Hudläkare

Huden är kroppens största organ och inom vården finns läkare som är specialiserade på hudsjukdomar, så kallade hudläkare.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Hudläkare
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (36)
Digital vårdgivare (0)
(13)
Öppet i morgon från 08:00

Complete Skin

Kommendörsgatan 5, Stockholm
(11)

Fillers By Kati

Mariekällgatan 14, Södertälje
(14)
Öppet i morgon från 08:00

Ystad Hudläkarmottagning

Aulingatan 22B, Ystad
(9)
Öppet i morgon från 08:00

Karlstads Kirurgiska Laserklinik

Färjestadsvägen 73, Karlstad
(10)

Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center, Karlstad

Karlstads Kirurgiska Laserklinik, Färjestadsvägen 73, Karlstad
(5)
Öppet i morgon från 08:00

Curos Skin Clinic, Malmö

Kalendegatan 20, 3 tr, Malmö
(10)
Öppet i morgon från 09:00

Laser Center

SOLNA TORG 19, Plan 7, Solna
(6)
Öppet i morgon från 08:00

Inskinity, Göteborg

Stampgatan 14, Göteborg
(5)
Öppet i morgon från 08:00

Helsingborgs Vårdcentral

Nedre Nytorgsgatan 13, vån 6, Helsingborg
(5)
Öppet i morgon från 08:00

Inskinity, Stockholm

Munkbron 11, Stockholm
(14)
Öppet i morgon från 08:00

Privatläkarna Hälsoval, Helsingborg

Järnvägsgatan 10A, Våning 4, Helsingborg
(5)

Tom.di.Nurse

Stationsvägen 17, Rönninge
(4)
Öppet i morgon från 09:00

Akademikliniken Skin Center Uppsala

Kungsängsgatan 11, Uppsala
(4)
Öppet i morgon från 09:00

Akademikliniken Skin Center Norrköping

Hantverkaregatan 38, Norrköping
(3)
Öppet i morgon från 09:00

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Hudläkare

Vanliga orsaker att söka sig till en hud- eller husläkare på grund av huden är eksem, acne, födelsemärken, oro för hudcancer och olika hudinfektioner.

Hur får jag hjälp med olika hudbesvär?

Om du har problem med huden såsom till exempel svår acne, eksem eller oroar du dig för att ett födelsemärke eller någon annan hudförändring skulle kunna vara cancer, bör du i första hand söka dig till din husläkare. I många fall kan husläkaren hjälpa dig med dina besvär och om inte så skickar läkaren en remiss till en specialiserad hudläkare. Du kan i vissa landsting söka dig direkt till hudläkare utan remiss. Här på Vården.se kan du hitta information om hudläkarmottagningar och vårdcentraler. Om du har akuta besvär och misstänker en allvarlig hudinfektion bör du söka dig till närmsta akutmottagning.

Upplever du din hud torr kan du kontakta en hudterapeut för att få hjälp med dina besvär. Här på Vården.se kan du hitta information om auktoriserade hudterapeutmottagningar nära dig.

Vad gör en hudläkare?

Hudläkare är en specialitet inom läkaryrket och en hudläkare kan arbeta på flera olika sätt. De kan bland annat jobba på sjukhusavdelningar eller ta emot patienter på en mottagning. På mottagningen ställer hudläkaren frågor och oftast vill de titta på hela huden och inte bara där du upplever ditt problem. I vissa fall lyser hudläkarna med en speciell lampa för att diagnostisera sjukdom. Ibland utförs små operationer direkt när du är hos hudläkaren. Det rör sig då om att skrapa, skära, bränna eller frysa hudförändringar.

Acne

Både pormaskar och finnar räknas som acne. Acne är vanligast under tonåren när huden är som fetast på grund av alla hormoner. Acne uppkommer genom att det bildas som en liten plugg för talgkörtlarnas utförsgångar i ansiktet beroende på den oljiga hyn. När talgkörtlarna täpps till stängs bakterier, som normalt finns på huden, inne och de ökar i antal. Detta leder till en inflammation med röda, ömmande och upphöjda utslag - acne.

Acne sitter oftast i ansiktet, men ibland kan acne också finnas på bröst och rygg. Normalt sett läker acne utan ärr, men svårare former av acne kan lämna ärr efter sig. Om du har långdragna besvär av acne och testat receptfria medel på apoteket utan effekt bör du söka dig till din husläkare. Det finns flera olika läkemedel mot acne som har god effekt. Skulle dessa läkemedel ej fungera kan du bli remitterad till hudläkare.

Om du har ärr efter acne kan en plastikkirurg hjälpa dig med detta genom att slipa huden. Din husläkare kan skriva en remiss för detta eller så kan du söka dig direkt till vissa mottagningar.

Hudcancer

Hudcancer ökar i Sverige och är idag en av de vanligaste cancerformerna. Den största riskfaktorn för hudcancer är solning, då huden utsätts för exponering av UV-strålar. Det finns olika typer av hudcancer som ser ut och ter sig på olika sätt.

Basalcellscancer

Basalcellscancer, basaliom, är den absolut vanligaste typen av hudcancer. Basalcellscancer är ofta lindrig och sprids aldrig till annan vävnad, det finns därmed ingen risk att få någon metastas från basalcellscancer. Däremot kan en basalcellscancer växa sig mycket stor, och om den inte behandlas i tid destruera vävnad. En basalcellscancer växer emellertid i regel mycket långsamt.

Basalcellscancer är vanligare hos äldre personer och tecken på basalcellscancer är ett litet nytt sår som aldrig läker. Ett annat tecken kan vara att huden på ett område rodnat eller att du hittar en ny liten knuta som är hudfärgad. Om du misstänker att den nya hudförändringen kan vara hudcancer bör du kontakta din husläkare.

Malignt melanom

Malignt melanom är en mycket ovanlig form av hudcancer, men också mycket elak. Den kan sprida sig till andra organ i form av metastaser, men trots detta botas de flesta från sjukdomen. Malignt melanom ökar stadigt för varje år och den enskilt största riskfaktorn för att få malignt melanom är att bränna sig i solen. Det är därför mycket viktigt att skydda sig i solen för att inte bränna sig. Symtom på malignt melanom kan vara ett nytt födelsemärke i vuxen ålder eller ett födelsemärke du haft sen barndomen men som börjat växa, ändrat färg, form eller börjat klia. Om du misstänker att du har hudcancer bör du kontakta din husläkare.