Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Hjälp dina tarmar att komma igång!

Innehåll från Vegatus.

Vill du hjälpa tarmen att komma igång efter sommarsemestern? Här ger vi dig fem tips på hur du kan underlätta för dina tarmar på ett enkelt sätt.

Tips 1: Ät grönsaker med mycket fibrer!

Att det är bra att äta grönsaker vet de flesta. Men det är också viktigt att äta grönsaker som innehåller mycket fibrer. Fibrerna är det som hjälper tarmen att fungera som den ska. Baljväxter som bönor och ärtor innehåller till exempel mycket fibrer.

Gröna bönor i en skål

Tips 2: Drick ordentligt med vatten!

Att få i sig tillräckligt med vatten är en förutsättning för en bra tarmflora. Därför är det viktigt att du dricker regelbundet. Vanligtvis behöver du dricka 1,5 till 2 liter vatten per dag, men mer om det är väldigt varmt eller om du har svettats ovanligt mycket.

Ett glas med vatten i

Tips 3: Rör på dig!

Om du vill att tarmen ska hålla sig i form är det viktigt att du inte blir för stillasittande. Att vara i rörelse hjälper tarmen att fungera som den ska. Hur du rör dig är mindre viktigt, så länge du undviker att bli sittande i soffan. Kanske tar du en skön promenad, eller en tur till gymet? Oavsett vilket kommer dina tarmar att tacka dig!

Kvinna springer

Tips 4: Ta lagom tid på toaletten!

Det är viktigt att inte stressa när du ska gå på toaletten så att all avföring verkligen kommer ut. Det kan också vara en bra idé att ha fötterna på en pall, för att underlätta ännu lite mer för tarmarna. Däremot ska du undvika att sitta och krysta för länge, det kan leda till problem med hemorrojder.

Dörr till utedass

Tips 5: Titta på din avföring!

Det kanske inte låter så tilltalande, men det bästa sättet att veta hur tarmen mår är att titta på det som kommer ut ur den. Titta på konsistens, färg och hur mycket som kommer ut. Har du en bra tarmflora ska det vara mycket avföring, som är relativt fast i konsistensen, så du inte behöver torka så mycket när du varit på toaletten.

Förvånad kvinna

Om Vegatus

Vegatus hittar du vid Norra Bantorget i Stockholm. De arbetar med screeningverksamhet och erbjuder att brett utbud av hälsoundersökningar. Du kan till exempel få hjälp med att analysera dina tarmbakterier, för att upptäcka framtida problem och hitta en hälsosammare livsstil.

Innehåll från Vegatus.

14:57 - 30 jul, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!