 

Källor:

Folkhälsomyndigheten

1177 

Uppdrag Psykisk Hälsa


Publicerad: 2 oktober 2020 kl 14:51
Uppdaterad: 1 juli 2022 kl 16:52

Författare:

Skriv kommentar