Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Vad är skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist?

Många undrar nog vad skillnaden egentligen är mellan en tandläkare och en tandhygienist. Vi har pratat med vår första tandläkarkund - tandläkare Helena Gustavsson, för att få klarhet i frågan.

På en tandvårdsmottagning finns det olika yrkesgrupper som har olika typer av utbildning. Det är upp till varje mottagning vilken service de erbjuder sina patienter, men det är vanligt att en tandläkare och tandhygienist arbetar tillsammans.

– På vår mottagning har vi både och, säger tandläkare Helena Gustavsson. Jag tycker det behövs för god service.

Tandläkare Helena Gustavsson
Tandläkare Helena Gustavsson

Vad är skillnaden mellan en tandläkare och tandhygienist?

En tandläkare och tandhygienist har gått olika utbildningar, men båda har efter godkända studier fått yrkeslegitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Hårdraget är den stora skillnaden mellan yrkena att tandläkaren kan jobba i tänderna och tandhygienisten jobbar utanpå tänderna.

– En tandläkare har gått en längre utbildning och har ansvar för den kompletta vården, säger Helena. En tandhygienist jobbar mer förebyggande och med rengöring när det kommer till tandlossningssjukdomar och att ställa diagnos på karies.

Att en tandläkarmottagning har både tandläkare och tandhygienist gör att de kan effektivisera tandvården. Tandhygienisten kan arbeta med sitt kompetensområde och på så sätt frigöra tid för tandläkaren att genomföra mer avancerade behandlingar.

Vad gör en tandläkare?

En tandläkare förebygger, behandlar och ställer diagnoser på skador och sjukdomar i tänderna, munhålan och käken. Det kan till exempel vara tandlagningar och kirurgiska behandlingar. Sveriges tandläkare har rätt att skriva ut recept på vissa läkemedel som används i behandlingssyfte som till exempel antibiotika och smärtstillande.

– Vi gör ingrepp i tänderna, vi lagar hål, gör rotfyllningar och vi kan göra tandreglering, säger Helena.

Det finns dock ingrepp som en tandläkare inte får utföra utan som en specialisttandläkare måste göra. En specialisttandläkare har valt att specialisera sig inom ett av åtta möjliga områden som till exempel inom ortodonti (tandreglering) eller oral protetik (tandproteser).

På en större tandläkarmottagning är det vanligt att det arbetar specialister några dagar i veckan. För att få gå hos en specialist måste man oftast först gå till en allmäntandläkare som sedan skickar en vidare till en kirurg eller en specialist.

Vad gör en tandhygienist?

Till skillnad från en tandläkare arbetar en tandhygienist främst förebyggande genom att utvärdera och ge råd om munhygien, så kallad egenvård. De utför inga större ingrepp utan arbetar främst förebyggande genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. En tandhygienist får diagnostisera och behandla karies, inflammation och tandlossning (paradondit).

– En tandhygienist är väldigt duktig och specialiserad på att lära folk om egenvård, säger Helena. De kan lägga tid på patienten och lära dem att ”såhär gör du hemma för att få ett bättre resultat”.

Behandlingsrum hos tandläkare Helena Gustavsson
Behandlingsrum hos Tandläkare Helena Gustavsson.

Annan personal på en tandläkarmottagning

Oftast brukar tandläkaren och i vissa fall även tandhygienisten, ha en tandsköterska. Tandsköterskan kan arbeta med en eller flera tandläkare på en tandvårdsmottagning. Vilka uppgifter som tandsköterskan har kan variera från mottagning till mottagning, men de brukar assistera vid behandlingar och se till att hygienen på mottagningen uppfyller de krav som ställs. De kan även utföra vissa patientbehandlingar som till exempel göra provisoriska fyllningar och ge vissa bedövningar.

Tandtekniker

En tandtekniker arbetar med att tillverka ersättningar för skadade eller förlorade tänder med hjälp av konstgjorda material som till exempel porslin, titan och plast. De framställer bland annat kronor, broar och tandställningar utifrån de avtryck som tandläkaren tar.

Valet för dig som patient

Som patient kan du välja själv om du vill gå till en tandläkare eller tandhygienist. Men kommer du som ny patient till en klinik är det vanligast att först gå till en allmäntandläkare.

– Normalt sett när man får en ny patient till en klinik brukar man gå till tandläkaren först för en komplett undersökning, säger Helena.

Efter undersökningen kan tandläkaren rekommendera om patienten endast ska gå till en tandhygienist eller inte. Har man som patient inga större problem med tänderna brukar det räcka att gå till en tandhygienist kontinuerligt. På mottagningar där man har både tandläkare och tandhygienist brukar de samarbeta och gemensamt bestämma patientens vård.

Hitta tandläkare och tandhygienist

Vill du hitta en tandläkare? Här kan du hitta en tandläkare hos Vården.se.

Söker du en tandhygienist? Här kan du hitta en tandhygienist!

Besök tandläkare Helena Gustavsson på Vården.se

Text: Moa Wikström

08:24 - 25 maj, 2015

2 Kommentarer

 • 12:47 - 19 apr, 2017
  Viktor skrev:

  Tack för tydlig info om skillnaden!

  Svara
 • 14:11 - 03 mar, 2017
  Linda skrev:

  Bra artikel! Hade ingen jättekoll på vad den största skillnaden är men nu vet jag! :)

  Svara

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!