Bröstcancer – en sjukdom som drabbar många

Bröstcancer – en sjukdom som drabbar många

2022-06-22 | Folksjukdomar

Idag är det nationell bröstcancerdag och vi uppmärksammar sjukdomen som är en av de vanligaste cancerformerna. Cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag, men chanserna att bli botad har ökat de senaste årtiondena.

En av våra vanligaste cancerformer

Bröstcancer är mycket vanligt, efter prostatacancer är det den vanligaste cancerformen och cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag. Sjukdomen drabbar framför allt äldre och medelålders kvinnor, mindre än fem procent av dem som drabbas är under 40 år.

Det finns olika former av bröstcancer, men vanligast är cancer i mjölkgångarna. Cancern kan även uppstå i mjölkkörtlarna och i enstaka fall i bindväven mellan körtlarna. Hur snabbt bröstcancer utvecklas varierar och det kan gå både snabbt och långsamt.

Behandling av bröstcancer

Det finns olika sätt att behandla bröstcancer, och metoderna har utvecklats mycket de senaste årtiondena. Detta, tillsammans med tidigare upptäckt av sjukdomen, har också ökat chanserna att bli botad.

Den vanligaste behandlingen är operation. Då tas den del av bröstet där tumören sitter bort. Beroende på hur omfattande cancern är kan ibland hela bröstet behöva opereras bort.

Utöver operationen kan du få ta läkemedel. Antingen tas de innan operationen, för att krympa tumören, eller efter operationen, för att få bort eventuella cancerceller som kan finnas kvar i kroppen. Du kan också få strålbehandling efter operationen, vilket minskar risken för att cancern ska komma tillbaka.

Buske med rosa blommor

Hur kan man upptäcka bröstcancer?

Bröstcancer ger oftast inga symtom i början, men den kan upptäckas på mammografi. Det är en typ av röntgenundersökning som alla kvinnor mellan 40 och 74 år blir kallade till, för att upptäcka tidiga tecken på cancer.

Det vanligaste symtomet på bröstcancer är annars en knöl i bröstet eller i armhålan. Bröstet kan i vissa fall också se annorlunda ut, med rodnad, indragen bröstvårta eller ”apelsinhud”. Smärta är vanligtvis inte ett symtom på bröstcancer, utan har oftast helt normala förklaringar.

Vad finns det för hjälp att få?

Om du misstänker att du har bröstcancer ska du i första hand kontakta din vårdcentral, som sedan kan skicka remiss för vidare vård. I vissa fall kan du söka dig direkt till specialister, som bröstmottagningar eller kirurgmottagningar på sjukhus.

Cancer i alla former är ett svårt känslomässigt trauma, oavsett om du har fått ett cancerbesked, oroar dig över att vara drabbad eller har genomgått en behandling. Utöver den hjälp du kan få från sjukvården underlättar det också att få stöd från anhöriga kring dina upplevelser.

Källor
www.1177.se/Stockholm/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Brostcancer
www.cancerfonden.se/om-cancer/brostcancer
www.doktorn.com/artikel/allt-om-br%C3%B6stcancer


Publicerad: 28 september 2018 kl 10:53
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 16:08

Författare:

Skriv kommentar