Fästingsäsongen är här!

Fästingsäsongen är här!

2022-11-21 | Vaccination

Nu när fästingsäsongen är här är det viktigt att se över sin vaccination mot TBE, en fästingburen virusinfektion. Med hjälp av Peter Gutniak, VD på Vaccinationsgruppen, får vi veta mer om de fästingburna sjukdomarna TBE och borrelia och hur du kan skydda dig mot dem.

TBE är vanligast vid östkusten

Fästingsäsongen i Sverige brukar pågå från mars till slutet av oktober eftersom fästingar är aktiva när temperaturen överstiger fem grader. TBE är vanligast vid kusten i Stockholms, Södermanlands- och Uppsala län men har under de senaste tio åren brett ut sig mer geografiskt och sjukdomen har också blivit vanligare.

– Det har med fåglarnas rörelsemönster att göra, säger Peter Gutniak, VD på Vaccinationsgruppen i Stockholm. TBE är vanligare österut, i Ryssland och Baltikum, men fåglarna sprider det hit. Sedan sprids fästingarna, och därmed smittan, vidare med andra djur som rådjur och sorkar. Viruset har dessutom spridit sig mer norrut och västerut de senaste åren, både beroende på klimatförändringar och att vi breder ut oss mer.

Virusinfektionen TBE

TBE är en fästingburen virusinfektion som kan leda till inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Ungefär två tredjedelar av de som smittas får lindriga besvär och blir friska efter någon vecka medan upp till en tredjedel drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Oftast kommer symptomen 4-10 dagar efter fästingbettet och symptomen brukar då vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Om viruset sprids vidare till hjärnan får du ytterligare symptom efter ungefär en vecka. Då kan du få hög feber, svår huvudvärk och även drabbas av kräkningar, ljuskänslighet och yrsel. Det kan ta flera månader innan du blir frisk och har du otur kan du få bestående besvär.

Varning för TBE

Vaccinera dig mot TBE

Endast några få procent av fästingarna är bärare av viruset vilket gör att risken att smittas av TBE efter ett enstaka fästingbett är ganska liten. Men sedan 2000-talet har fallen av TBE mer än fördubblats och smittan har spridits utanför de vanligaste riskområdena. Då det inte finns något botemedel mot TBE är vaccin ett bra alternativ för att skydda sig.

– De som rör sig i skog och mark mellan vår och höst i riskområden bör vaccinera sig mot TBE, säger Peter. Det är viktigt att hålla koll på TBE-vaccineringen eftersom du behöver fylla på den regelbundet.

Vaccinet mot TBE kan tas från ett års ålder och grundvaccinationen består av tre doser om man är under 60 års ålder och inte immunsupprimerad. De två första doserna tas med en månads mellanrum och den tredje dosen tas inför nästa säsong. För att behålla skyddet bör du vaccinera dig en fjärde gång efter tre år och därefter är det var femte år som gäller.

Äldre och immunsupprimerade bör ta en extra dos två månader efter dos två, men sedan kan de följa samma schema som alla andra, alltså en dos inför nästa säsong och ytterligare en efter tre år och sedan var femte år.

– Sammanfattningsvis, och för att svara på den fråga som vi får oftast, så kan yngre och fullt friska fylla på med en dos vart femte år efter totalt fyra doser, medan de äldre bör göra det efter minst fem tagna doser, säger Peter.

Här kan du hitta en vårdgivare som kan vaccinera dig mot TBE!

Sommaräng i sol

Borrelia är vanligare än TBE

En vanligare fästingburen sjukdom är borrelia. Ungefär 10-20 % av fästingarna bär på borreliabakterier och i Sverige smittas upp mot 10 000 personer varje år. Det första symptomet på borrelia brukar vara en rodnad runt bettet. Rodnaden är minst fem centimeter i diameter och brukar uppstå en till fyra veckor efter fästingbettet. Du kan också få en sjukdomskänsla och feber, och får du ingen behandling kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna. Om du misstänker en borreliainfektion ska du kontakta sjukvården.

Behandling mot borrelia

Visar det sig att du har borrelia behandlas du med antibiotika. Tyvärr finns inget vaccin mot borrelia men du kan tänka på att titta så att du inte fått någon fästing när du varit i ett riskområde.

– Det tar en till två dagar för smittämnet att överföras till människan, säger Peter. Det betyder att du kan förhindra att få smittan om du tar bort fästingen så snart som möjligt. Det är en skillnad jämfört med TBE då du blir smittad direkt när fästingen biter dig.


Publicerad: 15 maj 2017 kl 09:01
Uppdaterad: 21 november 2022 kl 08:42

Författare:

2 Kommentarer

2022-04-08

Björn skrev:

Kan ni säga någonting om vilket skydd TBE vaccinet ger?

svara
2022-04-14

Vården.se skrev:

Hej Björn,

Tack för din fråga! Vården.se är inte en vårdgivare utan driver endast söktjänsten http://www.varden.se. Vi har ingen direkt koppling till enskilda vårdgivare eller 1177 Vårdguiden, och kan därför inte hjälpa dig med dina frågor om vaccination.

Vi rekommenderar att du vänder dig direkt till en vårdgivare, eller ringer 1177 Vårdguiden för att få rådgivning. Här kan du även hitta mer information om vaccination mot TBE: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/tick-borne-encefalitis-tbe/

Vänligen,
Vården.se

svara

Skriv kommentar