Så undviker du att bli smittad av vinterkräksjukan

Så undviker du att bli smittad av vinterkräksjukan

2022-06-23 | Allmän hälsa

Nu har säsongens smittspridning av vinterkräksjuka satt igång. Det är fortfarande svårt att veta hur omfattande årets smittspridning kommer att bli. Men det finns mycket du kan göra själv för att undvika att bli smittad, och för att undvika att smitta andra om du skulle bli sjuk. Vi har samlat våra bästa tips!

1. Tvätta händerna med tvål och vatten

Det främsta tipset för att undvika att bli smittad av vinterkräksjuka är att tvätta händerna ofta och noga med flytande tvål och vatten. Användning av handsprit räcker inte. Det är viktigt att du är extra noggrann med din handhygien efter toalettbesök och före måltider. Men även när du tagit på ytor som kan ha virus på sig, som till exempel kranar och handtag i hemmet som kan ha blivit infekterade av en sjuk familjemedlem.

2. Använd egen handduk

Viruset calicivirus överlever länge på ytor och kan smitta från till exempel textilier. Därför kan det vara klokt att använda sig av en egen handduk på kontor och förskolor under vintermånaderna, eller använda pappershanddukar. Det kan även vara bra att använda en egen handduk om någon i ditt hushåll är sjuk.

3. Stanna hemma minst ett dygn efter att du varit sjuk

Om du varit sjuk i vinterkräksjuka ska du inte gå tillbaka till skola eller arbete förrän du varit symtomfri i minst ett dygn. För barn som går i förskola måste det ha gått minst 48 timmar efter sista symtom. Här kan du läsa mer om sjukdomsförloppet.

Om du delar hushåll med någon som är magsjuk, men är frisk själv, behöver du inte stanna hemma. Det är dock viktigt att du är noggrann med att tvätta händerna och går hem direkt om du får symtom.

4. Laga inte mat till andra

För att undvika att smitta andra med vinterkräksjuka är det viktigt att du som är sjuk, eller du som misstänker att du har blivit smittad, är extra noggrann med din handhygien. Du bör inte heller hantera livsmedel som andra ska äta, då du kan ha kvar virus på händerna efter toalettbesök. Det krävs endast en liten andel virus för att smitta någon med magsjuka.

Källor:

Folkhälsomyndigheten 

1177 Vårdguiden

Livsmedelsverket


Publicerad: 27 december 2021 kl 08:00
Uppdaterad: 23 juni 2022 kl 08:51

Författare:

Skriv kommentar