Promenera för att må bra!

Promenera för att må bra!

2022-04-19 | Allmän hälsa, Psykisk hälsa

Att röra på sig är något som de flesta vet är bra för hälsan, och det räcker faktiskt med något så enkelt som en promenad. Ta chansen att gå ut och promenera nu när våren gör sitt intågande i vårt avlånga land! Det kommer att få dig att må bättre, både psykiskt och fysiskt.

Vikten av att röra på sig

Vill du hitta ett enkelt sätt att ta hand om kroppen? Då är rörelse en av de bästa sakerna du kan göra! Med lagom träning får du stora hälsofördelar för din kropp såväl som ditt psyke. Du stärker inte bara dina muskler och därmed dina leder och skelett, utan du ökar också din balans och rörlighet. Det gör att du minskar risken att få fallskador eller benbrott. Inuti kroppen sker också positiva förändringar – du kan se förbättringar i dina blodfetter, ditt blodtryck och ditt blodsocker.

Fördelar med att promenera

Ofta brukar man prata om att man ska promenera för att gå ner i vikt. Men promenader har också positiva effekter på ditt psyke, oavsett om du går i stadsmiljö eller i naturen. Här listar vi några fördelar som forskningen har visat:

 • Att röra på kroppen gör att vissa ämnen frigörs i hjärnan, bland
  annat dopamin, serotonin och endorfin – vilket gör att du känner dig
  gladare och piggare.
 • Promenader kan ha en avstressande effekt: du känner nämligen av
  mindre tidspress om du är ute och går i naturen.
 • Kroppen upplever att den får ny energi av att promenera ensam i
  naturen. Att gå i stadsmiljö ger också ny energi – om du går
  tillsammans med någon annan.
 • Du blir mer kreativ av att promenera ute – du ökar chansen att få nya
  idéer, och denna effekt håller i sig även en liten stund efter
  promenaden.
 • Promenader kan bidra till smärtlindring. När du rör på dig börjar
  muskelcellerna producera proteiner som sprids med blodet, och dessa
  lindrar smärta, piggar upp dig och motverkar stress i kroppen.

Hitta ditt sätt

Vi bör röra på oss två och en halv timme i veckan för att må bra. Tanken är att motionen ska vara av “måttlig intensitet”. Just vad det innebär skiljer sig från person till person, men man kan säga att du fortfarande ska kunna prata under aktiviteten. Om du har varit fysiskt inaktiv länge, kan en långsam promenad vara ansträngande nog – och då räcker det.

Ett sätt att få in den rekommenderade mängden motion är att röra på dig minst 30 minuter varje dag. All rörelse behöver inte vara på en och samma gång, utan du kan dela upp det i till exempel två promenader som är 15 minuter långa.

Vi hoppas att du känner dig inspirerad att ta en promenad idag, och dra nytta av alla hälsovinster som det ger!

Källor

www.1177.se/liv–halsa/traning-och-fysisk-halsa/rorelse-ar-livsviktigt/

Oppezzo, M., & Schwartz, D. L. (2014). Give your ideas some legs: The positive effect of walking on creative thinking. Journal of experimental psychology: learning, memory, and cognition, 40(4), 1142.

Johansson, M., Hartig, T. and Staats, H. (2011), Psychological Benefits of Walking: Moderation by Company and Outdoor Environment. Applied Psychology: Health and Well‐Being, 3: 261-280. doi:10.1111/j.1758-0854.2011.01051.x


Publicerad: 30 april 2020 kl 06:23
Uppdaterad: 19 april 2022 kl 16:27

Författare:

1 Kommentar

2021-08-13

Eva skrev:

Lär sig mycket

svara

Skriv kommentar