Att komma ut – information och stöd för dig som identifierar dig som hbtqi+-person

Att komma ut – information och stöd för dig som identifierar dig som hbtqi+-person

2023-07-11 | Allmän hälsa, Psykisk hälsa

Hbtqi+ är ett övergripande begrepp som används för att representera en samling av olika sexuella läggningar och könsidentiteter. Att komma ut som hbtqi+-person kan kännas svårt, men det finns bra hjälp att få. Läs mer här!

Bild på en regnbågsflagga.

Vad betyder hbtqi+?

Förkortningen hbtqi+ är ett paraplybegrepp för

  • homosexuella (eller gay) – beskriver personer som upplever sexuell attraktion eller kärlek till en person av samma kön, 
  • bisexuella – blir attraherade och kära i människor oavsett kön
  • transpersoner – individer vars könsidentitet och/eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön som tilldelades vid födseln och är det kön som finns registrerat i folkbokföringen samt i legitimationshandlingar
  • queera – bryter mot normer som berör sexualitet, relationer eller kring könsidentitet,  Det kan också innebära att personen i fråga varken vill eller kan definiera sin sexuella- och romantiska läggning eller sin könsidentitet. Queer är både ordet för en teori och en identitet
  • intersex – är en benämning som används för att förklara olika medicinska tillstånd där en person inte går att biologiskt könsbestämma som antingen kvinna eller man. 

Pluset i hbtqi+ står för alla andra identiteter och sexuella läggningar som går utanför hbtqi. 

Det finns olika förkortningar

Ibland förekommer förkortningar med bara vissa bokstäver, som hbtq, eller hbt. Och likadant händer det att man använder förkortningar som inkluderar fler bokstäver och tecken, som till exempel hbtqia+, där a:et står för asexuella (man känner inte någon sexuell attraktion till någon och/eller har mycket lite eller inget intresse av att ha sex). Bokstäverna i förkortningen varierar beroende på vilka grupper som omfattas.

Att komma ut som hbtqi+-person

Att “komma ut” syftar vanligtvis till den process där en person berättar om sin sexuella läggning eller könsidentitet för andra. Det kan till exempel vara för familj, vänner och kollegor. Begreppet “att komma ut” används därmed för att beskriva steget att berätta för andra om sin sanna läggning eller identitet. Att komma ut kan kännas både jobbigt och svårt – samtidigt upplever många att det är ett viktigt och ofta nödvändigt steg mot att leva ett autentiskt liv. Men kom ihåg att det alltid är ditt eget beslut om du vill komma ut. 

Hur kommer man ut?

Det är viktigt att i sammanhanget betona att det inte bara finns ett rätt sätt att komma ut på. Hur man väljer att gå tillväga är individuellt. Vissa personer kanske vill komma ut till några enstaka personer, medan andra kanske vill göra det för en större grupp. Det är du själv som bestämmer hur, när och var och till vem du vill komma ut. Här har vi sammanställt några tips som kan hjälpa dig som funderar på att komma ut som hbtqi+-person:

  • Det kan kännas lättare att börja berätta för några personer åt gången som du litar på. 
  • Om det känns svårt att prata direkt så kan det hjälpa att berätta på telefon eller i skrift via sms/mejl/brev. 
  • Sök stöd hos andra i samma situation eller med liknande erfarenheter. Ibland kan det vara skönt att göra det anonymt, kanske via en stödchatt eller stödtelefon.

Här kan du få hjälp och stöd som hbtqi+-person

Att komma ut kan vara en väldigt jobbig process. Det är till exempel vanligt att vara orolig för hur folk runt omkring kommer reagera. Men det finns bra hjälp att få. Det kan kännas skönt att prata med en professionell utomstående, eller i en grupp där det finns andra hbtqi+-personer som är i en liknande situation som du. Nedan listar vi några stödorganisationer som kan ge dig information och hjälpa dig. Många erbjuder också olika former av stöd åt anhöriga.

  • Bris – erbjuder stöd till barn och unga på flera olika sätt. Dels via stödlinje dit barn kan ringa, chatta eller mejla med en kurator. Telefonnummer till BRIS: 116 111.
  • Killar.se – är en stödsida som drivs av organisationen MÄN och riktar sig till alla som definierar sig som killar och unga män. Här kan du få stöd via chatt.
  • Pegasus – är en hemsida och en chatt som drivs av RFSL:s ungdomsorganisation. De finns till för dig mellan 15-25 år som identifierar dig som hbtqia-person och som har erfarenhet av/funderingar kring sex mot ersättning, eller har funderat på att ha det.
  • Projekt Säkrare – RFSL ungdom och Childhood – vänder sig till dig som identifierar dig som hbtqia-person och vill prata om saker som rör relationer, sex och kärlek.
  • Regnbågslinjen – Kyrkans SOS – här kan du som hbtqi-person, anhörig eller närstående till hbtqi-person få hjälp och stöd. Telefonnummer: 0770-55 00 10.
  • Sexperterna- RFSL – riktar sig till dig som är homosexuell, bisexuell eller transperson, och har sex med män som har frågor om sex, hiv och relationer.
  • Tjejzonen – är en stödorganisation för tjejer mellan 10 och 25 år. Hos Tjejzonen kan du prata eller chatta med någon om dina känslor och funderingar.
  • Transformering- RFSL Ungdom – erbjuder stöd och information om trans, könsidentitet och könsbekräftande vård. Även du som närstående till en transperson  kan höra av dig.

Publicerad: 11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad: 11 juli 2023 kl 09:06

Författare:

Skriv kommentar