Covid-19 och jobbet – det här gäller inför hösten

2020-11-06 | coronaviruset covid-19

Nu är de flesta tillbaka på jobbet efter sommarsemestern. Men med en fortsatt utbredd smittspridning av covid-19 ser det lite annorlunda ut på de flesta arbetsplatser. Kanske är du tillbaka på kontoret efter att länge ha jobbat hemifrån, eller kanske har du en höst av fortsatt distansarbete framför dig. Oavsett vilket går vi igenom vad som gäller på jobbet och vad du kan tänka på under hösten!

Folkhälsomyndigheten gick i våras ut med rekommendationen att så många som möjligt ska jobba hemifrån, och detta gäller även under hösten. Eftersom smittspridning av covid-19 fortfarande pågår på många håll är det också viktigt att man fortsätter att följa de gällande rekommendationerna i stort, till exempel att hålla avstånd till andra, att undvika stora folksamlingar och att tvätta händerna regelbundet med tvål i minst 20 sekunder.

Många arbetsplatser fortsätter med distansarbete

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att så många som möjligt ska jobba hemifrån, om möjligheten finns, kvarstår även under hösten. Därför är det många arbetsgivare som har bestämt att det är hemarbete som gäller fram till årsskiftet. Men många arbetsgivare har också valt att nu förlägga arbetet till kontoret i större utsträckning än under våren. Oavsett vilket så står många inför en utmanande höst, där det kanske inte känns riktigt som vanligt på jobbet.

Vad ska jag tänka på när jag befinner mig fysiskt på jobbet?

Många behöver av olika anledningar befinna sig på en fysisk arbetsplats, och då är det viktigt att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett och de riktlinjer som din arbetsgivare har. Några saker som är viktiga att tänka på är att:

  • Vara noga med handhygienen och tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Hålla avstånd till kollegor och andra personer som du träffar under dagen, så mycket som möjligt.
  • Undvika kollektivtrafiken så mycket det går och försöka hitta alternativa resvägar till jobbet.
  • Stanna hemma om du upplever minsta symtom på covid-19.

Tips till dig som jobbar hemifrån

Att sitta hemma och jobba kan kännas tufft för många, särskilt om man måste göra detta under lång tid. För att inte tappa orken under hösten kan det vara bra att tänka på att:

  • Skapa struktur och rutiner genom att ha fasta tider och en fast arbetsplats hemma.
  • Göra i ordning din arbetsplats så ergonomiskt som möjligt, så du undviker stela muskler och skador.
  • Ta pauser och gärna gå en promenad före och efter jobbet, eller på lunchen.
  • Utnyttja digitala kanaler för att hålla kontakten med dina kollegor, till exempel via videomöten, mejl eller chatt.

Vilket ansvar har arbetsgivaren för arbetsmiljön?

Oavsett om du jobbar hemifrån eller åker in till jobbet så har din arbetsgivare ansvar för att din arbetsmiljö är säker. Detta gäller både den fysiska miljön och den psykiska. Exakt hur åtgärderna för att säkerställa en trygg arbetsmiljö ser ut kan variera mycket mellan olika arbetsplatser, men det kan till exempel handla om att det finns tvål och handsprit tillgängligt, att man möblerar om för att det ska gå att hålla avstånd eller att det finns skyddsutrustning som munskydd, handskar eller visir på plats.

Många är också oroliga i dessa tider, både för sin egen och andras hälsa, eller mår mentalt dåligt av att behöva jobba hemifrån och hålla sig isolerade. Arbetsgivaren bör bemöta detta och genomföra lämpliga åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Om det finns ett skyddsombud på din arbetsplats kan du också vända dig till dem med frågor om arbetsmiljön.

Vill du veta vad som gäller på universitet och högskolor under hösten? Läs vårt blogginlägg om corona och studier!

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Arbetsmljöverket (Coronaviruset)

Arbetsmiljöverket (Hantering av oro och rädsla på arbetsplatsen)


Publicerad: 24 augusti 2020 kl 11:50
Uppdaterad: 6 november 2020 kl 09:06

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.