Tillhör du en riskgrupp för covid-19? Nu gäller nya riktlinjer

2020-11-05 | coronaviruset covid-19

Den 22 oktober gick Folkhälsomyndigheten ut med att de ändrar riktlinjerna kring covid-19 för dig som befinner dig i riskgrupp. Men vad innebär egentligen de nya riktlinjerna? Det reder vi ut i det här blogginlägget.

Folkhälsomyndigheten har bestämt att personer i riskgrupp samt personer över 70 år nu omfattas av de allmänna råden som gäller för alla. Riktlinjerna innebär att du ska hålla avstånd, tvätta händerna och att om du är sjuk så ska du stanna hemma. De nya riktlinjerna innebär alltså att du inte längre behöver undvika att träffa andra människor, så länge du håller avstånd. 

Varför ändras riktlinjerna?
Anledningen till att riktlinjerna ändras är att smittspridningen just nu ligger på en relativt låg nivå och att det finns god kapacitet att hantera testning och smittspårning. Enligt Folkhälsomyndigheten är belastningen inom sjukvården just nu acceptabel, vilket också påverkar beslutet.

Utöver detta har man sett att de gamla riktlinjerna både har gett positiva och negativa konsekvenser. De positiva konsekvenserna är att allvarlig sjukdom och dödsfall har kunnat undvikas. De negativa konsekvenserna är att man har kunnat se tecken på sämre psykisk hälsa och en ökad risk för fysisk ohälsa i gruppen som omfattats av de gamla riktlinjerna. 

Det är fortfarande viktigt att vara försiktig 

Även om Folkhälsomyndigheten har ändrat riktlinjerna så är det viktigt att komma ihåg att ålder fortfarande ökar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Därför är det viktigt att tänka på följande:

  • Håll avstånd till andra när du befinner dig på offentliga platser, både inomhus och utomhus. 
  • Försök att fortsätta handla i affärer på tider då färre personer handlar. 
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang, som exempelvis fester, begravningar, dop och bröllop. 
  • Undvik kollektivtrafik – försök att resa med eget färdmedel eller allmänna färdmedel där bokningarna kontrolleras, exempelvis tåg. 

Glöm inte att tvätta händerna och ta hand om dig!

Källor:

Folkhälsomyndigheten


Publicerad: 27 oktober 2020 kl 08:41
Uppdaterad: 5 november 2020 kl 11:46

Författare:

5 Kommentarer

2020-11-05

Pia skrev:

Texten kan missförstås.
“Riktlinjerna innebär att man ska hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk.” Detta kan uppfattas som att hålla avstånd och tvätta händerna gäller när man är sjuk men inte annars.
Borde omformuleras:
Riktlinjerna innebär att du ska hålla avstånd, tvätta händerna och att om du är sjuk ska stanna hemma.

svara
2020-11-05

Vården.se skrev:

Hej Pia!

Tusen tack för din kommentar. Vi ändrar formuleringen så att den blir tydligare.

Vänligen,
Vården.se

svara
2020-11-10

Ingemar skrev:

tvätta händerna,ok, men det står aldrig “ren handduk” och ev. “hushållspapper” det är många baciller i en smutsig handduk, jag tvättar i 90°

svara
2021-01-03

Eva skrev:

Efterfrågar COVID-vaccinering

svara
2021-01-04

Vården.se skrev:

Hej Eva!

Vi har publicerat en guide om just vaccin mot covid-19. Förhoppningsvis hittar du svar på dina frågor där: https://www.varden.se/guider/vaccin-mot-covid-19.

Vänligen,
Vården.se

svara

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.