Är meditation och mindfulness samma sak?

Är meditation och mindfulness samma sak?

2022-10-24 | Psykisk hälsa

Psykisk ohälsa är en av Sveriges mest utbredda folkhälsosjukdomar och många människor upplever problem med stress, ångest och oro. Mindfulness kan användas för att motverka dessa problem, men vad innebär det egentligen mer konkret? Och vad är egentligen skillnaden mellan mindfulness och meditation? Vi reder ut begreppen!

Mindfulness är en form av meditation

De flesta förknippar meditation med att sitta helt still och tömma sitt huvud på tankar, och det är ett fenomen som blivit mer uppmärksammat under de senaste årtionden. Men meditation kan spåras ända tillbaka till 1700 f.K. med ursprung i Hinduismen. I vissa kulturer förknippas meditation ofta med mantran och den mässande sång som tibetanska munkar utövar. Idag är meditation är snarare ett samlingsbegrepp för flera olika typer av tekniker och övningar, som alla utförs i syfte att uppnå total närvaro och koncentration. De olika meditativa formerna innefattar tantra, yoga, sexualitet, tystnad, andning, tomhet och mindfulness. Mindfulness är alltså en form av meditation och är därför även känt under namnet “mindfulness-meditation”.

Lev i nuet med hjälp av mindfulness

Översatt till svenska betyder mindfulness ungefär “medveten närvaro”. Till skillnad från många andra former av meditation går mindfulness inte ut på att helt tömma ditt huvud på tankar, utan istället på att låta dina tankar komma och gå som de vill. Man tränar sig själv i att observera sin omgivning och sitt inre känslo- och tankeliv, utan att döma eller på något annat sätt värdera den upplevelsen. Målet med mindfulness är att öka den medvetna närvaron och att fokusera på nuet, som är det enda vi faktiskt kan påverka. På så sätt slipper vi älta det förflutna eller oroa oss för framtiden.

Mindfulness som behandlingsmetod

Mindfulness började användas inom meditations- och yogakretsar i USA redan på 1970-talet, men det är först på senare år som den har blivit känd hos den bredare massan. I Sverige är det idag en erkänd behandlingsform inom sjukvården, som används för att öka förmågan att hantera besvär som stress, smärta, sömnproblem, ångest och depression.

Mindfulness kan vara ett användbart verktyg i vardagen, till exempel för att hantera stress eller ångest. Det kan bli lättare att få avstånd till dina obehagliga tankar eller känslor om du uppmärksammar tankar som just tankar, och inte som fakta. Då kan till exempel oroande och negativa tankar få finnas där utan att du styrs lika mycket av dem.

Öva upp din egen förmåga till medveten närvaro

Du kan själv öka din förmåga till mindfulness genom att meditera och öva. Det finns gott om instruktionsvideor på internet och de flesta är enkla att ta till sig, även som nybörjare. I början kan du uppleva att det är svårt att behålla fokus under övningen, och att din uppmärksamhet lätt vandrar iväg. Detta är helt normalt. Om du märker att du börjar fokusera på annat så är syftet med övningen att ta tillbaka fokuset, till exempel till sin egna andning. Då har du börjat öva på mindfulness!

Mindfulness-övning

Här kommer en övning som du kan börja med för att prova på mindfulness!

  • Sätt dig på en lugn och tyst plats.
  • Sätta en timer på 10 minuter.
  • Fokusera på att andas under dessa 10 minuter, samtidigt som du räknar andetagen.
  • Räkna upp till 10 och ned igen. Fortsätt tills tiden är klar.
  • Oroa dig inte om du tappar bort dig! Börja bara om igen.

Testa att göra denna övning några gånger i veckan. Du kommer att märka efter ett tag att du blir bättre på att fokusera på att vara i nuet. Lycka till!

Källor:

Yogagrossisten
1177 Vårdguiden
Medical Daily
Women’s Health (mindfulness and meditation)
Women’s Health (mindfulness)
Yoga International


Publicerad: 13 maj 2020 kl 06:53
Uppdaterad: 24 oktober 2022 kl 11:11

Författare:

Skriv kommentar