Dela med dig av ditt blod!

Dela med dig av ditt blod!

2022-06-21 | Så funkar vården

Nu efterlyses det fler blodgivare i Stockholm. Dela med dig av något som kan rädda liv – ditt blod.

Foto: Patrick Strandberg

Ni som såg och läste nyheterna igår vet hur det talades om hur blodgivarantalet minskat under det gångna året i Stockholm. Jämfört med 2012 minskade antalet med 6,4 procent. Men tack vare att befintliga blodgivare ger blod oftare så är blodlagret fortfarande ganska stabilt. Men saker och ting kan ju förändras snabbt om till exempel det skulle ske en stor olycka.

Nu efterlyser man fler och gärna unga blodgivare för att säkra tillgången i framtiden. Kvinnor kan ge blod tre gånger om året och män kan ge fyra gånger om året. Vid varje givet tillfälle tappas ungefär 4,5 deciliter blod. Detta är ungefär en tiondel av blodet i kroppen.

Så funkar det

Det kanske låter avancerat att bli blodgivare, men det är det verkligen inte. Men det finns några få regler för att bli blodgivare. Så hur funkar det då?
Vid allra första besöket fyller du i en hälsodeklaration där tar ställning till om du frisk och faktiskt kan ge blod. I samband måste du visa giltig identitetshandling. Som komplement till hälsodeklarationen utförs en kort intervju. Självklart kan du ta upp de eventuella frågor du har här.
Därefter tas blodprov och blodtryck. Detta för att undersöka:

  • vilken blodgrupp du har,
  • ta reda på hur mycket blod du har
  • och sist men inte minst se om du har gulsot, syfilis, HIV eller HTVL.

Allt som allt beräknas första besöket ta ungefär 30 minuter. Efter provtagningen bjuds på fika. Därefter skickas dina prover för analys till labbet. Om allt ser bra ut blir man kallad till första blodgivningen efter 3-6 veckor. Mot all förmodan att något skulle vara fel blir du kallad att diskutera läget.

Kommande blodgivningstillfällen

Varje blodgivningstillfälle ungefär likadant ut som introduktionsbesöket.
Man visar sin identitetshandling och fyller i en hälsodeklaration. Man tappas på 4,5 deciliter blod och får lite fika efteråt. Varje tillfälle tar ungefär totalt 30 minuter. Man uppmanas att ta det lite lugnt direkt efter. Därav fikat. Att arbeta som vanligt brukar dock inte vara några problem. Man bör hålla sig borta från kraftig motionsträning det närmaste dygnet och jobbar du hög höjd bör du inte jobba förrän dagen efter.

Just do it

Det krävs med andra ord inte så hemskt mycket för att vara med att ge blod och rädda liv. Det finns en hel del blodgivningscentraler runt i Stockholm och blodbussen rullar runt flera gånger i veckan.

Tveka inte utan registrera er redan idag! Gå in och läs mer här!


Publicerad: 10 februari 2014 kl 11:35
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:24

Författare:

Skriv kommentar