Tandblekning – visa ditt vackra leende för din omgivning!

2020-11-04 | tandvård

Det finns en rad olika metoder för tandblekning men det fungerar ungefär på samma sätt, oavsett om du gör det hos tandläkaren eller hemma. Men vad är egentligen skillnaderna, och varför skiljer sig priset beroende på var du gör det? Vi reder ut våra frågeställningar med den erfarne tandläkaren Anna Wraxe på Hötorgstandläkarna.

Tandläkare Anna Wraxe

Innan du gör en tandblekning är det viktigt att besöka din tandläkare för att få bästa resultat och minska risk för eventuella komplikationer. Tandläkaren gör en tandläkarundersökning för att se så att du inte har några hål eller sprickor i tandköttet. Därefter tar tandläkaren bort tandsten. Det är viktigt att ta bort tandsten innan behandlingen då gel inte kan bleka bakom tandsten.

Skillnaden mellan tandblekning hos tandläkare och hemmablekning

– Största skillnaderna är priset, hur lång tid det tar och styrkan på blekmedlet, säger tandläkaren Anna Wraxe. När du bleker dina tänder hemma på egen hand får du själv ta ansvar för hur mycket du vill bleka. En del vill ha en naturlig look medan andra vill ha väldigt vita tänder. Detta är något vi tandläkare också kan styra, men vill du bara bleka tänder lite så är det inte alla gånger prisvärt att göra det på en klinik. Fördelen med hemmablekning är att du kan bättra på resultatet precis när du själv vill.

Behandlingsrum på hötorgstandläkarna

Besök din tandläkare innan du bleker dina tänder

Innan du gör en tandblekning är det viktigt att besöka din tandläkare för att få bästa resultat och minska risken för eventuella komplikationer. Tandläkaren gör då en undersökning för att se så att du inte har några hål eller sprickor i tandköttet. Därefter tar tandläkaren bort tandsten, vilket är viktigt då gel inte kan bleka genom tandsten.

– Jag tycker det är viktigt att notera att du inte ska bleka dina tänder om du har dåliga fyllningar eller karies, säger Anna. Om du har tandsten och inte tar bort det innan du gör en blekning kommer tänderna att blekas ojämnt.

Kronor och fyllningar

Tandblekning går bra att göra om du har kronor, fyllningar, konstgjorda tänder eller dylikt. Men ersatta tänderna kommer inte kunna blekas då medlet endast bleker emaljen. Dock går det självklart bra att bleka resterande tänder då dina lagningar inte skadas av behandlingen. Läs mer om vad tandblekning är i vårt tidigare blogginlägg.

Avgjutning av tänder

Är tandblekningen permanent?

– Jag skulle säga att den inte är det, säger Anna. Allt beror på vad du har för vanor, vad du äter, hur ofta och om du röker eller snusar. Vilken tandkräm du använder, vilken tandborste du borstar tänderna med och om du borstar på rätt sätt, har också betydelse. Man brukar säga att om du bleker långsamt, som vid hemmablekning, får du ett resultat som håller längre.

De flesta kan få vitare tänder men grundförutsättningarna är olika för alla människor. Oavsett hur gula/mörka tänder du har kommer dina tänder bli vitare efter en tandblekning. Men att uppnå ett resultat av bländvitt leende blir svårare om du har relativt gula tänder.

Risker med blekning av tänder

Riskerna med tandblekning är väldigt små om du har friska tänder och tandkött.

– En del patienter kan få ilningar i sina tänder men det brukar gå över efter några dagar, säger Anna. När det gäller klinikblekning har jag slutat bleka med ”laser”. Denna form av behandling gör en uppvärmning av tanden som gör att patienten löper större risk för att få ilningar. Om du lägger för mycket gel i din hemmablekningsskena kan du få små sår i tandköttet men det försvinner vanligtvis efter några dagar.

Tandbleknings produkter
Whiteness Perfect, tandblekningsprodukter

Priset skiljer sig beroende på vilken tandläkarmottagning du går till

På Hötorgstandläkarna används två typer av produkter för tandblekning. De använder sig av Opalescense och Perfect Whiteness som båda är anpassade för hemmablekning och blekning på klink. Kostnaden för tandblekning kan variera från klinik till klink.

– Naturligtvis skiljer sig priset åt beroende på vilket blekmedel som används, säger Anna. Det finns mer eller mindre kvalitativa, precis som med alla produkter.

Något du som kund kanske inte tänker på är att en tandläkare utanför City har lägre kostnader exempelvis lägre lokalhyra och därför kan ta ett lägre pris för tandblekning.

Hitta en tandvårdsmottagning som erbjuder tandblekning.

Fungerar tandkräm med whitening för att få vitare tänder?

De flesta whiteningtandkrämer har grövre partiklar och sliter mer på tandytan och det är anledningen till att du får vitare tänder.

– Om du har missfärgningar på tänderna så hjälper tandkrämen att polera bort det, säger Anna. Men Whiteningtandkräm kan skada dina tänder på sikt.

Det finns även tandkrämer på marknaden som är isigt knallblå som ger en optisk illusion av att du har vitare tänder. Det isiga blå ”täcker” det varma gula i tanden och du känner dig fräschare tills att du äter något.

– Denna typ av produkt brukar jag endast rekommendera till ungdomar under 18 år eftersom barn inte får bleka sina tänder, säger Anna.

Tandblekningskit

Hötorgstandläkarna Anna Wraxe

Källor
www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Behandlingar/Tandblekning1
www.tandinfo.se/tandblekning


Publicerad: 25 november 2016 kl 15:37
Uppdaterad: 4 november 2020 kl 16:51

Författare:

2 Kommentarer

2018-04-06

gunilla.magnusson@vgregion.se skrev:

Ska man ha 16progent eller 10 vid blekning hemma? Kan man förstöra tänderna genom att bleka ofta?
Mvh
Gunilla

svara
2018-04-17

Anna Wraxe skrev:

Att ha 16% eller 10% för hemmablekningen är för de flesta en smaksak. Blekningen med högre procent ger snabbare resultat och om man vill bleka på dagen är den smidig eftersom man då inte bleker så länge utan bara 3-4 timmar. 10% är nog det vanligaste att bleka med om man vill sova med sina blekskenor. Det är inte farligt att bleka sina tänder ofta eftersom det ofta är tillsatt t​.​ex kaliumnitrat och/eller fluor för att stärka tänderna och göra dem mindre sensibla. Har du fler frågor får du gärna ringa Anneli i mitt team. Hon är duktig på blekning. Lycka till!

svara

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.