Så undviker du ormbett och insektsstick i sommar

Så undviker du ormbett och insektsstick i sommar

2022-06-22 | Allmän hälsa

Under sommaren passar många av oss på att vara ute och njuta av naturen och det fina vädret. Men vi är inte de enda och både ormar och insekter kan gömma sig i skog och mark. Här får du några tips om vad du kan tänka på för att slippa bli biten.

Så undviker du getingstick

Getingar kan bli en av sommarens stora plågor, men det finns saker du kan tänka på för att minska risken att bli stucken. Om boet finns nära huset bör du försöka plocka bort det. Men se då till att du skyddar huvud och armar och att du inte slår på boet. Getingar kan ofta gå till attack när deras bo är hotat.

I övrigt bör du se till att inte dricka ur burkar och flaskor där du inte ser innehållet, ifall en geting råkat krypa ner i den. Du kan även vara uppmärksam när du äter ute, då matlukten kan locka till sig getingar. Om en geting kommer nära bör du inte vifta med armarna utan sitta stilla tills den flyger bort.

Så undviker du myggbett

Mygg kan vara otroligt irriterande, även om myggbett sällan utgör någon fara för oss här i Sverige. Det är svårt att undvika dem helt, men det finns ändå några saker du kan tänka på. Ett tips är att ha ljusa kläder, då myggen föredrar mörka plagg. Täckande kläder är också att rekommendera, särskilt på kvällarna.

I övrigt är det bra att försöka undvika platser där det finns mycket mygg, ofta nära vatten och våtmarker. Om du sitter stilla länge och vill slippa en svärm med mygg som förstör stämningen kan du använda myggmedel eller myggspiral. Myggor hatar rök, så du kan även tända en mysig brasa för att skrämma bort dem.

Mygga på hud

Så undviker du ormbett

Den enda svenska ormen som är giftig är huggormen. Du känner igen den på sicksackmönstret som den har på ryggen. Ormarna är skygga och flyr oftast hellre än att attackera. Men om du blir biten kan du få allvarliga besvär.

För att slippa huggormen kan du se till att hålla dina gräsmattor kortklippta, då ormarna trivs i högt gräs. Se också till att inte kliva i högt gräs och ängsmark utan att ha rejäla skor eller stövlar. Se också till att sätta ner fötterna bestämt så ormen känner att du kommer och hinner slingra undan.

Om du blir biten

Getingstick är oftast inte allvarliga men kan göra väldigt ont. Om gadden sitter kvar bör du plocka bort den. För att lindra kan du kyla bettet och applicera klådstillande salva. Har du blivit stucken i munnen eller är du allergisk mot getingar ska du dock alltid söka vård.

Myggbett kan klia och vara irriterande, men är inte farligt. Du kan lindra kliandet med salva från apoteket eller genom att kyla bettet.

Huggormsbett kan ge olika reaktioner, men du ska alltid ta dig till ett sjukhus om du har blivit biten. Åk inte själv utan be någon att följa med dig. Om du får allvarliga symtom som illamående, kräkningar, yrsel, hjärtklappning eller andningsbesvär kan du ringa 112 för transport till sjukhus.

Källor
www.aretrunt.se/5-satt-sa-du-undviker-getingstick
www.topphalsa.se/undvik-myggbett-har-ar-6-basta-satten-att-halla-myggorna-borta
www.allers.se/sa-skyddar-du-dig-mot-sommarens-plagoandar
www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Huggormsbett


Publicerad: 9 juli 2018 kl 11:02
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 15:58

Författare:

Skriv kommentar