Så kan en hälsokontroll hjälpa dig att må bättre

2020-11-17 | hälsa, hälsokontroll

Vill du ta reda på hur du egentligen mår på insidan? Genom att göra olika typer av hälsokontroller kan du få koll på dina värden och få en bra bild av din hälsa. Vid en hälsokontroll testas oftast många olika värden, vilket kan hjälpa till att upptäcka eventuella brister eller sjukdomar. Vi har intervjuat näringsfysiologen Fredrik Paulún för att ta reda på mer!

Vad är en hälsokontroll?

Vid en hälsokontroll gör man olika undersökningar för att tidigt kunna upptäcka sjukdomar eller andra besvär. Oftast lämnar man ett blodprov, som sedan analyseras för att upptäcka eventuella avvikelser.  Hälsokontroller brukar erbjudas på vårdcentralen, men det finns också vårdgivare som enbart arbetar med hälsokontroller.

Näringsfysiologen Fredrik Paulún är en stor förespråkare av hälsokontroller. Enligt honom är det snarare regel än undantag att man upptäcker avvikande värden hos dem som gör en hälsokontroll.

“Så mycket som 85 till 90 % av dem som låter sig testas har ett eller flera avvikande värden. Ofta kanske man känner på sig att något är fel, men man vet inte riktigt vad. Vid ett vanligt läkarbesök missar man ofta vad som faktiskt är fel hos patienterna för att man kanske bara testar ett eller två värden.”

Hälsokontroller kan förebygga sjukdomar

Resultaten från en hälsokontroll kan användas i syfte att förebygga eller begränsa att sjukdomar sprider sig i kroppen.

“Många personer är inte sjuka än, men genom att testa sig kan åtgärder vidtas i tid så att de kan slippa få sjukdomen. Det finns till exempel många som ligger på gränsen till diabetes typ 2 och genom att ändra sin kost eller sina levnadsvanor kan man kanske slippa bli sjuk”, säger Fredrik Paulún.

Få bättre kostråd utifrån din hälsokontroll

Att äta kosttillskott är idag väldigt vanligt, men många äter tillskott utan att egentligen veta om det är något som deras kropp behöver. Vid en hälsokontroll kan du få svar på hur dina värden ser ut och om du verkligen är i behov av något tillskott. Att få detta svart på vitt gör också att det är enklare för till exempel en kostrådgivare att ge rätt råd. 

“Genom sin hälsokontroll kanske man har fått veta att man har problem med låga zinknivåer. Då är det mycket enklare för en kostrådgivare att ge tydliga råd. Om man inte har gjort ett test för sådana specifika värden innan kanske man bara vet om att man har “dåligt immunförsvar” och det kan ju bero på massa olika saker. Då är det också svårare att ge rätt råd,” menar Fredrik Paulún.

Därför bör du göra en hälsokontroll

Fredrik Paulún ser bara fördelar med att göra en hälsokontroll och han tycker att alla som bryr sig om sin hälsa bör testa sina värden regelbundet.

“Det kan liknas vid att besiktiga bilen. Plötsligt sitter en bromsskiva löst och då är det bra att ha fått bilen kontrollerad så att man upptäcker det innan den lossnar och orsakar skada. Om du bryr dig om din hälsa, då är hälsokontroller ett värdefullt verktyg.” 

Vill du veta var du kan göra en hälsokontroll? Hitta en vårdgivare som erbjuder det här.


Publicerad: 9 juni 2020 kl 08:53
Uppdaterad: 17 november 2020 kl 13:56

Författare:

Faktagranskad av:

Fredrik Paulún, näringsfysiolog

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.