Vad gör oss stressade? – Ellen på Ahum berättar!

Vad gör oss stressade? – Ellen på Ahum berättar!

2022-09-27 | Psykisk hälsa

Stress är något alla människor upplever, i större eller mindre utsträckning. Men vad är det egentligen som gör oss mest stressade? Och är det skillnad mellan vad som stressar kvinnor och vad som stressar män? För att reda ut detta har Vården.se pratat med Ellen Risto, legitimerad psykolog och Content Director på Ahum.

Vad händer i kroppen vid stress?

Alla människor upplever stress ibland. Det är kroppens naturliga reaktion på en situation eller ett problem där vi måste agera, direkt. När man är stressad får man ett kortisolpåslag, vilket innebär att kroppen utsöndrar stresshormoner. Det sympatiska nervsystemet slår igång, och förbereder kroppen för flykt eller kamp. När man sedan varvar ner och återhämtar sig slår det parasympatiska nervsystemet igång. 

“Stress är inte farligt i sig, men om vi är stressade en lång tid utan återhämtning kan det få allvarliga konsekvenser”, berättar Ellen.

Vad händer i kroppen vid långvarig stress?

Om man aldrig får återhämtning har man det sympatiska nervsystemet påslaget hela tiden, och det kan leda till utmattningssyndrom, menar Ellen.

“Man brukar prata om att man har en stresströskel, och när man kommer över den mår kroppen inte bra. Tillslut krävs det inte så mycket input eller saker som stressar en för att kroppen ska bli stressad. Den blir känsligare för stress och för intryck, och då börjar den slå ifrån sig. Filtret är liksom överbelastat, så man klarar inte av det.” 

Skillnad på stress mellan kvinnor och män

Vad som gör människor stressade varierar såklart från person till person, men enligt statistiken finns det en del generella områden som är vanliga källor till stress. Om man tittar på gruppnivå är det också skillnad på vad som stressar kvinnor respektive män.

“En sak som generellt stressar kvinnor mer än män är det man brukar kalla för social stress. Kvinnor har ett större känsloregister och är socialt inlärda att visa vissa känslor, som till exempel värme, rädsla, empati och den typen av känslor. Att leva upp till de emotionella kraven i sociala sammanhang kan skapa en väldigt stor stress hos många kvinnor”, säger Ellen. 

Jobbet är det som stressar män mest, medan kvinnor generellt sett stressar mer över saker som är relaterade till hemmet än vad män gör. Forskning visar att kvinnor i heterosexuella förhållanden gör tre gånger så mycket hushållsarbete som männen gör – även om båda parter jobbar heltid, menar Ellen.

“När man tittar på retoriken i samhället, pratar man ofta om pappor som är barnvakt till sina barn eller hjälper till hemma. Så pratar man inte om kvinnor, utan man antar bara att kvinnan har ansvar för hem, barn och planering. Det är utförande av hushållssysslor, och den ständiga planeringen som man kanske inte ser utåt sett, som hela tiden pågår hos de flesta kvinnor och som kan orsaka stress”, fortsätter hon.

Hur märker man att man är stressad?

Stress kan ta sig många olika uttryck, och det kan vara svårt att förstå när man är stressad utifrån sina tankar. Därför kan det vara lättare att istället ta fasta på sina stressbeteenden, och vara uppmärksam på dem, menar Ellen.

“Det kan handla om att man börjar göra saker mycket snabbare – till exempel äter, pratar eller går fortare än tidigare. Man kanske börjar välja bort sådant som man i vanliga fall mår bra av, för att man måste hinna med allt det andra. Det är också vanligt att man försöker göra flera saker samtidigt, eller att man glömmer bort grejer som man skulle ha gjort. Man kan också få svårare att fokusera, så att man till exempel måste läsa om saker flera gånger. Kanske hoppar man över raster på jobbet, eller jobbar över.”

När ska man söka hjälp för stress?

Symtomen för långvarig stress kommer ofta krypandes och kan ibland vara svåra att känna igen på egen hand. Därför kan det vara en bra idé att ta hjälp från din omgivning, så att du blir uppmärksammad om när det är dags att söka hjälp, menar Ellen. 

“Du kan alltid börja med att se över din återhämtning och hur ditt liv ser ut, men i slutändan kan man behöva någon som guider en lite grann. Det kan vara bra att prata om det på arbetsplatsen eller i familjen – att se till att man har någon som kan säga till när det börjar bli för mycket stress, och att det kan vara dags att söka hjälp. Vilken hjälp man ska söka beror lite på vad som stressar en, men ett bra första steg kan vara att kontakta en psykolog som kan guida en rätt.”

Testa din stressnivå och lär dig mer om återhämtning

Om du vill lära dig mer om symtom vid långvarig stress, eller vill bli bättre på stresshantering, kan du ladda ner Ahums app och ta del av deras “stresskola”. Skolan är uppdelad i totalt tre steg.

“Den första delen handlar om att förstå vad stress är, varför vi blir stressade och det problematiska med långvarig stress. Sedan får man testa sin egen stressnivå för att se om man behöver söka hjälp eller inte. I den tredje delen är det övningar om återhämtning, och så får man göra sin egen återhämtningsplan. Du får med dig lite tips på hur man kan jobba med stress på egen hand, om det inte har gått så långt”, säger Ellen. 


Publicerad: 27 september 2022 kl 16:28
Uppdaterad: 27 september 2022 kl 16:33

Författare:

Skriv kommentar