Vad är ADHD?

Vad är ADHD?

2022-06-22 | Psykisk hälsa

ADHD är en funktionsnedsättning som bland annat kan påverka din koncentrationsförmåga och ge problem med hyperaktivitet. Både barn och vuxna kan ha ADHD, och det kan skapa olika problem i vardagslivet. Men det finns hjälp att få!

Problem med koncentration och hyperaktivitet

ADHD är en förkortning som står för engelskans Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Det är en funktionsnedsättning som kan ge svårigheter med koncentration och i vissa fall även hyperaktivitet. Cirka fem procent av barn och tre till fyra procent av vuxna har ADHD.

Det finns olika former av ADHD. Om du har problem med både koncentration och hyperaktivitet kallas det för kombinerad form. Men många har endast problem med koncentrationen. Denna form kallas ibland också för ADD. Det finns även en tredje form, där du bara har problem med hyperaktivitet, och den är vanligast bland mindre barn.

Vanliga symtom på ADHD

ADHD kan ge väldigt olika symtom hos olika personer, och kan variera beroende på vilken situation du befinner dig i. Symtomen kan även skilja sig mellan vuxna och barn.

Om du har koncentrationssvårigheter kan du uppleva problem med bristande tålamod och uthållighet, och svårigheter att följa instruktioner. Du kan även ha många tankar och idéer i huvudet samtidigt och ha problem med att planera och organisera saker.

Om du har problem med hyperaktivitet kan du ha stort behov av att röra på dig och svårt att sitta stilla. Detta kan även ta sig utryck som en känsla av rastlöshet.

Barn hoppar i hoppborg

Utredning och diagnos

Om du eller ditt barn upplever stora svårigheter i vardagen och misstänker att det kan röra sig om ADHD, kan det vara bra att genomgå en utredning. Vid utredningen får du träffa olika personer och svara på frågor om dina besvär och din vardag. Du kommer i kontakt med flera yrkesgrupper, som till exempel läkare och psykolog. Exakt hur utredningen går till kan variera beroende på var i landet du befinner dig.

Många tycker att det är skönt att få en diagnos, eftersom det ger ett namn på de svårigheter som du eller ditt barn upplever. En ökad förståelse ger också fler möjligheter att underlätta i vardagen.

Att leva med ADHD

Om du har diagnostiserats med ADHD finns olika typer av stöd att få, för att underlätta i vardagslivet. En hjälp kan vara centralstimulerande läkemedel, som gör det lättare att koncentrera sig och minskar rastlösheten och impulsiviteten. Ibland används dessa tillsammans med KBT, för att ytterligare minska kvarstående symtom.

Utöver det kan olika anpassningar i skolan eller på arbetsplatsen hjälpa till. Du kan också försöka hitta egna strategier för att hantera vardagen, och där gäller det ofta att prova sig fram tills du hittar vad som fungerar för dig. Grundläggande är att du lär dig mer om ADHD. Det skapar större förståelse för dina behov, både för dig och för omgivningen.

Källor
www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd
www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/adhd/?gclid=EAIaIQobChMI_bDMy-PE3QIVwlQYCh3G5gT7EAAYAiAAEgLrzPD_BwE www.levamedadhd.se


Publicerad: 21 september 2018 kl 11:32
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 16:06

Författare:

Skriv kommentar