Vad är migrän med aura och hur lindrar man det?

2021-04-08 | huvudvärk, migrän

Migrän finns i en mängd olika varianter och är idag en av Sveriges allra vanligaste folksjukdomar. Migrän kännetecknas av en intensiv och kraftig huvudvärk, men kanske har du också hört talas om migrän med aura?
I det här blogginlägget reder vi ut vad det innebär och vad man kan göra för att lindra besväret.

Migrän med och utan aura

Migrän utan aura

Migrän utan aura är den allra vanligaste varianten av migrän. Den kommer ofta som en attack utan förvarning och håller i sig i allt från några timmar till flera dygn. En migränattack består vanligtvis av en mycket intensiv och kraftig huvudvärk, som förvärras vid fysisk ansträngning och när du rör på huvudet. Symtom som kan tyda på att migränen är på väg är att du har pulserande värk kring huvudet, mår illa, är trött och extra känslig för dofter, ljud och ljus. 

Migrän med aura

Innan migränen bryter ut är det vanligt att uppleva migrän med aura. Vanliga symtom på migrän med aura är att man får besvär med synen. Det kan exempelvis handla om att man upplever ett tomt hål i synfältet, ser suddigt eller dubbelt samt att det flimrar framför ögonen. Nedsatt motorik, talförmåga och domningar är flera exempel på symtom man kan få. Det är oftast inte något farligt men kan givetvis kännas obehagligt.

Skillnaden mellan migrän med och utan aura

Vad som skiljer dessa varianter åt, är att migrän med aura består av ett brett spektrum av neurologiska störningar som bryter ut innan själva migränen. Dessa kan pågå i några få minuter, upp till några timmar. Migrän utan aura är alltså enbart anfallet, och består inte av något specifikt förstadie. Har man migrän kan man däremot drabbas av humörsvängningar, en känsla av trötthet och koncentrationssvårigheter innan attacken. 

Hur lindrar man migrän med aura?

Migrän går inte att bota men det finns mycket själv man kan göra för att lindra besvären som migrän orsakar. 

  1. Kartlägg och för anteckningar 

Ett steg i processen och kanske bland det viktigaste för att förebygga migränen är att försöka kartlägga sammanhanget och notera vad det potentiellt skulle kunna vara som framkallar attacken. 

2. Stressa mindre

En vanlig anledning till att migrän uppstår är bakomliggande stress och oro. Därför är det viktigt att lära sig hantera sin stress. Det finns en mängd olika metoder för att lära sig slappna av. Ta reda på vad som fungerar bäst för dig! Kanske kan yoga, massage eller en daglig promenad hjälpa dig minska stressen?

3. Ha regelbundna mat- och sovvanor 

Att ändra sina levnadsvanor och rutiner kan ha goda effekter på ditt mående. Äter du regelbundna måltider, får tillräckligt med sömn, rör på dig och får frisk luft, kan det till viss del minska risken för en migränattack. Detta eftersom hunger och sömnbrist ofta är bidragande faktorer till att man får en migränattack. Det är också viktigt att dricka rikligt med vatten för att hålla kroppens vätskenivå i schack.

4. Rör på dig regelbundet 

Att träna hårt och anstränga sig vid migrän är inget som rekommenderas, men att röra på sig regelbundet är ett bra sätt att förebygga en eventuell migränattack. Detta eftersom man då minskar muskelspänningar som annars tenderar att stelna om man varit stilla under en längre period.  

5. Testa receptfria läkemedel 

Känner du att migränen är på väg eller att den redan har brutit ut, så finns det receptfria läkemedel som man kan ta för att lindra smärtan. Då är det läkemedel som innehåller paracetamol som exempelvis alvedon eller ipren man kan ta. Viktigt att tänka på är att dessa läkemedel inte ska tas för ofta eller under en längre tid, då det istället kan förvärra migränen. 

6. Kontakta en vårdcentral 

Om du har besvär med migrän som är svåra att hantera på egen hand, bör du kontakta en läkare och bli undersökt. Då hjälper de dig med att ta fram en läkemedelsbehandling anpassat för just dig, och ger dig tips och råd kring hur du ska tänka för att motverka migränen.

Källor:

1177 Vårdguiden

Hjärnfonden

Leva med migrän


Publicerad: 23 mars 2021 kl 14:27
Uppdaterad: 8 april 2021 kl 15:49

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.