Valet 2022 – det vill partierna förändra inom den svenska sjukvården

Valet 2022 – det vill partierna förändra inom den svenska sjukvården

2022-09-01 | Allmän hälsa, Så funkar vården

Den 11 september 2022 är det dags för riksdagsval igen i Sverige. Efter några år som kantats av långa vårdköer och bristande tillgänglighet inom vården, är den svenska sjukvården en viktig valfråga för många. Vården.se har därför valt att sammanställa vad riksdagspartierna vill förändra när det kommer till just vårdköer och tillgänglighet.

partiernas loggor inför valet 2022

Under våren 2022 gjorde Vården.se en undersökning om hur det kommer sig att så många drar sig från att söka vård, trots att det finns fler alternativ än någonsin. Resultatet visar att den främsta anledningen är den bristande tillgängligheten. Det är helt enkelt svårt att få rätt vård snabbt.

Av den anledningen har Vården.se valt att presentera riksdagspartiernas förändringspunkter när det kommer till den svenska sjukvården. Vården.se tar inte ställning i politiska frågor, utan vill endast förenkla för patienter genom att sammanställa de olika partiernas åsikter på ett övergripligt sätt.

Observera att sammanställningen är en grov förenkling av partiernas åsikter. Om du vill läsa mer utförligt om partierna kan du gå in på deras hemsidor. 

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill bland annat minska vårdköerna genom att erbjuda nära vård och en vårdkö som utgår från behov. Viktiga punkter inom tillgänglighet är: 

  • De som har störst behov av vård ska få hjälp först. De som har råd att betala dyra vårdförsäkringar ska inte få gå före de som är i större behov av behandling eller operation. 
  • Skapa bättre arbetsförhållanden för sjukvårdspersonal. Bättre arbetsvillkor och ett större inflytande krävs för att sjukvårdspersonal ska trivas, och för att fler ska vilja arbeta inom vården. 
  • Snabb, enkel och nära vård. Vårdcentralens kompetens ska breddas för att minska trycket på bland annat akutmottagningar. Digitala hjälpmedel kan användas som ett komplement.
  • Den statliga kontrollen behöver bli större. I dagsläget varierar tillgängligheten beroende på var du bor i landet. Staten behöver kliva in och ta ett större ansvar så att regionerna har de resurser som krävs för att minska vårdköerna. 

Vill du läsa mer kan du gå in på Socialdemokraternas hemsida.

Centerpartiet 

Centerpartiet vill minska vårdköerna genom att höja kvaliteten för vården för alla i hela landet – oavsett vilken region man bor i. Det vill Centerpartiet göra genom att:

  • Skapa fler vårdplatser i hela landet. Detta ska ske genom att anställa fler sjuksköterskor med förbättrade arbetsvillkor, förstärka äldreomsorgen och en mer utvecklad hemsjukvård.
  • Öka patienternas frihet över deras egen vård. Fler ska få möjlighet att välja vård efter var köerna är som kortast. 
  • Det ska vara enkelt att jämföra kvalitet och kötid. Patienten måste få tydligare information om väntetider och vilken kvalitet som erbjuds. 
  • Ambulanssjukvården behöver utökas. Det är viktigt att ambulanssjukvården fungerar, inte minst för de som bor på landsbygden. 

Vill du läsa mer kan du gå in på Centerpartiets hemsida

Kristdemokraterna 

Kristdemokraterna vill bland annat föreslå en nationell vårdförmedling, så att all tillgänglig vård i landet ska kunna utnyttjas. Här är några av Kristdemokraternas punkter för att minska vårdköerna:  

  • Skapa en nationell vårdförmedling. En nationell vårdförmedling behövs för att kunna utnyttja all tillgänglig vård i landet. Patienter ska därmed få vård inom samma tid – oberoende vilken region de bor i.
  • Fler anställda inom vården. Mer personal behöver anställas för att minska överbeläggningen på svenska sjukhus.
  • Den nationella vårdgarantin behöver skärpas. Den nationella vårdgarantin ska ses över, det vill säga antalet dagar innan patienter garanteras vård. Antalet dagar för att få specialistvård ska exempelvis sänkas från 90 till 30 dagar. 
  • Vårda fler patienter i hemmet. Hemsjukvården behöver utökas, så att fler multisjuka personer kan vårdas i hemmet. 

Vill du läsa mer kan du gå in på Kristdemokraternas hemsida.

Liberalerna 

För att korta vårdköerna vill Liberalerna bland annat satsa mer på preventiv vård, alltså förebyggande insatser. Deras punkter när det kommer till tillgänglighet inom vård är: 

  • Rätt vård i rätt tid. Vård ska ges i rätt tid, oavsett sjukdom eller behov. Preventiva insatser ska också finnas tillgängliga för alla åldersgrupper.
  • Modernisera arbetssätt inom vård. Idag finns det många onödiga tidstjuvar i sjukvårdspersonalens arbete. Dessa behöver ses över och automatiseras i den mån det går. 
  • Skapa bättre arbetsförhållanden för sjukvårdspersonal. Högre löner, fler kollegor och en mer hälsosam schemaläggning krävs.
  • Förtydliga statens roll i sjukvården. Den dubbla styrningen av regional och statlig sjukvård har visat på stora brister under pandemin. Statens roll bör därför förtydligas. 

Vill du läsa mer kan du gå in på Liberalernas hemsida.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill inte att din plats i vårdkön ska få påverkas av plånbok eller dyra sjukvårdsförsäkringar. De vill öka tillgängligheten på flera sätt, bland annat genom: 

  • Jämlik vård. Vård ska ges efter behov, och inte till den som har privat sjukvårdsförsäkring. 
  • Mer pengar till sjukvården. För att antalet vårdplatser ska kunna bli fler behövs också mer pengar – det är viktigare än att sänka skatterna för de som tjänar mest. 
  • Skapa bättre arbetsförhållanden för sjukvårdspersonal. Sjukvårdspersonalen är avgörande för att kunna förbättra vården. Deras arbetsklimat och möjlighet till kompetensutveckling är därför extra viktigt. 
  • Ökad tillgänglighet inom primärvården. Stöd för psykisk ohälsa ska finnas på varje vårdcentral.

Vill du läsa mer kan du gå in på Vänsterpartiets hemsida. 

Miljöpartiet 

Jämlikhet inom vården och preventiva insatser är några av Miljöpartiets viktigaste punkter för att kunna förkorta vårdköerna. Miljöpartiet vill öka tillgängligheten genom: 

  • Jämlik vård. Miljöpartiet vill att tillgången till vård ska vara likvärdig, oberoende kön och socioekonomiska faktorer. 
  • De som har störst behov av vård ska få hjälp först. Friska människor får inte prioriteras framför kroniskt sjuka i vårdkön – medicinska behov och vårdtyngd måste vara avgörande.
  • Ökat samarbete mellan primärvård och äldreomsorg. I takt med att människor blir äldre ställs också nya krav på vården. Samarbetet mellan olika vårdinstanser måste därför utökas. 
  • Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Det krävs en mer aktiv samverkan mellan olika instanser, såsom elevhälsan och primärvården, så att behandling för exempelvis psykisk ohälsa kan ges i tid. 

Vill du läsa mer kan du gå in på Miljöpartiets hemsida. 

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill bland annat tillgängliggöra den totala kapaciteten av vård som finns i landet. Här är några av Sverigedemokraternas viktigaste punkter inom tillgänglighet: 

  • Skapa en nationell vårdförmedling. En nationell vårdförmedling behövs för att kunna utnyttja all tillgänglig vård i landet. Patienter ska därmed få vård inom samma tid – oberoende vilken region de bor i.
  • Fler anställda inom vården. Genom att anställa mer sjukvårdspersonal kan en bättre arbetsmiljö skapas, och kompetensen blir bredare. 
  • Regelverk för icke-medborgares rätt till välfärd. Striktare reglering av vårdtillgång till de som inte är svenska medborgare för att minska belastningen på sjukvården.
  • Det ska vara enkelt att jämföra kvalitet och kötid. Ett nationellt IT-system ska kunna ge en helhetsbild av väntetiderna i hela landet. 

Vill du läsa mer kan du gå in på Sverigedemokraternas hemsida.

Moderaterna

Moderaterna vill bland annat att mer pengar ska gå till de regioner som lyckas korta ner vårdköerna. Tillgängligheten ska ökas genom:

  • Fler anställda inom vården. För att få fler att vilja arbeta inom sjukvården måste arbetsmiljön och möjligheterna till vidareutbildning förbättras. 
  • Bättre vård för personer med kroniska sjukdomar. Genom att ta bättre hand om de svårt sjuka kan trycket på akutmottagningar minska, och resultera i större effektivitet för sjukvården i stort. 
  • Mer pengar till regioner som förkortar vårdköerna. Moderaterna vill utöka den så kallade kömiljarden, vilket betyder att de regioner som lyckas korta sina vårdköer ska få mer pengar. 
  • Ökade resurser till cancervården. Fördubbla resurserna till cancervården för barn och vuxna, och inför en vårdgaranti för cancerpatienter. 

Vill du läsa mer kan du gå in på Moderaternas hemsida.

Om du vill vara med och påverka den svenska sjukvården har du chansen att göra det genom att rösta den 11 september 2022!


Publicerad: 26 augusti 2022 kl 11:51
Uppdaterad: 1 september 2022 kl 09:33

Författare:

Skriv kommentar