Löpningens dag 2023 – 4 fördelar med löpning som du kanske inte tänker på

Löpningens dag 2023 – 4 fördelar med löpning som du kanske inte tänker på

2023-01-25 | Allmän hälsa

Att löpning är en av de bästa träningsformerna för att bränna kalorier vet kanske de flesta. Är viktminskning ditt mål så bidrar löpningen till att skapa det kaloriunderskott du behöver för att bränna fett. Det finns många andra hälsofördelar med att löpa – Vården.se har tagit fram 4 av dessa!

Person som löper

Inlägget är reklam för Life och innehåller annonslänkar

Löpning – en bra träningsform

Löpningens dag infaller alltid den första lördagen i februari, och den 4 februari är det dags. 

Löpning är en populär träningsform av många olika anledningar, men kanske allra främst för att du inte behöver införskaffa speciellt mycket utrustning. Dessutom kan du utföra träningen nästan var som helst och när som helst.

Att löpträna kan göra stora förändringar i ditt liv – det förbättrar din hälsa och kan höja din levnadsstandard, oavsett hur många km och vilken tid du springer på.

4 fördelar med löpning

1. Löpträning förbättrar din hälsa

När du löptränar konsekvent så sänker du ditt blodtryck och vilopuls, förbättrar kontrollen på ditt blodsocker samt sänker dina halter av kolesterolet och triglycerider. Triglycerider är kroppens vanligaste form för att lagra fett, och höga triglyceridnivåer i blodet kan vara ett tecken på en ohälsosam livsstil.

Löpning kan också hjälpa till att minska midjemåttet och din fettprocent på kroppen. Förbättrar du din hälsa på detta vis kan du minska sjukdomsrisken, och bli friskare överlag.

Chiafrön innehåller kalcium, omega-3 och kostfibrer. Två matskedar innehåller mer omega-3 än en laxfilé, och idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen. Här kan du köpa 750 gram ekologisk chiafrön för endast 199 kronor!

2. Löpning minskar stress

Det är bra att vara lagom stressad – utan stress skulle vi exempelvis inte få saker gjorda. Men för mycket stress är inte bra då det bland annat kan orsaka sömnproblem, ångest och hjärtklappning.

Ett av de bästa botemedlet mot stress är att springa. Löpning kan sänka stresshormonet kortisol vilket hjälper dig att känna dig mer avslappnad.

En annan hjälp för dig som är stressad är kosttillskottet magnesium. Magnesium behövs för en normal energiomsättning, och minskar även symptom som trötthet och utmattning. Därför kallas det för ett “anti-stress-mineral”. Att du får magnesiumbrist brukar oftast bero på att du är just stressad, samt att du kanske äter en magnesiumfattig kost.

Köp magnesium-kosttillskott här för endast 179 kr!

3. Löpning är tillgängligt

Löpning är förmodligen världens mest tillgängliga sport. Förutom ett par löparskor behöver du anpassa klädutrustning för vilken årstid det är och vad det är för väder – sedan är det i stort sätt bara att börja springa! När du sedan är ute så kan du springa på i stort sett all typ av underlag – grusväg, löparbana, skogsterräng, sand, gräs och asfalt för att nämna några. 

För att orka springa är måltiderna ytterst viktiga – kombinera fiberrika och kolhydrats fyllda måltider med goda chokladbars till mellanmål. Köp en hel låda med 12 bars för 275 kr här!

4. Löpning kan koppla dig till naturen

Löpning är ett naturligt sätt för att komma ut i naturen och se olika miljöer. Mycket av våra liv kretsar idag kring inomhusmiljöer, men forskning visar att träning utomhus ger mentala hälsofördelar jämfört med inomhusträning. En löptur är ett perfekt sätt för att insupa lite D-vitamin och få frisk luft!

Köp ett självtest för att se om du har D-vitamin brist här för 189 kr.

Källor:

1177

Blodkollen


Publicerad: 24 januari 2023 kl 10:47
Uppdaterad: 25 januari 2023 kl 09:21

Författare:

Skriv kommentar