3 tips för att undvika algförgiftning vid algblomning

3 tips för att undvika algförgiftning vid algblomning

2023-07-11

När man ska bada på sommaren kan man ibland se en trådig hinna i grönt eller orangebrunt på vattenytan. Du känner säkert igen ordet algblomning, men visste du att man kan bli förgiftad av alger? Läs mer om hur du undviker algförgiftning!

Vad är algblomning och hur ser det ut?

Algblomning är en naturlig process som sker i vattendrag under sommar och tidig höst. Det innebär att planktonalger massförökar sig, och lägger sig på vattenytan som en grön eller brun hinna av algtrådar. Algblomningen pågår oftast mellan juli och september, och är som störst under högsommaren.

Algblomning kan leda till algförgiftning

Det många inte vet är att man kan bli förgiftad av algblomning. När algerna förökar sig snabbt bildas ett giftigt ämne, och om du får i dig algerna kan det leda till något som kallas algförgiftning. Algförgiftning kan göra dig illamående och orsaka allt från kräkningar och huvudvärk till klåda på hud och i ögon. Om du fått i dig stora mängder alggift kan du också få feber, och både din lever och dina njurar kan påverkas. Symtomen brukar komma några timmar efter att du fått i dig algerna. Du bör därför vara försiktig när du badar eller fiskar i vatten där algblomning pågår!

Så undviker du algförgiftning – 3 tips

  1. Undvik badplatser med algblomning. På hemsidan Badplatsen kan du undersöka på vilka badplatser i din kommun som du bör undvika på grund av algblomning.
  1. Vänta lite extra innan du badar. Efter algblomning kan rester av alggift finnas kvar i vattendraget – även om det inte längre syns. Därför bör du vänta några extra dagar innan du badar i vatten där det varit algblomning
  1. Tvätta dig noga efter bad i algblomning. Om du råkat bada i vatten med algblomning bör du duscha och noggrant tvätta kropp, ansikte och ögon för att få bort rester av de giftiga algerna.

Hjälp vid algförgiftning

Om du misstänker att du drabbats av algförgiftning från algblomning bör du ringa 1177 för rådgivning och hänvisning. Vid riktigt allvarliga symtom – ring 112. 

Källor

1177

Land

Hav och vatten myndigheten


Publicerad: 11 juli 2023 kl 14:29
Uppdaterad: 11 juli 2023 kl 16:45

Författare:

Skriv kommentar