Svenskar undviker tandläkarbesök, trots fler hygienåtgärder

2020-11-06 | coronaviruset covid-19, pressmeddelande, tandvård, undersökning

Sedan utbrottet av covid-19 har svenskarna sökt vård i mindre utsträckning än innan pandemin. Inom tandvården uppvisar tandläkare betydligt färre patienter än vanligt, trots att de fortsatt har öppet och har vidtagit fler hygienåtgärder. Detta visar en undersökning som gjorts av Vården.se bland ett 20-tal tandläkare i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Varje månad genererar vårdkategorin tandläkare över 30 000 sidvisningar, en siffra som bara har ökat under coronapandemin. Men trots ökningen så ser inte tandläkarna en ökning av patienter, utan tvärtom. I själva verket har de fått färre patienter, trots att de flesta har vidtagit åtgärder för att skydda patienter och sig själva mot smitta. 

– Uppenbarligen finns det ett stort intresse att söka efter information om tandvård just nu, men samtidigt verkar det råda en förvirring eller rädsla för att uppsöka tandvård. I vissa regioner har ju Folktandvården begränsat sin verksamheter, medan de flesta andra tandläkare har öppet, säger Staffan Gustavsson, VD för Vården.se.

Alla mottagningar har påverkats av coronapandemin

Vården.se har under perioden 8 maj-26 maj 2020 varit i kontakt med 25 privata tandläkarmottagningar i regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne för att undersöka hur coronapandemin påverkat deras verksamheter. 

Alla tillfrågade tandläkarmottagningar har fortfarande öppet. 80 procent av alla mottagningar har ändrat sina öppettider. Alla mottagningar utom två stycken upplever ett patienttapp – en klinik uppger att de har oförändrat i antal patienter, och en uppger att de har fler patienter nu än innan.

På frågan om vad tandläkarna gjort annorlunda sedan coronakrisen, uppger de allra flesta – 64 procent – att de ökat sina hygienåtgärder. Då listas exempel som ökad användning av handsprit, visirskydd, skyddskläder och rutiner för att desinfektera ytor. Många uppger att de har längre behandlingstider, vilket i sin tur att det är färre patienter i till exempel väntrummet. En del berättar om de ekonomiska konsekvenserna som coronapandemin haft – 20 % har permitterat personal och en handfull kliniker har behövt reducera hyran på något sätt.

Viktigt att gå till tandläkaren

– Att gå till tandläkaren är viktig för allmänhälsan och kan leda till stora hälsoproblem. Det är därför viktigt att inte sluta gå till tandläkaren just nu. Självklart ska man följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och absolut inte gå till tandläkaren om man har förkylningssymptom, säger Katarina Skodra, leg. tandläkare.

För mer information, kontakta: 

Staffan Gustavsson, VD Vården.se, staffan.gustavsson@varden.se, 070 – 569 77 99 

Elias Wästberg, Presskontakt Vården.se, elias.wastberg@varden.se, 073 – 501 50 05 

Om Vården.se

Vården.se är en privat söktjänst för vård och hälsa, som samlar och visualiserar all legitimerad vård i Sverige. Vår vision är att alla människor i Sverige ska bli och förbli friska. Därför gör vi det enkelt för patienter att hitta, jämföra och boka den bästa vården. Vi tycker att alla ska ha möjlighet att välja sin vård efter personliga preferenser. Vården.se har cirka 300 000 besök varje månad. www.varden.se


Publicerad: 11 juni 2020 kl 09:44
Uppdaterad: 6 november 2020 kl 09:01

Författare:

1 Kommentar

2020-08-26

Lena skrev:

Folktandvården Lindome tar inte emot 70+patienter!!!!!

svara

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.