Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

2024-02-13 | Allmän hälsa

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic av viktminskningsskäl har nu även blivit ett aktuellt fenomen i Sverige och 10 % säger sig inte kunnat få tag i diabetesmedicinen. Vi tog ett snack med Oscar Frendin, läkare och en av grundarna av Apotekskollen, för att prata om den rusning som sker till vissa läkemedel samt varför det är brist på en del läkemedel.

Närbild på gammal person och bebis

Vad är Ozempic? Och varför togs det fram?

Ozempic är ett receptbelagt läkemedel som innehåller den aktiva substansen semaglutid. Det är en typ av läkemedel som kallas GLP-1-receptoragonist och godkändes redan 2018 i Europa för behandling av typ 2-diabetes. “GLP-1 är ett naturligt förekommande hormon som frisätts från tarmen när mat konsumeras och hjälper till att reglera blodsockernivåerna på flera sätt, bl.a. genom att öka kroppens insulinproduktion. Ozempic togs fram för att härma kroppens egna GLP-1 och hålla blodsockret på en stabil nivå och därmed skydda diabetiker mot följdsjukdomar som hjärtproblem,” berättar Oscar Frendin, läkare och en av grundarna av Apotekskollen. 

Biverkning av Ozempic – så används det av bantare

En annan effekt av GLP-1 är att det leder till minskad aptit och ökad mättnadskänsla. Detta har gjort Ozempic attraktivt för de som önskar gå ner i vikt. “Ozempic är dock inte godkänt för viktnedgång i Sverige idag, utan endast för typ 2-diabetes”, förklarar Oscar Frendin. Om man då ändå förskrivs Ozempic för övervikt utan att ha diabetes så får man stå för hela kostnaden själv eftersom man inte omfattas av läkemedelsförmånerna.

Ökad efterfrågan av Ozempic med förödande konsekvenser

Oscar Frendin berättar att den stora efterfrågan gjort att läkemedelsföretaget bakom Ozempic, Novo Nordisk, inte hinner producera i den mängd som krävs, och därmed har vissa patienter med typ 2-diabetes haft svårt att få tag i läkemedlet. “Detta har lett till stor oro och merarbete för både patienter och läkare som ska försöka planera för ersättningsbehandling”, berättar Oscar.

Diabetesförbundet har undersökt hur det ser ut hos sina medlemmar och då kommit fram till att fyra av tio råkat ut för att deras mediciner saknats på apoteket, och i hela 10 % av fallen har det inte gått att hitta något ersättningsläkemedel – vilket tvingat patienter att gå utan sin behandling.

Ingen lösning förrän tidigast i sommar

När ett läkemedelsföretag inte kan tillgodose utbudet av läkemedel i förhållande till efterfrågan, så uppstår en så kallad restsituation. Läkemedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att se över och försöka hitta en lösning för att lösa bristen på Ozempic – men det lär dröja åtminstone fram till mitten av sommaren 2024 innan Läkemedelsverket presenterar sina förslag.

Novo Nordisk har meddelat att de kontinuerligt ökar sin kapacitet för att försöka möta den stora efterfrågan. De har tillsammans med European Medicines Agency (EMA) och Läkemedelsverket meddelat hälso-och sjukvårdspersonal att restsituationen förväntas under hela 2024. 

“Det finns dock flera liknande preparat på ingång, vilket förhoppningsvis leder till mindre risk för att behandlingsalternativen tar slut för de som behöver det mest,” berättar Oscar.

Olika varumärken, samma substans

Ett “syskon” till Ozempic som i första hand är till för viktnedgång är Wegovy, som är baserat på samma verksamma substans som i Ozempic. “Wegovy är godkänt för behandling av fetma i Europa men bara för människor som har mer än 30 i BMI. Det är dock väldigt svårt att få tag på då Novo Nordisk, som också tillverkar Wegovy, prioriterar produktionen av Ozempic för att stävja bristen på läkemedel för diabetiker,” berättar Oscar.

Vad tycker Dr Mikael om Ozempic?

I följande avsnitt från Vårddjungeln kommer vi också in på ämnet och vad Dr Mikael tycker till om situationen – först handlar det om biverkningar och sidoeffekter, som i detta fall med Ozempic. ”Biverkningar som sådana är ju en oönskad effekt av ett läkemedel, men ibland får man fördelar,” berättar Dr Mikael. “Cytostatika till exempel har ju oerhörda biverkningar. Man tappar hår och man mår illa och man går ner i vikt. Men det gör man ju för att man ska döda cancerceller. Man skulle aldrig acceptera det vid halsfluss.” 

I fallet med Ozempic har det framkommit att det ökar mättnadskänslan och minskar aptiten, vilket Dr Mikael också går in på. “Nu har man hittat att det dämpar aptiten. Inte på alla, men på väldigt många. Nu har det blivit en jättegrej det här med. Det fungerar i alla fall i det korta perspektivet. Kanske inte på 100 % men för 80 – 90% har det en effekt.” 

Dr Mikael fortsätter om illamåendets effekter: ”Det är ju inte så att man mår prima och sen bara inte vill äta, utan många patienter mår lite dåligt. Man vill inte äta när man är illamående och det är en sådan effekt. Sen är det beroende på om man kan vänja sig och illamåendet avtar, men den aptitnedsättande effekten ligger kvar.”

Om Apotekskollen

Apotekskollen är en tjänst lanserad av Vården.se som är till för att jämföra priser på apoteksvaror och underlätta inköp för konsumenterna. Med Apotekskollen kan människor får svar på två behov; var finns varan och hur betalar jag så lite som möjligt för den? Det är enkelt att söka fram och jämföra priser och tillgänglighet på de varor du är intresserad av. Förutom receptfria läkemedel och apoteksvaror så kan du nu också se var dina receptbelagda läkemedel finns i lager på Apotekskollen. 


Publicerad: 13 februari 2024 kl 09:28
Uppdaterad: 13 februari 2024 kl 09:42

Författare:

Skriv kommentar