Tips och råd till dig som funderar på att gå i terapi

Tips och råd till dig som funderar på att gå i terapi

2022-06-21 | Psykisk hälsa

Hur vet man egentligen när det är dags att gå i terapi – och hur hittar man rätt bland alla terapeuter och terapiformer som finns där ute? Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum, ger sina bästa tips och råd på vad du kan tänka på om du funderar på att gå i terapi.

När är det dags att söka hjälp om man mår psykiskt dåligt?

Det är naturligt att reagera på jobbiga situationer i livet, och alla känner ibland ångest eller nedstämdhet. Det viktiga är att kunna skilja på vad som är vanliga känslor och reaktioner, och vad som är psykisk ohälsa, menar Ellen.

“Det är naturligt att reagera på motgångar. Men när de negativa känslorna inte går att hantera själv, eller när de påverkar vardagen och man slutar att göra sånt man tycker om, eller om det går ut över ens relationer, då kan man börja fundera på om man behöver gå i terapi.”

Ibland kan det kännas svårt att veta när känslorna börjat påverka vardagen på ett negativt sätt. Då kan det vara bra att ställa sig frågan: hur länge har jag mått dåligt?

“Om man hamnar i en kris och är ledsen behöver man kanske hjälp från vänner och familj. Men det är när det pågår och man inte vet hur man ska ta sig ur det, som man kanske behöver söka professionell hjälp. En bra milstolpe kan vara 2-4 veckor innan man letar sig vidare”, fortsätter Ellen. 

Vad kan man söka hjälp för? 

Det finns många anledningar till att gå i terapi, och det som känns lätt att hantera för någon annan behöver inte vara det för dig. 

Du kan exempelvis söka hjälp hos en terapeut för:

  • depression 
  • ångest
  • social ångest 
  • stress
  • sömnproblem 
  • sorg

Hur vet man vilken terapiform som passar en bäst?

Det finns många olika former av terapi och det kan kännas svårt att veta vilken form av terapi som passar en själv. Valet av terapiform beror på ens problematik, menar Ellen.

“Om du har ångest, sömnproblem eller fobi av något slag har KBT (kognitiv beteendeterapi) visat sig vara effektiv i forskning. Vid depression finns det däremot ingen tydlighet i vad man ska välja, utan det kan vara allt från interpersonell terapi till psykodynamisk terapi. Det är dock viktigt att komma ihåg att forskning sker på gruppnivå. Så om du upplever att en viss terapi inte fungerar för dig, kan du alltid byta terapiform eller terapeut”, förklarar Ellen. 

Ahum erbjuder många olika former av terapi

Ahum har ett stort nätverk med över 140 legitimerade terapeuter runt om i hela Sverige, som erbjuder olika typer av terapi och behandling. Dessutom erbjuder Ahum flera olika tillvägagångssätt för behandling, både online och på fysisk mottagning.

“Vi på Ahum brinner för att du ska hitta rätt terapeut. Därför erbjuder vi en matchningstjänst där du får svara på ett antal frågor och blir sedan matchad med en terapeut som passar just dig bäst. Vi erbjuder också en rad digitala verktyg som internetbaserad KBT och videosamtal, för att du ska kunna ta till dig terapin var du än är och närhelst du vill”, berättar Ellen. 


Publicerad: 19 april 2022 kl 13:53
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:46

Författare:

Skriv kommentar