Pneumokocker är bakterier som kan orsaka lunginflammation och andra allvarliga infektioner. För de flesta blir det aldrig mer än en vanlig infektion. Men om du är äldre eller har vissa sjukdomar kan risken för svår sjukdom öka.
Det är också därför vaccination ofta blir aktuell just i perioder när många bokar influensavaccin. Då passar många på att se över skyddet mot pneumokocker samtidigt.
Vill du läsa mer om själva sjukdomen och hur den brukar kännas? Då kan du börja i vår fördjupning om lunginflammation.
Du behöver inte själv “gissa” om du tillhör en grupp som brukar erbjudas vaccination. Men det hjälper att känna igen situationerna där det ofta blir aktuellt.
Pneumokockvaccin blir ofta extra relevant om du:
Har fyllt 65 år.
Har en kronisk sjukdom som påverkar hjärta, lungor, njurar eller lever.
Har diabetes eller annan sjukdom som kan påverka infektionskänslighet.
Har nedsatt immunförsvar (till exempel efter vissa cancerbehandlingar eller vid immunhämmande läkemedel).
Har haft en allvarlig pneumokockinfektion tidigare.
Om du är osäker: ta det som en signal att fråga din vårdcentral eller en vaccinationsmottagning. Du kan också läsa mer om när du ska söka vård vid andningsbesvär om du samtidigt känner dig påverkad.
Det som ofta skapar förvirring är att rekommendationer och vaccinsortiment kan förändras över tid. I Sverige uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer i januari 2026. Det betyder inte att “allt blev nytt” för dig som patient. Men det kan påverka vilket vaccin regionen använder och hur schemat ser ut.
Det viktiga för dig i vardagen är:
Du kan behöva olika vaccin beroende på ålder, sjukdomar och tidigare doser.
Regioner kan ha lite olika rutiner och priser.
Du kan ibland behöva vänta en viss tid mellan doser om du redan vaccinerat dig tidigare.
Om du vill få det tydligt för just dig: be vården kontrollera vad som finns registrerat och vilket skydd som passar din situation.
Nej, och det är bra att ha rätt förväntningar.
Lunginflammation kan komma av olika orsaker, till exempel virus eller andra bakterier. Pneumokockvaccin skyddar mot pneumokocksjukdom (infektioner orsakade av pneumokocker). Det kan minska risken för svår sjukdom, men det tar inte bort risken för alla luftvägsinfektioner.
Du kan ändå göra mycket för att minska risken att bli riktigt sjuk:
Vaccinera dig enligt rekommendation om du tillhör en riskgrupp.
Sök vård i tid om du blir snabbt sämre.
Följ behandlingsråd om du har en kronisk sjukdom som påverkar lungor eller hjärta.
Det här är frågor som brukar göra bokningen enklare och minska risken för missförstånd.
Tillhör jag en riskgrupp eller en åldersgrupp som erbjuds vaccination i min region?
Vilket pneumokockvaccin rekommenderas för mig utifrån min hälsa och mina tidigare doser?
Behöver jag en påfyllnadsdos, och i så fall när?
Kan jag ta pneumokockvaccin samtidigt som influensavaccin eller andra vaccin?
Vad kostar det för mig, och gäller frikort?
Om du vill ha hjälp att hitta rätt mottagning kan du boka via vaccination och filtrera på plats och tider.
Vaccin kan minska risken för svår sjukdom, men du behöver fortfarande lyssna på kroppen. Lunginflammation kan börja som en vanlig förkylning och sedan vända snabbt.
Sök vård akut om du upplever:
Svår andnöd eller att du inte får luft.
Bröstsmärta, särskilt om den kommer plötsligt eller känns tryckande.
Påtaglig slöhet, förvirring eller att du blir svår att väcka.
Blå läppar eller att du känner dig kraftigt medtagen.
Om du har lättare symtom men känner att något inte stämmer kan du börja med att kontakta vårdcentral. Du kan också läsa mer om när det kan vara aktuellt att söka hjälp vid hosta, särskilt om den blir värre efter några dagar.
Det kan kännas känsligt att prata om vaccin. Många vill “inte vara till besvär” eller tycker att det är krångligt.
Du kan göra det lättare genom att:
Fråga om ni ska boka tider samtidigt, så blir det av.
Erbjuda praktisk hjälp med resan eller inloggning.
Påminna om att målet är färre svåra infektioner, inte att undvika alla förkylningar.
Be personen prata med vården om sin egen riskbild, i stället för att ni gissar hemma.
Om ni vill boka direkt kan ni söka mottagning och tider för vaccination och välja det som passar er.
Det här är generell hälsoinformation baserad på granskade medicinska källor. Innehållet ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.