Vad Àr svettningar?
Svettningar Àr kroppens naturliga kylsystem som hjÀlper till att reglera kroppstemperaturen.
Vad Àr hyperhidros?
Hyperhidros Àr ett tillstÄnd med överdriven svettning som kan bero pÄ överaktiva svettkörtlar.
Hur vet jag om jag har hyperhidros?
Du kan ha hyperhidros om du upplever dina svettningar som besvÀrande och de begrÀnsar din vardag.
Vad Àr primÀr hyperhidros?
PrimÀr hyperhidros Àr nÀr svettningarna beror pÄ överaktiva svettkörtlar utan kÀnd orsak.
Vad Àr sekundÀr hyperhidros?
SekundÀr hyperhidros orsakas av underliggande sjukdomar eller hormonella förÀndringar.
Kan svettningar bero pÄ stress?
Ja, stress kan öka svettproduktionen pÄ grund av kroppens fight-or-flight respons.
Vilka kroppsdelar pÄverkas oftast av hyperhidros?
HÀnder, fötter, ansiktet och armhÄlor pÄverkas ofta av hyperhidros.
Hur kan jag minska svettningar sjÀlv?
AnvÀnd antiperspirant, tvÀtta dig regelbundet, och undvik triggers som alkohol och kryddstark mat.
Vilken medicinsk behandling finns för svettningar?
Botulinumtoxin-injektioner kan blockera nervsignaler till svettkörtlarna och minska svettning.
Var kan jag fÄ hjÀlp med svettningar?
Du kan vÀnda dig till vÄrdcentraler, ungdomsmottagningar och hudkliniker för hjÀlp med svettningar.
Kan jag behandla svettningar online?
Ja, du kan fÄ rÄdgivning online och eventuellt remitteras för vidare utredning.
Vad kostar en svettbehandling?
Priser för svettbehandlingar börjar frÄn 2700 kr.
Vad Àr botulinumtoxin?
Botulinumtoxin Àr ett Àmne som kan injiceras för att minska nervsignalernas pÄverkan pÄ svettkörtlarna.
Hur ofta behöver jag upprepa botulinumtoxinbehandling?
Behandlingen behöver vanligtvis upprepas var sjÀtte mÄnad.
Varför svettas jag mycket pÄ nÀtterna?
Nattliga svettningar kan bero pÄ hormonella förÀndringar som klimakteriet eller underliggande sjukdomar.