Få vita tänder utan tandblekning – 3 tips! 

Få vita tänder utan tandblekning – 3 tips! 

2023-04-19 | Tandvård

Missfärgade och gula tänder är vanligt, och något som många önskar att bli av med. Men hur får man vitare tänder? Och finns det något man kan göra för att få vita tänder snabbt och naturligt – utan att göra en tandblekning? Läs våra 3 bästa tips för vita och fräscha tänder!

Person ler stort med tänderna och håller i en tandborste.

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

Bröllop, nyårsfest, nytt jobb, fräscht leende till sommaren – anledningarna till att önska ett vitare leende kan vara många. Att bleka tänderna hos en tandläkare kan vara kostsamt, men det finns billigare och mer skonsamma alternativ att testa. Här kan du läsa om 3 tips för vitare tänder! 

1. Airflow – rena och ljusa tänder snabbt

Airflow är en ny slags tandrengöring som kan ta bort fläckar på tänderna, såsom missfärgningar från rökning, rött vin, kaffe och snus. 

Metoden görs hos en tandhygienist som polerar, putsar och blästrar dina tänder med en slags blandning av salt, vatten och luft. Fördelen med Airflow är att det är en mer skonsam metod än blekning, och lämnar en ren och fräsch mun. 

2. Använd tandkräm som bleker tänderna 

Ett annat knep för att få vita tänder utan att bleka tänderna hos tandläkaren, är en tandkräm med whitening effekt. Det betyder att tandkrämen har en viss slipeffekt på emaljen, och som kan hjälpa dig att bli av med synliga beläggningar på tänderna. 

Viktigt att komma ihåg är att tandkrämer med hög slipeffekt kan skada emaljen på tänderna – rådfråga gärna din tandläkare innan du använder en tandkräm med hög slipeffekt. 

Här kan du köpa en whitening tandkräm för 75 kr – som ger vitare tänder!

3. Få vita tänder naturligt – undvik missfärgningar 

Den mest hållbara metoden för fräscha och vita tänder är att se till att ta hand om tänderna och att undvika mat och dryck som lätt skapar missfärgningar. Vanliga anledningar till gula tänder är hög konsumtion av

  • kaffe
  • te
  • läsk 
  • vin 
  • saft
  • sport- och energidryck 
  • curry 
  • bär 
  • tomatsås
  • balsamvinäger.

Att röka och snusa kan också ge gula tänder, då nikotinet och tjäran tenderar att färga tänderna. 

Tips! Om du har svårt att dra ner på exempelvis kaffe eller läsk, kan ett bra alternativ vara att dricka det med sugrör. Att använda sugrör gör att vätskan inte lägger sig på tänderna, och chansen för missfärgningar minskar. Du kan också se till att dricka vatten efter du ätit eller druckit, eftersom det hjälper till att skölja rent och hålla munnen fräsch. 

Källor:

Apoteket

Folktandvården Sörmland


Publicerad: 3 april 2023 kl 13:43
Uppdaterad: 19 april 2023 kl 14:52

Författare:

Skriv kommentar