4 tips från en psykoterapeut – Så når du störst effekt av din terapi online

4 tips från en psykoterapeut – Så når du störst effekt av din terapi online

2024-04-11 | Psykisk hälsa

Många psykoterapeuter erbjuder samtal online vilket ökar tillgängligheten och underlättar en god matchning. Eli Björkstam, leg psykoterapeut och författare till boken ”Psykoterapi online: rummet, ramen och relationen i videosamtal” tipsar om hur du kan försäkra dig om att din terapi online blir lika bra som på mottagningen – eller bättre.

Kvinna tittar på mobil i soffan.

Tips 1: Hitta rätt terapeut efter dina förutsättningar

Anpassa din sökning efter dina behov – inte efter geografisk närhet. Om du vill gå i psykoterapi online kan du söka över hela landet och ange önskade metoder, erfarenheter och personliga egenskaper istället för plats. Släpp begränsningarna och tänk igenom vad som är viktigast för dig så är chanserna goda att du hittar rätt psykoterapeut. Tänk också på att telenärvaro – förmågan att skapa närhet på distans – är en kompetens i sig. Välj en terapeut som är van vid onlinesamtal och har anpassat sig arbetssätt för att optimera telenärvaron. 

Tips 2: Kontrollera att terapeuten är legitimerad 

Försäkra dig om att psykoterapin håller samma kvalitet som på en fysisk mottagning. Ramar och trygghet är lika viktiga online. Relationen till terapeuten är avgörande för resultatet. Du behöver lika många och långa samtal online för att nå samma effekt som på en mottagning. Var därför försiktig med mottagningar som erbjuder snabb tillgång till korta samtal, lovar snabba resultat eller ersätter de levande samtalen med text eller eget arbete. Kontrollera att behandlingen bedrivs av legitimerad personal. Psykoterapeut och psykolog är skyddade titlar med legitimation från Socialstyrelsen. 

Tips 3: Förbered dig emotionellt och fysiskt

För att ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett lyckat terapisamtal, är det viktigt att du förbereder dig emotionellt och fysiskt. Empati och känslomässig kontakt är avgörande för att terapin ska fungera. Här kan du själv påverka mycket. Ställ ner din enhet så att kameran är stilla under samtalet – det är omöjligt att ha ögonkontakt med en skakande skärm. Placera bilden på den du pratar med så nära kameran som möjligt så att det uppstår en känsla av ögonkontakt. Och sist men inte minst, säg till om du känner att ni inte får kontakt. Onlineterapin är ett samarbete där du och din terapeut tillsammans hittar lösningar för att uppnå så god kontakt som möjligt. 

Tips 4: Skapa en trygg miljö 

Det är viktigt att känna sig trygg och ostörd under terapisamtalet. Terapeuten bör ha en plattform som kräver att du måste logga in via mobilt bankid eller med två olika identifieringsmetoder för att motsvara Socialstyrelsens krav på säkerhet när personuppgifter lagras online. Även om samtalet inte lagras är det viktigt att känna sig skyddad för att våga öppna upp och vara sårbar. Tänk också på att skydda dig själv genom att sitta i ett tryggt rum där du inte blir störd och försäkra dig om att ingen kan höra samtalet. Skapa lugn och ro genom att stänga av notifikationer och annat som kan distrahera dig, så kan du och terapeuten tillsammans skapa så stark känslomässig närvaro att ni glömmer att ni är långt ifrån varandra – den effekt vi kallar telenärvaro.


Publicerad: 11 april 2024 kl 11:38
Uppdaterad: 11 april 2024 kl 11:38

Författare:

Skriv kommentar