Fertilitetstema: Vad kan vi få för hjälp vid ofrivillig barnlöshet?

Fertilitetstema: Vad kan vi få för hjälp vid ofrivillig barnlöshet?

2022-06-21 | Barn och Gravid, Sexuell hälsa

I förra veckans blogginlägg ”Svårt att bli gravida?” kunde ni läsa om hur en infertilitetsutredning går till. Thomas Brodin, specialistläkare inom obstetrik och gynekologi på Carl von Linnékliniken, hjälper oss denna vecka att berätta om olika behandlingsmöjligheter som finns vid ofrivillig barnlöshet.

Vad kan infertilitet bero på?

När graviditet uteblir kan det till exempel bero på att spermierna inte fungerar som de ska – att de är för få eller att det inte finns några spermier alls. Kvinnan kan exempelvis ha problem med ägglossningen, förändringar i äggledare eller i livmodern, eller – vilket numera är vanligt – ha åldern emot sig.

En infertilitetsutredning kan ge svar på vad som orsakat just er barnlöshet och ni kan ofta få ett eller flera behandlingsförslag. Ibland hittar läkarna ingen förklaring till barnlösheten, det vill säga att man inte säkert kan säga var problemet sitter. Det kallas för oförklarad barnlöshet.

– Vad man kan erbjuda i behandlingsväg beror på vad en utredning utmynnat i, säger Thomas Brodin. Utöver allmänt stöd i situationen kan man till exempel få stimulering till ägglossning och det kan bli aktuellt med insemination eller IVF i olika varianter. IVF är den effektivaste metoden. Ibland behöver man använda donerade spermier eller donerade ägg.

Liten växt kommer upp ur jorden

Behandlingar vid ofrivillig barnlöshet

Ägglossningsstimulering – Hormonell stimulering som hjälper vid störd ägglossning, till exempel om kvinnan inte har mens alls eller om den kommer väldigt sällan. Ägglossningsstimuleringen gör så att en äggblåsa växer till och kan släppa ut ett moget ägg. Paret har sedan samlag vid tiden för ägglossning.

Insemination – Insemination hjälper spermierna förbi livmoderhalsen och in i livmodern så att de inte behöver simma så långt. På så vis ökar antalet dugliga spermier ute i äggledarna, vilket ökar chansen till befruktning om det kommer ett ägg som fungerar som det ska. Inseminationen kan göras i en naturlig menscykel eller kombinerat med ägglossningsstimulering.

Om ni som par har en oförklarad infertilitet, om mannen har ett normalt eller lätt nedsatt spermaprov, eller problem med utlösningen, kan insemination prövas. Med stigande ålder avtar chansen att kvinnan lossar ett ägg som fungerar normalt. Insemination görs därför i regel bara om kvinnan är yngre än 36-37 år.

IVF/Provrörsbefruktning – Innebär att ägg tas från kvinnans äggstock och befruktas utanför kroppen med mannens spermier. Om befruktningen lyckas sätts ett befruktat och vidaredelat ägg in i livmodern efter några dagars odling i labbet. En förutsättning för IVF är att det finns kvalitativa ägg och spermier, antingen egna eller donerade, och att kvinnans livmoder fungerar.

Provrörsbefruktning är den mest effektiva behandlingsmetoden vid ofrivillig barnlöshet och kan hjälpa de flesta par.

Spermiedonation – Insemination med donerade spermier kan användas för ensamstående kvinnor, lesbiska par eller heterosexuella par där mannen saknar spermier.

Idag är inte IVF med donerade spermier tillåtet vid privata kliniker utan görs bara på offentliga kliniker. Samtliga donatorer är öppna och det är inte tillåtet att använda anonyma donatorer i Sverige. Det innebär att barn som blir till efter användning av donerade könsceller kan få information om donatorn inklusive dennes namn.

Äggdonation – Kan till exempel användas då kvinnans äggreserv är så nedsatt att de ägg som finns kvar i äggstockarna är defekta. Detta är vanligt hos kvinnor över 42 år.

Äggdonationsbehandling innebär att mottagarparet tar emot obefruktade ägg från en donator. Som vid vanlig IVF befruktas äggen med mannens spermier och ett embryo återförs till kvinnan efter några dagars odling. Precis som vid spermiedonation är samtliga donatorer öppna. I Sverige är äggdonation bara tillåtet vid offentliga kliniker och där har man en gräns på 40 år för kvinnan.

Operation – Om kvinnan har polyper eller muskelknutor i livmodern, vätskefyllda äggledare eller uttalad endometrios, kan det vara aktuellt med en operation.

– På Carl von Linnékliniken strävar vi efter att ge en så bra prognosbedömning som möjligt, det vill säga hur stora chanser ni borde ha att lyckas med någon av metoderna, alternativt utan någon behandling alls, säger Thomas Brodin. Man får också komma ihåg att det finns alternativa sätt att bilda familj, till exempel genom adoption.

Par håller handen som ett hjärta

Vad kostar det och hur lång tid tar det?

Väntetiderna för fertilitetsbehandling är olika. IVF omfattas av vårdgarantin och då är väntetiden max tre månader (gäller inte vid donation).

– Beroende på ålder och bakgrund bekostas IVF av landstinget och görs många gånger även på privata kliniker med landstingsfinansiering och med kort väntetid efter utförd infertilitetsutredning, säger Thomas Brodin. På vår klinik kan vi oftast starta en IVF i samband med kommande eller därefter kommande mens.

Vid offentligt finansierad IVF betalar du gällande patientavgift för undersökningar och behandlingar upp till frikortsbelopp. Läkemedel omfattas av högkostnadsskyddet.

För privat IVF får du betala hela kostnaden själv och hur mycket det kostar beror på typ av behandling och vilken klinik du vänder dig till. Läkemedel omfattas dock fortfarande av högkostnadsskyddet. Har du möjlighet att få så kallat bruttolönavdrag blir en privat IVF-behandling betydligt billigare.

Källor
www.linne.se/behandling
www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ofrivillig-barnloshet


Publicerad: 26 oktober 2017 kl 09:22
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 14:21

Författare:

Skriv kommentar