4 hälsofördelar med regelbunden träning

4 hälsofördelar med regelbunden träning

2023-01-20 | Nytt på Vården.se

Hälsofördelarna med regelbunden träning och fysisk aktivitet är svåra att ignorera. Alla har nytta av träning, oavsett ålder, kön eller fysisk förmåga. Att vara fysiskt aktiv har många hälsofördelar och påverkar kroppen både fysiskt och psykiskt. Vården.se har tagit fram 4 fördelar med att höja dopaminet i din kropp och börja träna regelbundet!

Personer som tränar

Inlägget är reklam för Sporttema och innehåller annonslänkar

Det finns många typer av fysisk aktivitet, exempelvis simning, löpning, jogging, promenader, styrketräning och dans, för att nämna några.

Även om all typ av fysisk aktivitet och träning är bra för kroppen, så finns det vissa träningsformer som kan vara bättre lämpade beroende på ditt syfte med träningen. Vill du gå ner i vikt och öka fettförbränningen så bör man fokusera mer konditionsträning. Vill du bygga muskler så är styrketräning att föredra. Kosten spelar också stor roll om du vill nå ett så kallat “kaloriunderskott” och gå ner i vikt.

Behöver du mer övertygelse för att sätta igång med träningen och öka mjölksyran? Kolla in dessa 4 fördelar som vi har tagit fram för att du ska komma igång med din regelbundna träning för att bli gladare och friskare!

4 stora fördelar med regelbunden träning

1. Träning ger bättre sömn!

Kämpar du för att somna på nätterna? Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa dig att somna snabbare och ge dig bättre sömn. Undvik att träna för nära läggdags, annars är risken att du blir för energifylld för att somna.

Konditionsträning är bland det bästa träningsformerna man kan ägna sig åt om man vill få bättre sömn. Är vädret för dåligt att springa i så kan du köpa hem en prisvärd motionscykel här!

2. Träning styr vikten

Träning kan motverka viktuppgång alternativt bidra till en viktminskning. När du ägnar dig åt fysisk aktivitet bränner du kalorier. Ju mer intensiv aktivitet, desto mer kalorier förbränner du. 

Regelbundna resor till gymmet är självklart bra men känner du att tiden inte räcker till på dagarna för det, behöver du inte oroa dig! All aktivitet är bra aktivitet. Det räcker med att bli mer fysiskt aktiv på dagarna – ta till exempel trappan istället för hissen!

Gummiband är ett perfekt träningsredskap som du kan använda både i hemmet och på gymmet. Köp ett set med 3 st olika gummiband för endast 299 kr här!

3. Träning förbättrar humöret!

Är du ofta frustrerad, stressad eller har dagar då du bara är allmänt trött och på dålig humör? Då kan träning hjälpa dig att ändra på det!

Endorfiner anses vara kroppens eget morfin och när man tränar så utsöndras dem. När endorfiner utsöndras dämpas smärta i kroppen och ger känslor av välbehag, energi och lycka. Det minskar även stress och stärker immunförsvaret. 

Träning kan även öka ditt självförtroende och förbättra din självkänsla.

Kettlebells är en flera hundra år gammal träningsform från Ryssland. Träning med kettlebells ger ökad styrka, koordination, stabilitet och uthållighet. Köp en prisvärd 6 kilos kettlebell här! 

4. Träning och rörelse minskar risken för sjukdomar.

Orolig för att få en hjärtsjukdom? Vill du förhindra högt blodtryck? Fysisk aktivitet är något som hjälper till att förhindra detta.

Regelbunden träning och fysisk aktivitet hjälper till att förebygga eller hantera många hälsoproblem och bekymmer, som till exempel:

  • cancer, till exempel tjocktarms och bröstcancer
  • psykisk ohälsa som depression och ångest
  • förtida död, oavsett orsak
  • hjärt-kärlsjukdomar som exempelvis högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke
  • metabola sjukdomar som diabetes typ 2 och fetma.

Genom att röra på oss mer kan vi må bättre, oavsett om vi är friska eller lever med en sjukdom.

Vi sitter allt mer, både i jobbet och hemma och att sitta stilla långa perioder har visat sig vara direkt skadligt för hälsan, även om man rör på sig varje dag.

Ett tips är att se till att ta en bensträckare på två till tre minuter varje halvtimme.

Hopprep är ett smidigt träningsredskap som dessutom är en riktigt bra träningsform som bland annat stärker benmusklerna och ger bra kondition. Köp ett prisvärt hopprep här för 249 kronor!

Källor:

1177

Riksförbundet Hjärt och Lung


Publicerad: 13 januari 2023 kl 11:29
Uppdaterad: 20 januari 2023 kl 11:15

Författare:

Skriv kommentar