Visste du det här om folksjukdomen psoriasis?

Visste du det här om folksjukdomen psoriasis?

2022-07-01 | Folksjukdomar, Hud

Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar huden i form av utslag. I vissa fall kan sjukdomen även påverka lederna och andra organ. Sjukdomen är mycket vanlig – upp till 300 000 svenskar har psoriasis. Det finns inget botemedel men sjukdomen kan lindras med olika typer av behandlingar. I det här blogginlägget samlar vi viktig information om en av våra vanligaste folksjukdomar.

Psoriasis – vad är det?

Psoriasis är inte bara en sjukdom som ger utslag på huden, vilket många tror. Sjukdomen kan även drabba andra organ och i vissa fall även ge ledbesvär. Det kan vara svårt att själv veta vad utslagen man fått är. Till exempel kan man blanda ihop eksem med psoriasis. En läkare kan oftast enkelt ställa diagnos genom att undersöka utslagen. Om du är osäker kan du vända dig till din vårdcentral eller en hudläkare för att få hjälp. 

Psoriasis kännetecknas av att det kommer i skov, man har alltså perioder med mer eller mindre besvär. Sjukdomen beror på att kroppens immunsystem inte fungerar som det ska – immunförsvaret går till angrepp mot kroppens egna vävnader, vilket i sin tur leder till inflammation. Personer som har svår psoriasis löper bland annat högre risk att utveckla följdsjukdomar såsom högt blodtryck, ögonsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och mag- och tarmsjukdomar. 

Varför får man psoriasis? 

Man vet inte varför psoriasis uppstår eller vad det är som utlöser sjukdomen. Psoriasis kan drabba vem som helst, oavsett kön och ålder. Cirka 50 % av de som har psoriasis uppger att de fick sjukdomen innan de fyllt 25 år. Risken att få psoriasis ökar om någon i familjen har sjukdomen.

Vad finns det för behandlingar mot psoriasis?

Det finns ingen behandling som kan bota psoriasis men det finns olika behandlingar som kan lindra besvären. Om du har lindrig psoriasis kan du få hjälp på din vårdcentral. Har du istället svår psoriasis bör du kontakta en hudläkare. Nedan listar vi några av de vanligaste sätten att behandla psoriasis. 

  • Krämer och salvor.
    Mjukgörande krämer kan lindra hudutslagen. Det blir lättare att smörja in huden om du badar innan. Har du psoriasis på ett område där huden är känslig, exempelvis i ansiktet, så kan du använda en kräm med det verksamma ämnet pimekrolimus eller takrolimus. Krämer som innehåller stark kortison, salicylsyra eller karbamid kan också lindra psoriasisen. 
  • Ljusbehandling.
    Om krämer och salvor inte hjälper kan olika typer av ljusbehandlingar lindra besvären. Det finns fyra olika ljusbehandlingar: UVB, PUVA, Bucky och Blått ljus. Om du tror att du behöver ljusbehandling kan du kontakta din vårdcentral eller hudläkare.
  • Läkemedel.
    Om varken krämer, salvor eller ljusbehandling hjälper kan läkemedel vara ett alternativ. Kontakta din läkare för rådgivning om vilket läkemedel som skulle passa just dig. 

 Att lära sig leva med psoriasis

Det kan kännas svårt att få beskedet att man har en kronisk sjukdom. Det är därför viktigt att du lär känna din psoriasis för att kunna lindra och leva med den på bästa sätt. Känner du att du behöver stöd med detta så finns det hjälp att få. Det kan underlätta att ha regelbunden kontakt med din husläkare eller hudläkare för att få svar på dina frågor. Känner du att psoriasisen påverkar din psykiska hälsa negativt så kan KBT-terapi hjälpa. Det finns även en patientförening som heter Psoriasisförbundet, som erbjuder samtalsstöd med personer som själva har psoriasis och vet hur det är att leva med sjukdomen. 

Källor:
1177 
Psoriasisförbundet
Psoriasisföreningen


Publicerad: 22 oktober 2020 kl 16:13
Uppdaterad: 1 juli 2022 kl 16:45

Författare:

Skriv kommentar